Yolcu360 Blog

Rumkale Nerede? | Rumkale Gezisi

Gaziantep Rumkale gezisi için hazır mısınız? Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Rumkale’yi keşfetmeye ne dersiniz? Rumkale nerede?

Rumkale Gezisi

Sevgili seyahat tutkunları bu yazımızda sizlerle eşsiz bir manzaraya sahip Rumkale’yi paylaşacağım bu eşsiz tarihi ve dini ziyaret yeri sizi derinlemesine etkileyecektir. Çoğumuz Karagül Diyarı olan Halfeti’yi duymuştur. Hatta sizlerle daha önce Halfeti gezi yazısında bahsetmiştim.

Bu rotaya Fırat Nehrine karşı taraftan bakacağız. Rumkale tam yapım tarihi net bilinmemekle birlikte M. Ö 855 yıllarında Hz. İsa’nın havarilerinden olan Yohannes tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Yohannes’in burada Hristiyanlığı yaymak amacıyla burada İncil’in bir kopyasını burada bulundurduğu bilinmektedir. İncil’in bu kopyası daha sonra Beyrut’a taşınmıştır. Rumkale’nin  içerisinde önemli dini, kültürel yapılar bulunmaktadır.

Bunlardan Aziz Nerses kilisesi, Barşavma manastırı, su bentleri önemli yapılardan birkaç tanesi olarak bilinmektedir. Tarihte birçok isimle anılan Rumkale farklı dönemlerde; Sitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Rankulat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (altın kale) olarak isimlendirilmiştir. Son olarak fikrimce altın kale ismini almasının nedeni gündoğumu da ve günbatımın da yarımada, sarp kayalık üzerinde bulunan Rumkale ye güneşin sarı parlak ışıklarının vurmasıdır. Vuran güneş ışığı ile birlikte altından bir mücevhere dönüşüyor adeta bu görkemli yapı. Rumkale’yi ziyaret edenler tıpkı Nemrut’a olduğu gibi burada bir günbatımı ya da doğumu görmelidirler.

Gaziantep merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Rumkale Nerede?

Rumkale, mutfak lezzetleri ile UNESCO’ya girmiş şehirlerimizden olan Gaziantep sınırları içerisinde bulunmaktadır. Gaziantep’in Yavuzeli ilçesi içerisinde bulunan Kasaba köyüne rotanızı oluşturabilirsiniz. Rumkale, Gaziantep İl merkezine 92, Nizip ilçesine 47, Yavuzeli ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Rumkale, Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın kesiştiği noktada bulunduğu için bir yarımada görüntüsüne sahiptir.

Yaz aylarında Rumkale ye gelirseniz mutlaka Fırat üzerinde bir tekne turuna katılmanızı tavsiye ederim. Büyüleyici manzarasını yukarıdan olduğu kadar Fırat Nehrinin sularından da seyretmelisiniz. Rumkale’ın karşı kıyılarında bulunan tesislerde hem Gaziantep’in hem de Şanlıurfa’nın muhteşem lezzetlerinden tadabilirsiniz. Rumkale her iki ilin tam ortasında bir sınır noktasıdır. Bu güzel memleketin altın toprakları sizin keşfinizi bekliyor. İlkbaharda giderseniz yeşil duru güzelliği, sonbahar da giderseniz altın rengi ve gökyüzün Fırat’a düşen kızıl renkleri ile selamlanacaksınız.

Gaziantep Oğuzeli Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yorum ekle