Yolcu360 Blog
prens-adalari-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Prens Adaları Rehberi: İstanbul’un En Güzel 9 Adası

Prens Adaları Rehberi: İstanbul’un En Güzel 9 Adası

Prens Adaları her mevsim İstanbul’un vazgeçilmez adreslerinden biri. Havası, manzarası ve el değmemişliği ile adeta bir cennet. İstanbul’un en güzel 5 adasını birlikte keşfe çıkalım.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Prens Adaları Nerede?

Prens Adaları nerede? İstanbul’un Anadolu Yakası’nın güney kıyıları açıklarında bulunmaktadır. Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kesimine doğru uzanan takım adalardır. 

Prens Adaları Nasıl Gidilir?

Adalar aşkı yıllar önce başlamıştır. Bu sebeple Prens Adaları’na ulaşım ağı da epey gelişmiştir. 1846 yılından bu yana vapur seferleri düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra biraz pahalı olsa da ulaşım için deniz taksileri de tercih edebilirsiniz. 

İstanbul’un En Güzel 9 Adası

Çoğunlukla İstanbul’da yaşayanların şehrin kalabalığından ve trafiğinden uzaklaşmak için tercih ettiği kaçamak rotalardan biri. Vapurla ulaşabileceğiniz birbirinden güzel dört ada sizleri bekliyor. Batı kaynaklarında Prens Adaları olarak bilinen adalar, 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip. İstanbul kuşatması sırasında Gelibolulu balıkçı reisi Baltaoğlu Süleyman Bey tarafından 17 Nisan 1453 yılında fethedilen Adalar, yıllar geçmesine rağmen eski doğallığını koruyabilmiş. İşte İstanbul’un en güzel 5 adası.

  • Büyükada

prens-adalari.jpg

İstanbul’un en güzel 5 adası listemizde ilk sırada Büyükada var. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından sonra, Adalar içerisindeki yerleşim yerleri tek tek boşaltılmış. Fakat 1839 Tanzimat Fermanı ile burası yerleşim yeri olarak kullanılmaya tekrar başlıyor. Adeta bir kültür mozaiğini andıran adalara yıllar içerisinde farklı mezheplerden pek çok aile taşınıyor. Nitekim hala Rumlar, Ermeniler ve Türkler el ele kardeş gibi yaşamaktadırlar. Prens Adalarının en büyüğü ve en çok ziyaret edileni olarak bilinen Büyükada’dan bahsedelim. Namı diğer “Prinkipo” olan Büyükada’nın nüfusu oranı diğer adalara göre daha kalabalıktır. Ayrıca doğayla baş başa kalmak için Büyükada’dan daha iyi bir seçenek düşünülemez.

Aya Yorgi gezisi düzenleyebilirsiniz. Ya da lunapark adı verilen meydandan tepeye doğru tırmanarak İstanbul’u kuşbakışı seyredebilirsiniz. Nizam ve Maden olarak ikiye ayrılan Büyükada’da Maden kısmında sayısız köşk bulunmaktadır. Nizam kısmında ise yemek yemek için ideal restoranlar bulabilirsiniz. Özellikle Atatürk’ün Büyükada ziyaretleri sırasında uğradığı Büyükada Anadolu Kulübü, hem tarihi anlamı hem de deniz manzarası için tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra sahildeki balıkçıları da değerlendirebilirsiniz. Deniz manzaralı Prinkipo ise en iyi restoranlardan biri diyebiliriz. Büyükada’da çipuradan, levreğe; lüferden, tekire taze balıkları tadabilirsiniz. 

  • Heybeliada

prens-adalari-.jpg

Halki olarak da bilinen Heybeliada, bakir güzelliği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Doğal bitki örtüsü bakımından da Marmara’nın en zengin bölgesi diyebiliriz. Heybeliada tarihi geçmişi ön plana çıkan bir ada. Nitekim buradaki en önemli yapı da Ruhban Okulu’dur. Bunun yanı sıra Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak da bilinmektedir. Çam ağaçlarıyla dolu buram buram huzur kokan Heybeliada, uzun yıllar tüberküloz hastalığının tedavisi için de kullanılmıştır. Plajları ile de oldukça popüler bir bölge. Özellikle Çam Limanı Koyu’nda yemyeşil çam ormanlarıyla kaplı çevrili sakin bir yer.

Bunun yanı sıra tabiat parkı içerisinde bulunan Değirmenburnu Plajı’nı da değerlendirebilirsiniz. 1773 yılında  kurulmuş Deniz Harp Okulu, Heybeliada gezisinde görmeniz gereken tarihi yerler içerisinde bulunuyor. Bu bina değerli geçmişi ile pek çok öğrenci yetiştirmiş askeri bir lisedir. Akşam yemeği için alternatif arayanlara tavsiyelerimiz var. Heybeliada’daki deniz manzaralı masaları ile Barbayani Restoranı sizleri bekliyor. Geniş meze seçenekleri, birbirinden lezzetli balıklar; meşhur iskorpit kavurma, fesleğen soslu levrek mutlaka tatmanız gerekenler arasındadır. Gün içerisinde atıştırmalıklar için Meltem Pastanesi’nin çeşitli pastalarını  deneyimleyebilirsiniz.

  • Burgazada

prens-adalari-1.jpg

İstanbul’un en güzel 5 adası arası içerisindeki bir diğer adres Burgazada. Burgazada’nın tarihteki diğer ismi “Antigoni” olarak bilinmektedir. Hatta Burgazada’ya ilk çağlarda “Panormos” da denilirmiş. Rumlar tarafından yapılan bu adlandırma Yunanca “kule” anlamına gelen Pyrgos kelimesinden dönüşmüştür. Burgazada denize girmek isteyenler için ise sınırsız plaj seçeneği sunuyor. Marta Koyu’nda ve Kalpazankaya’da denize girmenizi tavsiye ediyoruz. Hatta Marta Koyu’nun tarihte yerini almış dramatik hikayesini de bölge halkından mutlaka dinlemelisiniz. Ünlü edebiyatçımız Sait Faik Abasıyanık’ın 1939 yılından ölümüne dek yaşadığı Çayır Sokak’taki köşkü de günümüzde müze olarak ziyarete edilebilir.

Burgazada’nın sahil genişliği Büyükada ve Heybeliada’ya oranla çok daha küçük diyebiliriz. Birbirinden eğlenceli restoranlar, deniz manzaralı lezzetli akşam yemekleri için hoşsohbet işletmeciler sizleri ağırlamaktan büyük keyif alıyor. Adanın unlu mamülleri de oldukça revaçta. Özellikle iskelenin karşısında bulunan pastanede pudra şekerli börekleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra kahvaltılar için de Burgazada sizlere unutulmaz bir atmosfer sunuyor. 

  • Sedef Adası

prens-adalari-2

Prens Adalarının en küçüğü Sedef Adası’na aşık olacağınıza eminiz.  Hatta bu ada o kadar küçük ki bisiklet kiralamak ve fayton gezintileri de yapılmamaktadır. Adanın büyük bir kısmına giriş izni olmadığını hatırlatmak isteriz. Özel mülkiyetin ağırlıklı olduğu bu alanlara giriş yasaktır. Sedef Adası’nda toplam 3 adet işletme bulunmaktadır. Sedef Adası’nda cuma günleri eğlenceli anların yaşandığı, müzikli restoranda akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ya da dilerseniz gündüzleri şezlong kiralayarak güneşlenebilir; Marmara’nın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.  Sessiz, sakin huzurlu bir yürüyüş için Sedef Adası birebir. Aynı zamanda fotoğrafçılık için de değerlendirebileceğiniz deniz manzaraları, gün batımı kareleri yakalayabilirsiniz.

  • Yassıada 

prens-adalari-3

İstanbul’un en güzel 5 ada listemizde Yassıada olarak bilinen Demokrasi ve Özgürlükler Adası da bulunuyor. 2013 yılında köklü bir değişim süreci ile Yassıada restorasyonuna başlanmıştı. Amaç İstanbul’a gelen turistleri adaya çekerek turizmi canlandırmak. 27 Mayıs 1960 tarihinde meydana gelen darbe sonucunda burada gerçekleşen yargılamalarla zedelenen demokrasiye vurgu sebebiyle adanın ismi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilmiştir. O dönemlerden kalan Deniz Kuvvetleri yatakhanesi, şimdi müze haline dönüştürülmüştür. Müzenin giriş katında Menderes’in çocukluğu ve gençliği tasvir edilmektedir. Aynı zamanda Yassıada’daki bir diğer müzede ise teknolojiden yararlanılarak Osmanlı Dönemi ve Erken Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze kadar olan süreçte demokratik mücadele kareleri, zaman çizelgesi olarak ziyaretçilere aktarılmaktadır. Ülkemizin demokratik süreçlerini yakından gözlemlemek isteyenler için sıradışı bir ada gezisi olacağını düşünüyoruz. 

  • Kınalıada

istanbul-adalari.jpg

Kınalıada’nın ismini sahip olduğu kırmızı toprak renginden aldığını biliyor muydunuz? İstanbul’un en güzel adaları listemizin en renkli adası diyebiliriz. Ada günübirlik ziyaretleriniz için oldukça ideal yerlerden. Hafta sonu tatilleriniz ya da günübirlik turlarınız için ideal bir rota. Kınalıada, İstanbul Prens Adalarının en küçük adası olmasına rağmen hepimizi etkisi altına almayı başarıyor. Adanın kendine has ahşap evleri ve dar sokakları adeta başka bir dünyadaymışsınız hissi yaratıyor. Gezilecek yerler listesinde ise Kınalıada Manastırı hepsinden önce geliyor. Ardından Surp Lusavoric Ermeni Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Kınalıada’nın sakin plajlarını da es geçmeyin. Bol bol güneşlenip, denize girebileceğiniz koylar sizleri bekliyor. Doğal güzelliğinin keyfini çıkarmak isteyenler için ise rahatlatıcı yürüyüş yolları ve romantik ada sokakları sizleri bekliyor.

  • Tavşan Adası

istanbul-adalari-

Balık tutmayı sevenlerin uğrak adresi Tavşan Adası, Prens Adaları içerisinde yer alıyor. Hatta bu sebeple Balıkçı Adası olarak da adlandırıldığı oluyor. Büyükada’ya yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan Tavşan Adası’nın yüzölçümü de 90 metre kadardır. Diğer Prens Adalarına oranla epey kurak bir adadır. Ağacın az bulunduğu çorak bir kara parçasıdır. Bu sebeple yerleşim yeri pek bulunmamaktadır. Bizanslılar döneminde taş ocağı olarak hizmet veren Tavşan Adası’nda kullanılmıştır. Nitekim o dönemlerden kalan eski bir manastır harabesini de görmeniz mümkündür. Biraz olsun dingin vakit geçirmek isteyenler için keyifli bir kaçış noktasıdır.

  • Kaşık Adası

istanbul-adalari-1.jpg

Kaşık Adası’nın, 1950 yıllarından bu yana pek çok kez el değiştirdiğini biliyoruz. Marmara Denizi üzerinde bulunan Prens Adalarından biridir. Heybeliada’ya ve Burgazada’ya yakınlığı ile biliniyor. Küçük bir ada olması sebebiyle çok eski dönemlerde sürgün adası olarak da kullanılıyordu. Kuşbakışı görünüşü ile kaşığa benzediği için Kaşık Adası olarak adlandırılmaya başlandı. Adanın tarihi diğer adalarda olduğu gibi çok eskilere dayanıyor. Heybeliada’ya 700 metre uzaklıkta bulunan Kaşık Adası, Burgazada’nın ise doğusunda kalıyor. Doğal güzellikleri ile Kaşık Adası görülmeye değer. Bembeyaz suları ve ağaçlık alanları ile de adeta el değmemiş bir duruşa sahip. Fakat  Kaşık Adası’nın özel mülkiyet olması sebebiyle herhangi bir konaklama imkanın da bulunmadığını söylemekte fayda var. 

  • Sivriada

istanbul-adalari-2.jpg

Sivriada, Prens Adaları listemizin en küçük adalarından biridir. Aynı zamanda İstanbul’a en yakın, Prens Adaları’na en uzak adadır. Uzaktan baktığımızda ise piramit şeklinde gözüküyor. Nitekim Sivriada ismini de buradan almıştır. Adanın çevresindeki akıntılar epey kuvvetlidir. Sivriada, güneyinde küçük bir liman yer alıyor. İçerisinde ise tarihi dönemlerden kalan küçük bir su kuyusu olduğu da biliniyor. Bunun yanı sıra adada terk edilmiş bir tane de taş ocağı yer alıyor. İstiridyeden, midyeye aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününe Sivriada’da rastlamanız mümkün. Prens Adaları, tarihte genellikle sürgün yerleri olarak kullanılıyordu. Sivriada da onlardan bir tanesi. Vaktiyle gözden düşen din adamları, prensler, imparatorlar buraya hapsedilirdi. Zamanla kullanım amacı değişime uğrayan Sivriada, latin korsanları ve haçlı seferlerinde İstanbul’a gelenler tarafından yağmalanmıştır. yağmalamış, Sivriada’da bundan nasibini almıştır. Bunun yanında Sivriada, sürgünler öncesi dönemde, antik çağlarda bazı keşişlerin inzivaya çekilme yeri olarak da kullanılmıştır.

Prens Adaları’nda Neler Yapabilirsiniz?

Prens Adalarına küçük bir hafta sonu gezisi mi düşünüyorsunuz? Şöyle püfür püfür Marmara esintisi eşliğinde Prens Adalarında neler yapabilirsiniz gelin birlikte bakalım.

  • Bisiklet kiralayarak, baharın keyfini çıkarabilirsiniz.
  • İstanbul’u kuşbakışı seyretmek isteyenler için Prens Adaları’nın tepe noktaları oldukça uygun. Eşsiz gün batımını doyasıya seyredin.
  • Adalara gidilir de dondurma yemeden dönmek olur mu hiç? Elbette olmaz. Güneşin sıcaklığı içinizi ısıtırken ferah ferah gezinize devam edin. 
  • Deniz manzarası eşliğinde tazecik balıkların tadını çıkarın. İster sevdiğiniz ile ister arkadaş grubunuz ile unutulmaz bir akşam yaşayın. Özellikle Adalarda balıkçı ağlarına sıkça takılan istavriti mutlaka denemelisiniz.
  •  Nizam Mahallesi’nde yer alan Agasi Efendi Köşkü’nü mutlaka ziyaret edin. Necmeddin Molla Köşkü olarak da bilinen bu köşkte Neyzen Tevfik’ten İbrahim Çallı’ya kadar pek çok ünlü edebiyatçıyı ağırlamıştır.  

Yorum ekle