Yolcu360 Blog

Söke Gezi Rehberi

Söke’de görülecek yerler nereleri, Söke gezisi nasıl olmalı diye düşünenler için keyifli bir gezi rehberi çalıştık. Söke’de gezilip görülecek yerler nereleri ve Söke’de ne yapılır

Söke Gezi Rehberi

Söke Nerede
Söke Nerede

Söke, Aydın ilinin batısındaki ve Ege Denizine kıyısı olan şirin bir Ege Bölgesi ilçesidir. Bol otelli lüks bir tatil bölgesi değildir ancak Didim gibi tatil noktalarına çok yakın olduğu için tatil havasını yoğun bir biçimde hissettirir. Söke’de gezilip görülecek çok yer var ve Söke yakınlarında tatil yapılacak yerler de var. Önce Söke’nin tarihçesine biraz bakalım…

Söke Hakkında

Söke’nin tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Burada egemenlik kuran ilk büyük devlet ise Hititlerdir. Ardından İyonların egemenliği altına giren Söke, bu dönemde büyük bir gelişim göstermiş ve önemli bir merkez haline gelmiştir. Milet, Priene, Magnesia gibi önemli İyon şehirleri de bu ilçenin sınırları içinde yer almaktadır.

Ardından birçok devlet tarafından ele geçirilen şehrin ismini bir Türkmen beyi olan Süleyman Şah’ın dedesi Söke Bey’den aldığı rivayet edilmektedir.

Söke’de Gezilecek Yerler

Söke’ye gidildiğinde ilk uğranması gereken yerlerden biri tarihi Kemalpaşa Mahallesi’dir. 1770’li yıllardan günümüze kadar ulaşmış Rum evlerine ev sahipliği yapan mahalle Söke’nin tarihi mirasına tanıklık edebileceğiniz önemli yerlerden birisidir.

Aziz Nikolaos Kilisesi de bölgenin önemli yapılarından bir tanesidir. Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos’un “fakirlerin kurtarıcısı, denizcilerin ve öğrencilerin koruyucusu” olduğuna inanılır. Onun anısına yaptırılan bu kilise her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır.

Söke’nin turistik yerlerinden biri de Priene Antik Kenti’dir. Yaklaşık 370 metre yükseklikteki sarp bir kayalığın üstüne kurulan bu şehir İyon birliğinin bir üyesidir. Kent özellikle tapınakları ile meşhurdur.

Bunlardan bir tanesi Demeter Tapınağı’dır. Kuruluşu Priene şehrinin inşasına dayanan bu tapınak doğurganlık tanrıçası Demeter’e ithaf edilmiştir.

Başka biri ise Athena tapınağıdır. Zeus’un kızı olan Athena adına yapılmıştır.

Bizanslılardan kalma bir kale olan Atburgazı Kalesi de gezilip görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın da içerisinde yer alan Karina Dalyanı göçmen kuşların gözlemlenebileceği eşsiz bir doğa güzelliğine sahiptir.

Tarihi bir Rum köyü olan Eski Doğanbey Evleri de gezilip görülmesi gereken bir güzelliğe sahiptir.

Söke’nin Beşparmak Dağları’nda bulunan eski kaya resimlerinin tarihi  M.Ö. 8 bin yıllarına kadar dayanmaktadır. Bu yerlere gereken önemin verilmesi amacıyla her yıl bölgede Geleneksel bir festival düzenlenmektedir.

Bu yerlerin yanında Myus Antik Kenti ve Bafa Gölü’de turistlerin ilgisini çeken yerler arasında.

Söke’de Ne Yenir?

Söke’de ünlü Ege yemeklerini yiyebilirsiniz. Özellikle kuzu yemekleri ile ünlü olan bu yerde pide gibi tanıdık tatlar da tadabilirsiniz. Fakat ufak bir farkla; Bir çeşit turunçgil olan ve yöre halkının ‘turunç’ olarak adlandırdığı meyve burada pidelerin üstüne sıkılmaktadır. İlk başta değişik görülse de bizce denenmesi gereken bir lezzettir.

Söke’nin Nesi Meşhur?

Söke genel olarak tarihi ve antik kentleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında güzel kumsalı ve denizi de insanların buraya seyahat etmesinde bir etmendir

Söke ve Ulaşım

İlçeye karayolu ile ulaşımın yanı sıra her gün düzenli olarak Denizli, Aydın ve İzmir’den tren seferleri yapılmaktadır. Şehir dışından gelenler için Aydın Çıldır Havalimanı da bir başka seçenek olabilir. Ayrıca kendi aracınızla ya da araç kiralama seçenekleriyle de Söke’ye ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle