Yolcu360 Blog
su-ayak-izi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Su Ayak İzi Nedir? Sizin Su Ayak İziniz Hangi Renk?

Su Ayak İzi Nedir? Sizin Su Ayak İziniz Hangi Renk?

Su ayak izi, tüketilen suyun miktarını ve türünü gösteren terimdir. Bu yöntem ile ne kadar temiz suyun boşa harcandığı, ne kadar su tasarrufu yapılarak aynı işlemin tamamlanabileceği tespit ediliyor. Suyun türüne göre de bir sınıflandırma yapılır ve tüketim esnasında harcanan suyun niteliğinde de gerekli düzenlemeler yapılabilir. Su ayak izi, su kullanımının haricinde, dolaylı yoldan yapılan su tüketimlerini ortaya çıkaran önemli bir göstergedir. Bu göstergeler sayesinde daha fazla su tasarrufu yapmak mümkün. Peki su ayak izi nedir? Gelin hep birlikte öğrenelim…  

Su Ayak İzi Nedir? 

Su ayak izi üretimde harcanın suyun miktarını gösterir. Ayrıca suyun türünü ve nerede, ne amaçla harcandığını da gösteren bir göstergedir. Su ayak izi bileşenleri üç farklı başlıkta ele alınıyor.  

Mavi su ayak izi, yeraltı ve yüzey sularından oluşuyor. Üretimde kullanılan bu suların hacmini belirtir. Diğer biri olan yeşil su ayak izi ise yağmur suyu tüketimini ifade eder. Bu buharlaşma ve yağış miktarı göz önüne alınarak hesaplanan yeşil su ayak izi, günlük hayatta tüketilen duyun yüzde kaçının yağmur suyu olduğunu ifade eder.   su-ayak-izi-1.jpg

Üçüncü ve sonuncusu olan gri su ayak izi de su kirliliğini ifade eden değerdir. Birey bazlı hesaplamalarda günlük aktivitelerde bireysel olarak neden olunan su kirliliğidir. Aslında gri su ayak izi, su kirliliğinin etkisini azaltmak için harcanan temiz suyun miktarını gösterir. Gri su oranı yüksek olan ürünlerde, kirliliği azaltmak için harcanan tatlı su rakamsal olarak ifade edilmektedir. 

Ülkelere Göre Karbon Ayak İzi Seviyeleri yazımız için tıklayın.

Su Ayak İzi Nasıl Hesaplanır? 

Su ayak izi testi ile evsel tüketime ait hesaplama yapmak çok zor değildir. Hesaplamayı, temel olarak iki farklı başlıkta yapıyoruz . Kişisel veya ailesel su tüketimi hesabınızı yaparken evsel tüketim, gıda ve diğer alanlardaki harcamalara dair başlıca bilgiler temel alınır. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır:  

  • İkamet edilen şehir 
  • Evde yaşayan kişi sayısı 
  • Aylık içme suyu tüketiminiz 
  • Evcil hayvanınızın olup olmaması 
  • Aracınızı ne sıklıkla yıkattığınız  
  • Bu bilgilerin evsel tüketimi belirlemede etkili olduğunu belirtelim.  
  • Gıda harcamalarında ise tükettiğiniz kırmızı et miktarı ve sıklığı, diğer gıdaların miktarı, çay ile kahve tüketimi, şekerli içecekler, eğer şekersiz tüketiyorsanız o da belirleyici bir unsurdur. Satın alınan her bir üründe su harcandığı için satın alınan kıyafet, elektronik harcamalar da dolaylı olarak su ayak izi hesabına eklenir.  
  • Arabaya kaç litre benzin alındığı, giyim ile kozmetik alışverişlerine ayrılan bütçe ve buna benzer birçok detay da aylık hesaplamalarda belirleyicidir. Buna benzer tüm etkenler baz alındığında, hanenize ya da şahsınıza ait tüketim şemasına uygun olarak su ayak izi hesaplanır. İşletmeler için ise hesaplamalar daha farklıdır. Üretim aşamasındaki faaliyetler ile tedarik edilen ürünlerin üretim sürecinde harcanan su miktarları da değerlendirmeye dahil edilerek hesaplanır.  

su-ayak-izi-2.jpgSu Ayak İzi Hesaplayıcı! Sizin Su Ayak İziniz Hangi Renk? 

Su ayak izi nedir sorusuna detaylıca cevap verdik. Şimdi geldi sıra su ayak izi hesaplayıcıyı anlatmaya. Bunu yapmak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çok önemli. Su ayak izinin, harcanan su miktarını ifade ettiğini belirtmiştik. O halde doğayı korumak ve su tasarrufu yapmak için temel prensibin ‘su ayak izini azaltmak’ olduğunu artık anlamışızdır. ‘Peki, su ayak izi nasıl azaltılıyor?’ Gelin şimdi de bunu detayları ile anlatalım. Öncelikle belirtelim ki bu soruya cevap verebilmek için öncelikle su ayak izimizin yüksek değerde olmasına neden olan tüm unsurları tespit etmek gerekiyor. Sonra da bunların üstünde bir düzenleme yapılması gerekiyor.  

İşletme temelli hesaplamalarda, üretim ve tüketim oranlarının iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun yanında ham madde temini bu doğrultuda yeniden ele alınmalıdır. Evsel ve bireysel hesaplamalarda ise belli başlı alışkanlıklarla büyük ölçüde su tüketimi azaltılabilir. Temel olarak bahsettiğimiz bu konulara dikkat edildiğinde tasarruf etmek hiç de zor değil.  

Daha fazla su tasarrufu yapmanız için birkaç öneriyi şöyle sıralayabiliriz:  

  • Duşa daha az vakit ayırın
  • Gıda ve tekstil harcamalarında kısıtlamaya gidin
  • Bulaşıkları makineye koymadan sudan geçirmeyin
  • Ön yıkama yapmadan çamaşırları yıkayın
  • Araba yıkamalarında ve akaryakıta ayrılan bütçeyi azaltın
  • Musluk aç-kapamada konusunda daha hassas olun
  • Elektrik ve doğal gaz kullanımına da dikkat edin
  • Su kirliliğine neden olacak şeylerden uzak durun
  • Aylık su tüketiminde planlama yapın

Finish su endeksi hesaplaması gibi araçlar; ülke genelinde sahip olunan ve tüketilen tatlı su miktarını takip etmede oldukça işlevseldir. Finish grafikleri ile barajların doluluk oranını takip ederek, su stresinin hangi aralıkta olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak her bireyin en büyük isteğidir. Su ayak izi hesaplama işlemleri ile daha yaşanabilir dünya bırakmak mümkün. Vakit kaybetmeden ‘su ayak izi testi’ ile kendinize ve evinize ait hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede alışkanlıkları sınırlandırarak, su ayak izinizi azaltabilirsiniz. Test yapmak için çok fazla geç kalmayın. Hemen daha çok su tasarrufu sağlamanın yollarını keşfedin.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle