Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa arkeoloji müzesi tarihi nedir? Şanlıurfa arkeoloji müzesindeki eserler neler? Şanlıurfa arkeoloji müzesi sanal gezi mümkün mü? Giriş saatleri neler? Mimarı kim? Haleplibahçe Mozaik Müzesi nasıl bir yer? Haleplibahçe mozaik müzesi ünlü eserleri neler? Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak kültür turizmi için yola çıkmaya ne dersiniz? Sizde biliyorsunuz ki zaten Şanlıurfa, kadim medeniyetler diyarı olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmış bir şehir. Göbeklitepe gibi dünyada eşsiz bir yere ev sahipliği yapıyor. Binlerce yıllık zengin bir kültürün harmanlandığı bu güzel ilimiz tarihi açıdan adeta bir cennet. Öyleyse ne duruyoruz seyahat planlarımız arasına bu müzeyi de ekleyerek yaşadığımız bu toprakları daha yakından tanıyalım. 🙂

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Nerede?

Gap Şanlıurfa Havalimanı ve arkeoloji ve Haleplibahçe mozaik müzesi arası yaklaşık 38,3 kilometre. D885/E99 üzerinden bu harika müzeye 32 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Şanlıurfa merkez ve müze arası ise D400 üzerinden 30 kilometre. Şanlıurfa merkez araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek 29 dakikada buraya konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi Adres: Haleplibahçe Mahallesi, 2372. Sk. No:74/1 Merkez Eyyübiye. Bu iki müze aynı yerde fakat farklı binalarda yer alıyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesine Giriş Ücreti: 2020 yılı fiyatı 18 TL. Haleplibahçe mozaik müzesini de aynı biletle gezebiliyorsunuz. Yine Müzekart sahibiyseniz burayı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Şanlıurfa Gap Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Kaynak: https://muze.gov.tr/

Müze, aslında 1965 yılından beri hizmet veriyor. Ama bu büyük binaya 2015 yılında taşınmış. Göbeklitepe’de çıkarılan eserlerde yine burada sergileniyor. Ama bu müzeyi dünya çapında bir üne kavuşturan etken sadece Göbeklitepe eserleri değil. Çünkü neolitik döneme ait eserlerde bu müze içerisinde yer alıyor. Tabi müzedeki eserler sadece neolitik dönemle sınırlı değil.

Kaynak: https://muze.gov.tr/

Kalkolitik, Demir, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlere tarihlenmiş bir çok eserde müzede sergileniyor. E bu kadar çok ve zengin eseri barındıran müzede küçük bir alana sahip olamaz. Müze tam tamına 30.000 metrekarelik bir alana kurulmuş durumda.

Müze içerisindeki en ünlü eserler:

  • Balıklıgöl Heykeli / Urfa Heykeli 
Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr/

İnsanlık tarihi boyunca en iyi korunmuş ve en eski heykel. 90’lı yıllarda bulunmuş.

  • Yılanlı Kafa 

MÖ 8500-7900 yıllarına ait bu eser, kireçtaşından yapılmış. Büyük bir insan başı parçası olan eserde yüz tarafına doğru yönelmiş bir yılan bulunuyor.

  • Eros ve Psykhe Kabartması
Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr/

Mitolojideki eski bir aşk hikayesindeki ana karakterler olan Eros ve Psykhe, bir kabartma üzerine tasvir edilmiş. Hikayeye göre, Psykhe, dönemin kralının 3 güzel kızından biriymiş. O kadar güzelmiş ki Aphrodite, ona bu yüzden çok kızmış. Bu yüzden onu bir ejderle evlendirmek istemiş. Ancak Eros bu kıza görür görmez deliler gibi aşık olmuş.

  • Nike Heykeli

Zafer Tanrıçası olarak bilinen Nike’ın bir heykeli. Genç bir kız olarak tasvir edilmiş.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi sanal gezisi için tıklayınız.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri burası. Çünkü dünyada eşi benzeri olmayan çok güzel mozaik eserlere ev sahipliği yapıyor. 6.000 metrekarelik kocaman bir alana sahip olduğundan buraya geldiğinizde birbirinden güzel ve çeşitli mozaikleri doya doya gezip görebilirsiniz. Aynı zamanda Haleplibahçe mozaik müzesi, Türkiye’nin kolonsuz geçilen en büyük yapısı olma özelliği ile de meşhur. Buradaki eserler ise Haleplibahçe’de çıkan mozaiklerden oluşuyor. Evet, hazırsanız hep birlikte Haleplibahçe mozaik müzesinin en ünlü eserlerine şöyle bir göz atalım.

  • Ktisis Mozaiği
Kaynak: https://www.ktb.gov.tr/

Amazonlar Villası‘nın koruyucu ve kurucu olarak bilinen Ktisis, bir tanrıça.

  • Avlanan Amazonlar
Kaynak: http://www.sosyalarastirmalar.com/cilt7/sayi34_pdf/5sanattarihi_arkeoloji/eraslan_sehnaz.pdf

Müthiş bir mozaikler ile karşı karşıya geldiğinizi hemen söyleyelim. Çünkü ”Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örnekleri” bu mozaikler. Dünyada bu mozaiklerin bir eşi benzeri yok. O yüzden bütün dünyanın da ilgisini çekmiş.

  • Orpfeus Mozaiği
Kaynak: https://sondevir.gaste24.com/

Türkiye’den yurt dışına götürülmüş, bir süre Dallas Sanat Müzesi içerisinde sergilenmiş daha sonrasında ise tekrardan Türkiye’ye gelmiş bir mozaiğe şuan bakıyorsunuz. Lir enstrümanı çalan Frig’li bir ozan kendisi. Aynı zamanda Orpfeus mozaiği, M.S.194 yılına tarihlenmesi ile Şanlıurfa mozaiklerinin en eskisi olma niteliğini taşıyor.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Şanlıurfa Otelleri

Arkeoloji ve Haleplibahçe mozaik müzesini keşfetmek için Şanlıurfa’ya geldiyseniz konaklama konusunda endişelenmenize hiç gerek yok. Her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcut. Bizde sizler için Şanlıurfa’nın en iyi otellerini araştırdık, bulduk ve derledik:

  • El Ruha otel
  • Dedeman Şanlıurfa
  • Hilton Urfa
  • Grand Urfa otel
  • Nevali hotel Urfa
  • Manici otel Urfa

Şanlıurfa’da ne yenir sorusunun cevabı için tıklayınız.

Yolcu360 Blog

Add comment