Yolcu360 Blog
araba-egzozundan-su-geliyorsa-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Araba Egzozundan Su Geliyorsa Ne Yapmalı?

Araba Egzozundan Su Geliyorsa Ne Yapmalı?

Eğer araç kullanıcısı iseniz genel anlamda donanım ve parçalar hakkında bilgiye sahip olmanız doğru kullanım açısından ve olası bir arıza karşısında bilinçli olmanızı sağlayacaktır. Aracın en önemli parçalarından bir tanesi de egzoz denilebilir. Peki, araba egzozundan su geliyorsa ne yapmalı?

Araç çalıştığında egzoz, çevreye yüksek ses gitmesini engelliyor hem de aracın performansını etkiliyor. Ancak aktif kullanılan her türlü eşyada olduğu gibi araçlarda da dönem dönem bazı arızalar oluşabiliyor. Bu arızalar kullanıma bağlı olabileceği gibi zamanla oluşabilen teknik arızalar da birtakım belirtiler ile ortaya çıkabiliyor. 

Egzozla ilgili kullanıcıların karşılaşabileceği durumlardan bir tanesi, egzozun su damlatması. Bu yazımızda egzoz nedir, ne işe yarar, araç çeşidine göre su damlatma sebepleri ve bu durumda neler yapılmalı sorularına yanıt bulabilirsiniz.

araba-egzozundan-su-geliyorsa-3

Araba Egzozu Nedir?

Egzoz en basit tabiriyle; araçların arka alt kısmında bulunan ve aracın çalıştırılması ile yanan yakıt gazı ile çıkardığı sesin dışarıya atılmasını sağlayan boruya verilen isimdir. Egzoz sayesinde bu yanan yakıt içerisindeki zehirli gazlar süzülerek dışarı atılıyor. Aynı zamanda egzoz borusu içerisindeki bazı bileşenler sayesinde de gazın dışarı atılması sırasında çıkacak olan sesin minimuma indirilmesini sağlıyor. Bu sesin azaltılması için genel olarak egzoz sistemi içerisinde susturucular bulunuyor. Kişilerin tercihine göre değişen farklı egzozlar da bulunuyor. Performans egzoz denilen bu çeşit sayesinde modifiye edilmiş bir egzoz kullanarak spor motor veya spor araçların çıkardığı sesi yakalayabilirsiniz. 

Otomobillerde en önemli parçalardan biri olan egzozda, zamanla yüksek kilometrelere ulaşıldığında bazı arızalar oluşabiliyor. iBunları arızaya göre değişiklik göstermesi ile birlikte; egzoz borusunun tıkanması, aracın hararet yapması, egzozun su damlatması, egzoz borusunun delinmesi ve farklı renklerde duman atması olarak sıralayabiliriz. Belirtilerle karşılaşıldığı durumda gecikmeden belirli aralıklarla bakım yapılması aracın performansı açısından oldukça önem taşıyor.

Egzoz Ne İşe Yarar? Araba Egzozundan Su Geliyorsa Ne Yapmalı?

Egzoz sistemi, araçtaki yakıt gazının dışarı atılmasını ve motor sisteminden gelen sesin absorbe edilmesine yarayan parçaların ismi olarak adlandırılıyor. Bu sistemin isteğe bağlı olarak modifiye edilebildiğini de daha önce belirtmiştik. Egzoz borularının bakımı da aracın performansı açısından oldukça önemli. Aynı zamanda belirli aralıklarla gidilen TÜV-TÜRK denetimlerinde sorun yaşamamak adına düzenli bakım yapılması gereken bir aksam. Buna bağlı olarak bir egzozun ortalama kullanım süresi 10 yıl olarak belirtiliyor. Tabiki bu süre aracın kullanıldığı bölge ve oranın hava şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Çünkü, egzozun ana yapım malzemesi metaldir ve bu malzeme zamanla oksitlenerek paslanma ya da delinme gibi sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin, sık yağmur yağan ya da don olan bölgelerdeki araç egzozları daha ılıman ve sıcak bir bölgede kullanılan egzoza göre daha çabuk paslanabilir. Bu durumlar da egzozun tam kapasiteli çalışmasına engel olacağından kontrolünün aksatılmaması faydalı olacaktır. Bunlara göre, egzozda bir arıza olduğunu gösteren belirtilerden bazıları şu şekilde;

  • Egzozdan Su Gelmesi

araba-egzozundan-su-geliyorsa-2

Araba egzozundan su gelmesini genel olarak çok önemli görmesek de duruma göre zamanla ciddi bir sonuçlarla karşılaşabiliriz. Pek çok sürücünün karşılaştığı ve egzozdan su gelmesi normal mi sorusu ile karşı karşıya kaldığı biliniyor. Araba egzozundan su damlaması veya egzozun su püskürtmesinin iki sebebi olabiliyor. Özellikle kış aylarında oluyorsa, egzozdan çıkan gazlar sıcak olmasıyla birlikte boruların nemlenmesine neden oluyor. Bu da su damlaması ile dışarı atılıyor. Bu durum geçici bir durum olabileceği için de sorun teşkil etmiyor. Bir diğer su damlatma sebebi de, motor içerisinde bulunan su ve yağı birbirinden ayıran silindir kapak contasının hasarlanması olabiliyor. Bu durum süreklilik gösterdiği takdirde, aracı yetkili servise götürmek en doğrusu olacaktır. 

  • Egzozdan Siyah ve Gri Duman Çıkması

Bazı durumlarda oluşan egzoz dumanları; siyah&gri, mavi ve beyaz olabiliyor. Bunlar içinde en normal karşılanan ise, egzozdan siyah ve gri duman çıkması denilebilir. Bunun nedeni, hava filtresinin tıkanması olarak karşımıza çıkabiliyor. Yine de hafife alınmadan bir servise gösterilmesi tavsiye ediliyor. 

  • Egzozdan Mavi Duman Çıkması

Egzoz ile ilgili karşılaşılan sorunlardan bir diğeri de mavi duman görülmesi oluyor. Egzozdan mavi duman çıkması, motorun yağ yakması ya da araç turbo ise yağ sızdırdığı anlamına geliyor. Zamanında müdahale edilmediğinde ise, motorda daha ciddi arızalara hatta motorun tamamen değişmesine sebep olabiliyor. 

  • Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

araba-egzozundan-su-geliyorsa

Son olarak, bir diğer sorunlu egzoz belirtisi de beyaz duman çıkması. Egzozdan beyaz duman çıkması, eğer hafifse çok dikkate alınmayan bir durum. Ancak yoğun ve belirgin beyaz duman çıkışı silindir blok contasının çatladığı veya silindir kapak contasında bir sorun olduğu anlamına geliyor. Bu durumda da hemen önlem alarak, silindir blok contasının kontrol ettirilmesi yerinde olacaktır.

Egzoz Sistemindeki Arıza Belirtileri

Sık kullanılan hemen hemen her eşyanın bir ömrü oluyor. Egzoz da, araçta en aktif rol alan parçalardan biri. Bu nedenle zamanla sürücüye bazı belirtiler ile sorun oluştuğunu gösterir. Araba egzozundan su gelmesi dışında, diğer bazı egzoz arızaları ise şöyle sıralanıyor;

  • Egzoz içindeki susturucu kırılırsa, boruda tıkanıklığa sebep olur. Bu da aracın hararet yapması ile ortaya çıkar.
  • Yine tıkanıklık sebebi ile araç çekişten düşer. 
  • Egzoz direkt motorla bağlantılı olduğundan, bir sorun olduğunda motor verimli çalışmaz ve yakıt tüketimi artar.
  • Eğer egzozda tıkanıklık varsa, aracın içinde amonyağa benzer bir koku belirir.
  • Egzozdan yoğun duman çıkışı varsa, katalitik konvertör tam çalışmaz.
  • Araçta normalden fazla titreşim hissediyorsanız bu da katalitik konvertör arızasından şüphelenebilirsiniz.
  • Araç çalıştırıldığında ve sürüş esnasında normalden fazla ses geliyorsa, susturucuda delik var mı diye kontrol etmelisiniz.

Performans Egzoz Nedir?

araba-egzozundan-su-geliyorsa-4

Öncelikle genel olarak araçlarda orijinal egzoz kullanılması öneriliyor. Ancak normal egzoza alternatif olarak geliştirilen bir başka çeşit de performans egzozdur. Performans egzoz ile normal egzoz arasında birkaç fark bulunuyor. Bunlardan ilki, egzozların asıl amacı yüksek sesi engellemek olduğundan gazın dışarıya atılmasında yeterli olmayabiliyor. Ancak performans egzozda, ses normal egzozdaki kadar azaltılmasa da atık gazların dışarıya çıkışı daha kolaydır. Bu nedenle de aracın çekişinde ve performansında herhangi bir düşüş görülmüyor. Aynı zamanda çıkan ses de daha sportif olması sebebiyle oldukça tercih ediliyor.

Egzozun Arabaya Faydaları

Egzozun otomobil için önemli bir parça olduğundan bahsetmiştik. Egzoz arızaları, ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle, aracın marka ve modeline göre değişiklik göstermekle birlikte yüksek maliyetli sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Sağlam ve hasarsız bir egzozun araca faydalarından bahsedecek olursak;

  • Bir çevre duyarlılığı olarak, aracın motor sesini azaltarak rahatsızlık vermesini engelliyor.
  • Motorun verimli çalışmasını sağlıyor.
  • Yakıt tüketimini dengeliyor.
  • Zararlı yakıt gazının süzülmesinde yardımcı oluyor. 

Araçlar birçok farklı parça ve aksamların birleşiminden oluştuğu için dönemsel kontrolleri oldukça önemli. Aracın kalbi motorla doğrudan bağlantılı olan egzozun da sürücü tarafından kontrol edilmesi arızaların önüne geçecektir. Hem güvenlik hem de maliyet açısından araçların rutin kontrollerinin atlanmaması öneriliyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle