Saab otomobil fabrikası, 1945 yılında İsveç’te kuruldu. Saab markasının hedefi, küçük ve tasarruflu otomobiller üretmekti. İlk Saab modeli ise Saab 92 oldu. Saab 92 modeli 1949 yılında piyasaya sürüldü. 1965 yılında Scania Vabis markası ile birleşen Saab, yeni ortaklık sonucunda yeni modeller geliştirmeyi başardı. Saab marka arabalara ne oldu yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
Saab Marka Arabalara Ne Oldu?
1980 yılı, Saab araba markasının zirve dönemi oldu. 80’li yıllara gelindiğinde E segmentindeki Premium Alman otomobil markaları ile mücadele edebilecek seviyede modeller geliştirildi. Saab 9000 modeli ise bu yaklaşımın ilk ürünü oldu.
1990’lar Saab için bir risk alma ve dönüşüm dönemi oldu. 1989 yılında otomobil üretimine bağlı hisselerin %50’si General Motors’a satıldı. General Motors ve Saab birlikte çok iyi işler yaptı. Saab 9-3 / Saab 9-5 modelleri bu dönemde geliştirildi. Rakiplerine göre çok daha yenilikçi ve farklı olmayı başaran Saab markası için oldukça farklı bir devrim de kapıdaydı. 2000 yılına girmeden hemen önce General Motors, Saab markasının hisselerinin tamamını satın aldı.
2003 yılında yenilenen 9-3’te GM’in Epsilon 1 platformunu kullanmaya başlayan marka, bu sayede düşen karlılık oranlarını yukarı çekmeye çalıştı. 2008 yılında global kriz baş gösterince General Motors, Saab markasının tüm hisselerini satmak istedi. Önce Çin’li bir marka ile masaya oturdu ama satış gerçekleşmedi. 2009 yılında yapılan bu satış denemesi, başarısız olunca marka, iyice gözden düştü.
Bir İsveç Harikası: Saab Markasına Ne Oldu yazısı için tıklayınız.
İflas Başladı!
2008 ekonomik krizi, pek çok sektörü kötü etkiledi. Özellikle otomotiv sektörü 2008 krizinden oldukça kötü etkilendi. Pek çok otomobil firmasının iflasını açıklamasının altında da hep 2008 krizini görüyoruz. Saab’ın iflası da bu kriziyle ilişkili. 16 Nisan 2016 yılında Saab otomobil markası iflas etti.
Saab Arabaları Tekrar Üretilecek mi?
Saab fabrikalarında üretimin yeniden başlayacağı duyuruldu. Çinli yatırımcıların kurduğu Nevs şirketi, Saab üretimine devam edeceğini açıkladı.
Saab İkinci El Piyasası ve Yeniden Üretilse Saab Alınır mı?
İkinci el Saab modelleri ikinci el araç alım satım platformlarında var. 2. el Saab almayı düşünüyorsanız bu seçeneklere bakabilirsiniz. Peki, sıfır Saab üretilse satar mı? Sıfır km Saab üretilse satılır. Çünkü, markanın “İsveç’li sağlam araba markası” şeklinde bir imajı var. Bu imaj, ve yenilikçi tasarım anlayışı ile pazarda şansı olacağını öngörmek hata olmaz.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Add comment