Yolcu360 Blog
bagaj-amortisoru
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Bagaj Amortisörü Nedir? Nasıl Değiştirilir?

Bagaj Amortisörü Nedir? Nasıl Değiştirilir?

Bagaj amortisörü nedir? Bagaj amortisörü bozulursa ne yapılmalı? Tamiri mümkün müdür? Aklınıza takılan tüm soruları cevaplıyoruz.

Bagaj Amortisörü

Bagaj, araç alırken dikkat ettiğimiz bölümlerden biridir. Ailemizin büyüklüğüne göre hacminin de büyümesini isteriz. Tatile çıkarken yanımızdan ayıramadığımız ne var ne yoksa tüm eşyaları sığdırmaya çalışırız. O son “Bir şey unutmadık değil mi?” sorusunu duyana kadar doldururuz.

Peki aracımızın bagaj özelliklerine ne kadar hakimiz? Bagajlar tüm ihtiyaçlarımızı sırtlamayı nasıl başarıyor? Bagaj amortisörü ne işe yarar? Kısaca bahsedelim.

Bagaj amortisörü, bagaj kapağının daha rahat açılıp kapanması için tasarlanmış sistemin adıdır.

Amortisör, araçlardaki süspansiyon parçalarından biri olarak olarak bilinir. Sarsılmaları en aza indirerek konforlu bir sürüş imkanı sunan amortisörlerin araçlara mutlaka eklenmesi gerekir. Yol tutuşu artırarak kontrolü size bırakır.

Bagaj amortisörleri de bir nevi aynı amaca hizmet etmektedir. Bagajınıza sığdırdığınız eşyaları yolculuğunuz boyunca sizin yerinize bagaj amortisörleri taşır. Bu sebeple sağlam ve güçlü olması gerekmektedir.

Bagaj Amortisör Nedir? Tamiri Yapılır Mı?

bagaj-amortisoru-1

Bagaj amortisörleri araçların arka kısmında iç ve dış amortisör olmak üzere iki farklı şekilde bulunur. Bagaj amortisörleri hem bagaj kapağının açılmasına hem de yukarıda sağlam bir şekilde durmasına yarar. Kontrollü bir şekilde kapanan bagaj kapağı sayesinde yolunuza tam gaz devam edebilirsiniz.

Peki eskiyen amortisörler tamir edilir mi? Bagaj amortisörü değişimi nasıl yapılır? Birlikte öğrenelim.

Bagaj amortisörleri, basit yaylı sistemden meydana gelir. Dolayısıyla bu sistemde yer alan yaylardaki aksaklık bagaj kapağının kapanmamasına sebep olur. Ne yazık ki eski hareket kabiliyetini yitiren bagaj amortisörünün tamiri mümkün değildir. Fakat yeni bir yaylı sistem sayesinde bagaj amortisörü değişimi yapılabilir.

Bagaj Amortisörü Nedir Değişimi Nasıl Yapılır?

Bagaj kapağının eskisi gibi açılıp kapanmadığını fark ediyorsanız arızadan şüphelenebilirsiniz. Zamanla aşınan ve hasar gören yaylı bagaj sistemi size zorluk çıkarabilir. Bagaj kapağı kapanmadığı gibi araç kullanırken bu kısımdan ses duyabilirsiniz. Eğer bu tarz problemlerle karşılaşırsanız mutlaka dikkate almalısınız.

Bagaj amortisörü değişimi yapabilmeniz için öncelikle aracınızı tanımalısınız. Bagaj boyutlarına ve Newton değerine uygun güçte bir amortisör seçmelisiniz. Her aracın bagaj sistemine göre Newton değerleri vardır. Bu değer bagaj kapağının kaldırabileceği en yüksek ağırlık olarak düşünülür.

Yaylı sistemlerin 50 ile 1500 Newton kuvvete sahip olduğu biliniyor. Özetle bagaj amortisör değeri belirlenirken kullanılan formülden yola çıkarak kendi aracınızın Newton değerini bulup ardından aracınıza uygun amortisörü seçebilirsiniz.

Ayrıca bagajınızın ortalama kuvvetini bilirseniz aracınızı daha sağlıklı kullanmış olursunuz. Böylece bagaja fazla yük bindirmeden, kontrollü bir şekilde seyahate çıkabilirsiniz. Örneğin 150 mm’lik bagaj amortisörü 50 ile 600 Newton arası değere sahip yaylı bir sistemle çalışır. Dolayısıyla her araç için değişiklik gösteren amortisör ölçüleri boruların çapı ve mil değerleri göz önüne alınarak hesaplanır.

Aracınıza uygun amortisörü seçtikten sonra bagaj amortisör değişimini parça mutlaka yetkili servislere yaptırmalısınız. Güvenliğinizi be aracınızı riske atmayın. Bagaj amortisör değişimi için mutlaka yetkili servise danışın.

Bakımları Tam, Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle