Seat Volkswagen’in mi? Seat modelleri geçmişten bugüne nasıl şekillendi? Seat hangi ülkenin ve Seat ne anlama geliyor…Seat markası hakkında bilgi mi arıyorsunuz; okumaya devam edin…
70 Yıllık Bir Marka: Seat’ın Tarihçesi
2020 Mayıs ayında Seat markası 70. yaş gününü kutladı. Önce Fiat sonra da Volkswagen çatısı altında yaşamını sürdüren Seat’ın 70 yıllık yolculuğuna birlikte bakalım mı? 1950’den bugüne üretilen Seat modellerine ve Seat hakkında bilgilere bakalım…
Avrupa’da 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde ekonomik bir canlanma başladı. Savaş sonrası ekonomisi, üretime ve keşfetmeye dayalı oldu. Özellikle otomobil fabrikaları, bu konuda adtea insalığı düştüğü karanlıktan çıkaracak lokomotif gibiydi. İşin güzel yanı sadece özel şirketler değil Avrupa’daki pek çok hükümet de otomobil üretimini destekliyor ve önemsiyordu. İspanya’da da savaş sonrasında İspanyol hükümeti, otomobil fabrikası kurulmasını istedi. 9 Mayıs 1950 tarihinde hükümetin desteğiyle ilk SEAT fabrikası kuruldu. Peki, Seat ne demek ve Seat’ın bundan sonraki geleceği nasıl şekillendi? Seat hakkında detaylar şöyle…
2020 Seat Leon incelememize de bakın!
Seat Ne Anlama Geliyor?
Seat, bir kısaltma aslında. Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo kısaca SEAT. Şimdi Seat’ın diğer markalarla işbirliğine ve Seat şirketinin geçmişine göz atalım.
Seat markasının tarihi, iki ana bölümde incelenebilir: Fiat & Seat işbirliği ve Volkswagen & Seat işbirliği. Şimdi, bu iki marka çatısı altında şekillenen Seat’ın yolculuğuna birlikte bakalım…
Seat Modelleri
- Fiat & Seat Birlikteliği
Fiat markası, Avrupa pazarında yatırım arayışına ilk kez 1950’de girdi. Teknik destek ve üretim konusunda Seat’ın aradığı Fiat’ta ve yeni bir marka yatırım konusunda Fiat’ın aradığı da Seat’ta idi. İki şirket anlaştı. 1952 yılında Seat 1400 modeli üretildi ve bu model, Fiat çatısı altına üretilen ilk Seat araba idi. Önden motorlu arkadan itişli bir sedan araba olan Seat 1400, 10 bin adet üretildi.
Seat 1400’ten sonra Seat 600 üretildi. Seat 600, Seat 1400 modelinden farklı olarak HB karoserli idi. Ancak küçük Seat modeli o kadar çok tutuldu ki, gerçekten büyük bir popülarite yakaladı. Mevcut fabrika, Seat 600 modeli talebini karşılamaya yetmedi ve Madrid’te ikinci bir fabrika kuruldu. Daha sonra marka Kolombia’da bir fabrika daha kurdu. Bu fabrikada da Seat 850 modeli üretildi. Seat 850 modeli, Seat 600 modelinin 4 kapılı ve daha büyük motor hacmine sahip olan versiyonuydu.
- Fiat 124 / Seat 124
Tıpkı Fiat 124 gibi olan bu model de dünya genelinde büyük talep gördü. 1970’lerin başlarında en çok tutulan otomobillerden biri oldu. Fiat ve Seat işbirliği, iki tarafın da çok kazanmasına ve büyümesine yardım etti. Ancak 1982 yılında bu iki dev marka arasında bir anlaşmazlık çıktı ve yolları ayrıldı.
Seat Hakkında…
- Seat & Volkswagen Devri Başlıyor!
1983 yılında Seat, teknik destek için Volkswagen ile anlaştı. Seat Ronda modeli ise bu yeni işbirliğinin ilk meyvesi oldu. Bundan sonra Seat için daha hızlı büyüme süreci başladı. 1985’te Seat Motorsporları birimi kuruldu. 1986’da ise VW markası, Seat’ın %75’ini satın aldı. 1990 yılında ise marka, Seat’ın yüzde 99,99’una sahip oldu.
Seat Toledo, Seat İbiza, Seat Cordoba, Seat Cupra…bunlar, heep Volkswagen imzası taşıyor. Yani “İspanyol ateşi” aslında “Alman malı”. Alman mallarının dünyadaki haklı şöhreti düşünülürse bu, kötü bir şey değil tabi. Ama pazarlama dehalarının bize yansıttığı İspanyol stili falan biraz hikaye…
- Seat’ta Yeni Modeller
Seat modelleri, gerçekten kendine özgü ve “havalı” bir tasarıma sahipler. Mesela 2004 yılında Cenevre Otomobil Fuarında tanıtılan Seat Altea, muhteşem bir MPV seçeneği.
2010 yılında ilk %100 elektrikli Seat modeli olan IBE konsepti tanıtıldı. 2016 yılında ise ilk SUV Seat modeli olan Ateca tanıtıldı. Otomobil dünyasında epeyce ses getiren Ateca, hala en çok satanlar listesinde.
- Gelecek: Seat Code
Seat markası, otomobil yazılımı alanında yeni çalışmalar yapıyor. Hatta bu alanda öncü olmak istiyor. Seat’ın otomobil yazılımı üzerine bir üs de açmış olması, bunun en önemli kanıtı. Yakında otomobil üreticilerinin ihtiyaç duyacağı teknolojileri sağlayan bir marka olarak da onun adını duyacağız. Seat Code 2019 yılında açıldı.
Özetle Seat Markası…
Bugün Seat markası, tam 70 yaşında. 1950’den bugüne kadar 20 milyona yakın araç üretti. Günümüzde ürettiği araçların %70’ini ihraç eden marka, 2020 mart ayında tüm fabrikalarında solunum cihazı üretilmeye başladı.
Seat Kiralama Fiyatları
Seat kiralama fiyatları, otomobilin modeline diğer özelliklerine göre değişiyor. Diğer yandan araç kiralama firmalarının fiyat politikaları ve sezon da kiralık Seat araba arayışında etkili oluyor. Uygun kiralık Seat arayanlar için yolcu360.com üzerinden fiyat araştırması yapmak oldukça avantajlı. yolcu360.com ana sayfasındaki online araç kiralama modülüne araba kiralamak istediğiniz lokasyonun bilgisini girmeniz yeterliç Ardından o bölgede farklı araç kiralama firmalarına ait kiralık araçların listesini görebileceksiniz. Bu listede hangi rent a car firmasından, o rent a car firmasının hangi ofisinden kiralık olduğu bilgisi ile aracın marka – modeli, km bilgisi, şanzıman tipi, yakıt tüketim şekli gibi bilgiler de olacak. Ayrıca kiralık aracın fiyatı da yer alacak. Böylece fiyata – markaya- modele- şanzıman tipine ya da yakıt tüketim şekline göre filtreleme yaparak istediğiniz aracı hızlıca bulabilirsiniz.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Artık Seat markası olmayacak alt grup üretimi duracak sadece cupra serisi devam edecek
Güncel bilgilendirme için teşekkürler! 🙂