Yolcu360 Blog
Nazilli’de yapılacak şeyler listesi
Nazilli Şehir Merkezi

Nazilli Gezi Rehberi

Nazilli’de gezilecek yerler nereleridir? Şehre ilk kez gelen ziyaretçiler için önemlidir. Nazilli pidesi nerede yenir? Nazilli’de gezilip görülecek yerler listesi için yazının devamını okuyun…

Nazilli Gezi Rehberi

Nazilli, Ege Bölgesi’nde bulunan Aydın şehrinin en büyük nüfusa sahip ikinci ilçesi. İlçe dediysek, pek çok ilden çok daha büyük ve zengin bir ilçe. Tarım ekonomisi çok güçlü olan Nazilli, eğitim konusunda da dikkat çeken birden çok başarı öyküsüne sahip. Nazilli nüfusu yaklaşık olarak 150.000’dir. Tarihi yüzlerce yıl öncesine uzanan bu ilçenin adının nereden geldiği tam bilinmemekle birlikte, “naz” kelimesi ile bir ilişkisi olduğu noktasında pek çok araştırmacı mutabıktır. Nazilli’nin nesi meşhur sorusunun yanıtı da pidesi ve inciri şeklinde özetlenebilir.

Nazilli’nin Tarihçesi

Tarihi, o yöredeki pek çok yerleşke gibi yüzyıllar öncesine uzanan Nazilli ilçesinde, şehircilik, bu bölgede Lidyalıların kurmuş olduğu antik kent Mas Tavra’ya uzanmaktadır. Bu kent Hierapolis, Tripolis, Mas Tavra, Nysa, Tralleis, Magnesia ve Efes kentlerinden geçen ticaret yolu üzerinde bulunduğundan mütevellit döneminde önemli bir şehirdi. Kent daha sonraları Pers kralı Kyrus’un Lidya kralı Kroisos’u yenmesinin ardından Perslerin hükümdarlığı altına girmiş, daha sonra Büyük İskender burayı ele geçirmiştir. O günlerden günümüze değin pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bölge 1390’da Osmanlı Devleti’nde bağlanan yerleşke, Ankara Savaşı’nın ardından buraları da ele geçiren ve yerel ileri gelenlere teslim eden Timur İmparatorluğu lideri Timur’un hakimiyetinden sonra  2. Murat tarafından tekrar Osmanlı’ya kazandırılmış, yüz yıllar sonra Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgaline girmiş ve 5 eylül 1922’de işgalden kurtulmuştur.

Bunların yanında Nazilli isminin nereden geldiğine dair pek çok rivayet vardır. Evliya Çelebi gibi kimileri bu yörenin kadınlarının “nazlı” olarak bilindiğinden dolayı buraya böyle dendiğini, kimileri buraya yerleşen Oğuz Türklerinden bir ailenin isminin “Nazlı” oluşundan dolayı buranın adının da bu olduğunu söylemektedir.

Nazilli Uzun Çarşı
Nazilli Uzun Çarşı

Nazilli’de Gezilecek Yerler

Nazilli, bahsedildiği üzere tarihi çok eskiye dayanan bir yerleşim yeri. Bu sebeple genellikle gezilip görülmesi gereken yerler de çok eskiden kalmış bulunmakta. Örneğin Esenköy’de bulunan Harpasa arkaik dönemden kalma bir yerleşkedir. Bu bölgede daha sonra Osmanlı’daki ayan döneminden kalma Arpaz Beyler Konağı ve Arpaz Kulesi inşa edilmiştir. Esenköy’e gitmişseniz onları da ziyaret etmelisiniz. Bunların yanı sıra Mas Tavra kentinin kalıntıları her ne kadar bulunmuş olsa da, özel mülk içerisinde kaldığın ve tarım arazisinde bulunduğundan kazılıp çıkarılamamış ve sergilenememiş vaziyettedir.

Nazilli’de Ne Yenir, Ne İçilir?
Nazilli Pidesi

Öncelikle o yörelerin meşhur ürünlerinden olan incirin tadına bakmalısınız. Bunun yanında Nazilli pidesi de yöre mutfağının oldukça ünlü öğelerinden olup, karışık, kaşarlı, peynirli, kıymalı, yumurtalı, peynirli, tavuklu, otlu ve tahinli olarak tercih edilebilmektedir. Eğer ziyaretinizi yaz mevsiminde gerçekleştiriyor iseniz ve hava oldukça sıcaksa, serinlemek için rendelenmiş buz ve şerbetle yapılan kar helvasını yiyerek serinleyebilirsiniz.

Nazilli tepeden çekim
Nazilli tepeden çekim
Nazilli ve Ulaşım

Nazilli’ye karayolu ile pek çok şekilde ulaşabileceğiniz gibi Basmane – Aydın Demiryolu Hattı ile İzmir’den de rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tren Basmane Tren Garı ve Nazilli Tren İstasyonu arasında 175 kilometrelik bir yol gitmektedir. Bu hat ilk olarak 1882’de kullanılmaya başlanmıştır. Nazilli’ye hava yolu ile ulaşım için ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı kullanmanız gerekmektedir.

Nazilli Araç Kiralama

Nazilli araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com üzerinden fiyat araştırması yapabilirsiniz. Uygun fiyatlı Nazilli kiralık araç seçenekleri için sistem üzerinden konforlu bir biçimde istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Aydın araç kiralama seçenekleri ile de ilçeye konforlu bir biçimde ulaşabilirsiniz.

 

Yorum ekle