Yolcu360 Blog
pasta-cila-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Pasta Cila Boyaya Zarar Verir mi? 

Pasta Cila Boyaya Zarar Verir mi? 

Araba sahibi pek çok kişinin hafif çizikleri kapatmak için uyguladığı pasta cila yöntemi, araba boyasını daha parlak gösteriyor. Özellikle araba bakımı sırasında yapılan bu uygulama alım satım işlemleri sırasında karşı tarafta olumlu izlenim bırakmak için uygulanıyor. Fakat araba sahiplerinin ilk aklına gelen soru ise ‘Pasta cila boyaya zarar verir mi?’ oluyor. Sizler için araştırdık ve detayları ile anlattık.  

Seramik kaplama ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.

Araba bakımı yaptırırken pasta cila pek çok kişinin önceliği olurken, aslında ‘pasta cila boyaya zarar verir mi?’ sorusuna verilecek tek bir cevap yok. Çünkü bu durum arabaya ve işlemi yapana göre değişkenlik gösteriyor. Oldukça basit bir yöntem olan pasta cila zaman zaman bazı sorunlara yol açabiliyor.  

pasta-cila-1

Pasta Cila Nedir?  

Pasta ve cila aynı gibi bilinse de birbirinden farklı iki malzemedir. Bu işlemler art arda uygulandığı için bu işlem aynı sanılıyor. Pasta ile aracın boyası dökülürken, cila ile boya kaplıyor. Yani bu işlem işin ehli bir kişi tarafından yapıldığında arabaya zarar vermez. İşlemde kullanılan malzeme kimyasal çözücü ve aşındırıcı bir maddedir ve aşındırma seviyelerine göre ayrılarak numaralandırılıyor. Maddenin seviyesi ise arabanın o anki durumuna göre ayarlanıyor.  

Cila ise teflon ve silikon seçenekleri bulunan bir uygulamadır. Pasta cila isimlendirilmesindeki cila pasta sonrası yapılan bir uygulamadır. Arabanın durumuna göre yapılan pasta işlemi bazen gerekli görülmeyebilir ve direkt olarak cila işlemine geçiliyor. Şunu bilmekte fayda var;  işlemiarabanın boya korumasını sağlayan ya da önleyen bir işlem değildir.  

Pasta Cila Hangi Durumlarda Yapılıyor?  

pasta-cila-1

Pasta cila araba bakımının yanı sıra, aracın dış temizliği sırasında alınan darbelerden dolayı oluşan hafif çizikler ve sürtmelerle oluşan aşınmaların giderilmesi için uygulanıyor. Çıplak gözle görülmeyen ve her türlü sebepten meydana gelebilen çiziklerin giderilmesi için de pasta cila kullanılabilir. Kuş, böcek, kedi ve ağaçlardan dolayı oluşan küçük hasarlar için yine pasta cila tercih ediliyor.  

Mevsim geçişlerinde oluşan güneş, yağmur ve kirli havaya ek olarak köpüklü yıkamaların oluşturduğu matlaşmayı düzeltmek için de pasta cila tercih ediliyor.  

Pasta cilanın tercih edildiği daha pek çok durumlar mevcuttur. Derin çiziklerde pasta cila kesin çözüm yöntemi değildir. Pasta çizik bölgesinde aşınma yaparak düzeltme sağlıyor. Derin çiziklerde ise kesin çözüm önerisi lokal boyadır. Güneşin etkisiyle oluşan dış görünüm hasarlarında da pasta tek başına yetersiz kalıyor. Bu tip durumlarda, garanti ve kesin çözüm hasarın bulunduğu yerin tamamen boyanmasıdır.  

Pasta Cila İşlemi Nasıl Yapılıyor?  

Araba bakımı için de önemli bir yere sahip olan pasta cila işlemi yapmadan önce araba boyasının kesinlikle temiz olması gerekiyor. Kirli bir arabaya pasta cila yaptırmak faydadan çok zarar verir. Bu nedenle araba bu işlem önce güzelce temizlenmelidir. Arabanın temiz olduğuna emin olup, işlem için uygun mekan yani serin bir yer tercih etmelisiniz. Güneş altında yapılan pasta cila işlemi, boya yüzeyinin yanmasına ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.   

Pasta cila işleminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli aşama ise en uygun numaralı pastanın tercih edilmesidir. Numara, pastanın aşındırma kuvvetini gösteriyor. Araba temiz, mekan uygun ve pasta numarası da doğru seçildiğiyse şimdi sıra geldi polisaj makinesinin uygun devire getirilmesine… 

Pasta Cilada Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Araba boyasına da zarar vermemek için pasta cila yaparken parça parça ilerlemek en uygun yöntem olacaktır. Yani daha ön kaputtayken, arabanın bagaj kapağına kadar pasta sürmek doğru olmaz. Adımlar, kaputtan sonra kapı vs. şeklinde olmalıdır.  Cilada da aynı durum geçerlidir. Pastayı makine ile yapmak daha kolay ve etkilidir ama elle yapmayı tercih edenler de var.  

Pasta işlemi bitince sonra araba komple kurulanıyor ve tüm pasta kalıntıları temizleniyor. Daha sonra ise uygun cila seçiliyor ve yine aynı şekilde parça parça ilerleniyor. Cila önce yüzeye uygulanıyor, iyice yediriliyor ve arabanın kuruması için bir süre bekleniyor. Kurumamış cilayı temizlemek zor olduğu gibi kuru cila daha rahat temizleniyor. Biz bu işlem yaparken pamuk kullanılmanızı öneririz. Bu sayede daha güzel sonuç alabilirsiniz. 

Pasta cila işleminin etkisi en iyi şartlarda üç ay sürüyor. Fakat bu işlemden sonra fırça ile yıkatma ya da makine ile yıkatma yaparsanız etkisi bir ay bile sürmez. Şunu söylemekte fayda var; patta ya da cila bir boya koruyucu değildir ve boya korumasının yerini asla tutmaz. İki işlemin de amacı farklıdır. 

El İle Cila Nasıl Yapılıyor? 

Pasta cila uygulamasını adım adım anlattık. Şimdi en fazla merak edilen el ile cila konusuna geldi. Araba sahiplerinin araçlara uygulattığı işlemlerin başında gelen pasta cila, en etkili bakım yöntemlerinden biri. Uzmanlar her arabaya belli aralıklarla pasta cila işlemi öneriyor. Cila işlemi genellikle profesyonel kişiler kişilerce makine ile yapılıyor.  

El ile yapılan cila yöntemleri de mevcuttur. Araç sahipleri, el ile pasta cila yapmak konusunu merak ediyor. Profesyonel piyasadan önce araba sahipleri kendileri el ile cila yapıyordu. El ile titiz bir şekilde yapılan cila, makinaya göre daha uzun sürse de çoğu zaman aynı kaliteyi veriyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle