Yolcu360 Blog
silecek-tamiri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Silecek Tamiri Nasıl Yapılır? Silecek Arızaları ve Tamiri

Silecek Tamiri Nasıl Yapılır? Silecek Arızaları ve Tamiri

Silecekler, araçlarımızda sürücünün güvenliği ve konforu için önemli parçalardan biridir. Hayati öneme sahip olan bu parçanın bakımı, değişimi ihmal edilmemelidir. Bu sebeple silecek arızaları önemsenmesi gereken konulardan biridir. Yolcuların güvenliğini sağlayan bu parça oldukça düşük maliyetlidir. Silecek tamiri ne kadar basit bir işlem gibi görünse de önemsenmelidir. Şimdi, silecekler hakkında bilmemiz gerekenlere, silecek bozulursa ne yapmamız gerektiğine bakalım.

En sık arızalanan araç parçaları yazımızı okumak için tıklayın.

Silecekler Hakkında

Silecekler ilk kez 1900’lü yılların başında kullanıldı. Yağışlar sürücüler için sıkıntı yaratıyordu. Görünürlüğü artırmak için camları el ile siliyorlardı. Bu sorun Amerikalı genç bir kadın tarafından çözüldü. Silecekler; yağmur, kar, buz, su kalıntısı gibi görüş alanını etkileyen birçok maddeyi temizlemeye yarayan bir cihazdır. Bu parçanın rahat çalışabilmesi için belli bir güce ihtiyacı vardır. Bu gücü de elektrik motoru ile sağlar. Günümüz araçlarında, motor, silecek kolunu hareket ettirdiğimiz de bu komutu beyne gönderir. 

Beyne gelen sinyal ile motora 12V gücünde bir akım gidecektir. Bu sayede motor 360 derece dönecektir. Motorun dönmesi ile üzerindeki metalde harekete geçerek dönmeye başlayacak ve bu sayede silecekler harekete geçecek temizleme işlemi başlamış olacaktır.

silecek-tamiri-2

Silecekler Neden Önemli?

Araç camları seyir halindeki kullanıcılar için önemli etkenlerden biridir. Hal böyleyken camların temiz olması kaçınılmaz bir gerçektir. Camların temiz olması, görüş alanını kısıtlamaması için bu parçanın önemi büyüktür. Hızla ilerlerken bir anlık görüş kaybı ölümcül sonuçlar doğurabilir. Başka bir araçtan sıçrayan su ile ön camınızın komple kapandığını düşünmek bile korkutucu. Bu yüzden sileceklerin bakımında gerekirse değişiminde özenli davranmalıdır. 

Karda, kışta, yağmurlu havalarda çok fazla kullandığımız bir parça olduğu için çok çabuk yıpranır. Yani, bu parçanın seçiminde özenli davranmalı, orjinalliğine, kalitesine, uzun ömürlü olmasına dikkat edilmelidir. Doğru ve düzgün çalışması için 1,5 yıl arayla değiştirilmesi gerekir. Bu parçayı, hayat kurtaran önemli ve gerekli bir araç olarak görmek gerekir.

Silecekler Çalışmıyorsa Nedeni Ne Olabilir? 

Silecekler sürüş güvenliği için hayati öneme sahiptir. Bu parça çalışamaz hale geldiyse arızanın nedenini hemen bulup gidermek gerekir. Silecekler neden çalışamaz hale gelir inceleyelim. Öncelikle arızayı doğru tespit etmek gerekir. Bu parça çalışmıyor ise motorundan kaynaklı arıza ve ya kırık silecek lastiği gibi durumlardan şüphelenilebilir. Sorun motordan kaynaklı ise motor kontrolü yapılır. 

Silecek motoru, ön camın dış kısmında, altta bulunur. Sileceği çalışır vaziyette bırakıp aracın ön tarafına geçin. motor sesi gelip gelmediğine bakın. Ses geliyorsa motor çalışıyor demektir. Motor dönmüyorsa arızalı yada beyinden alması gereken sinyali alamadığı için dönmüyor demektir. Beyin arızası gibi kritik ve hayli masraflı bir sorunla uğraşmak gerekir. Motor dönüyor fakat boşa dönüyorsa silecek motoru dişlisi kırılmış olabilir. Diş kırıldığı için güç gitmiyor, parça çalışmıyordur. Silecek motoru neden arızalanır? bakacak olursak: kısa devre, tesisat ve ya beyin arızası olabilir. 

Silecek motorlarının bozulmasının nedenlerinden biri de su tahliye kanallarıdır. Bütün araçların dış kısmında ön camlarının altında bir bölüm vardır. Sağda ve solda olmak üzere iki tanedir. Bu ızgaraların altında iki delik bulunur. Bu delikler sayesinde su tahliyesi yapılır. Tahliye kanalları herhangi bir nedenle tıkanırsa su akamayacak orada kalacaktır. Motor ile temas eden su bozulmasına neden olacaktır. 

Silecek Motoru ve Arıza Belirtileri

Arızalanan silecek motoru kendini şu şekillerde belli eder;

  • Sabit çalışırlarsa: Kademe arttırılıp azaltıldığında hızında değişiklik görülmez. Sebebi, motora sinyal gönderen modülden olabilir.
  • Hareket Etmezlerse: Motorun sesi gelmiyorsa bozulmuş demektir. Sebebi, sigortadan kaynaklı olabilir.
  • Çalışırken Aniden Durursa: Çalışırken sıkışma ve ya durma gibi durumlar görülür. Sebebi, motor veya arıza yapmış roledir.
  • Doğru Hizada Durmuyorlarsa: Silme işlemini bitirdikten sonra silecekler olduğu yerde kalıyorsa bozulmuş demektir. Sebebi motordan kaynaklı olabilir.
  • Uğultu Sesleri: Motorun bozulması veya röleden kaynaklı sesler gelebilir.
  • Kollardan Birini Tutan Somun Gevşerse: Kollardan biri çalışamaz hale gelir. Çözümü basittir. Gevşeyen somun uygun konumda sabitlenir.
  • Bağlantılardan Biri Ayrılırsa: Hareketi sağlayan kollar küresel mafsallıdır. Çürümüş ya da paslanmış mafsallar bağlantı çubuğundan çıkabilir.

Silecek Sisteminin Parçaları Nelerdir?

Ön cam silecek sisteminin parçaları şu şekildedir;

  • Kolu: Silecek lastiklerini hareketlendiren parcadır.
  • Lastikleri: Temizlemeyi yapan parçadır.
  • Dişlisi: Kolun hareketini denetler.
  • Motor: Güç üreten ve parçanın hareketlenmesini sağlayan aksamdır.
  • Cam Suyu Pompası: Suyun cama püskürtülmesini sağlayan parçadır.
  • Cam Suyu Haznesi: Camı temizlemek için su doldurulan bölümdür.
  • Kumanda Kolları: Sileceklerin çalışmasına, ayarlanmasına, su püskürtmesine yardımcı olan ekipmandır. 

Arka cam silecek sistemi de benzerdir. 

Silecek Tamiri ve Değişimi Nerede yaptırılır?

Tamiri ve değişimi zor bir işlem değildir. Tamircide kolaylıkla yaptırabilirsiniz. Bu parçanın değişiminde yapılan işlemler şöyle;

  • Silecek inceleniyor.
  • Eğer arıza varsa kol değiştiriliyor.
  • Değişmesi gereken başka parça varsa bakılıyor ve değiştiriliyor.
  • Parça test edilir ve ayarlamalar yapılıyor.

Silecek arızaları önemlidir. Çabuk hasar gören bir parça olması dolayısı ile bazen ihmal edilmektedir. Bu doğrultuda yazımızda silecekler hakkında bilgiler vermeye, neden önemlidiri açıklamaya çalıştık. Bu parça çalışmıyorsa nedenlerini araştırdık. Sistemin parçalarını inceledik. Silecek motorunun arızasından bahsettik. Araçların marka ve modeli ne olursa olsun bu parçaya önem verilmesini tavsiye ediyoruz.

Bakımları eksiksiz bir kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

 

Yorum ekle