Yolcu360 Blog
Plaka nasıl değiştirilir
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Plaka Nasıl Değiştirilir / Yenilenir?

Plaka Nasıl Değiştirilir / Yenilenir?

Plaka nasıl değiştirilir? Plaka yenileme nasıl yapılıyor? Plaka değiştirmede istenen evraklar neler?

Plaka Nasıl Değiştirilir / Yenilenir?

Araçların kimlik numarası diye tanımlayabileceğimiz plakaların bazen yenilenmesi de gerekiyor. Hasarlı, çizik, bozulmuş ve nihayetinde okunamaz ya da az okunur hale gelmiş plakalar mecburi olarak yenileniyor. Bu noktada, plaka değiştirme ile yenilemenin iki farklı şey olduğunu da belirtelim.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Hasarlı ya da bozulmuş ve okunamaz durumda olan plakanızı yenilemek için bulunduğunuz ildeki Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube’lerine başvurmanız gerekiyor. Online randevu alarak gittiğin tescil şubede, yönetmeliğe uygun olmayan plakanız için başvuru ve cüzi bir miktarda plaka bedeli ödemesi yapmanız gerekiyor. Başvuruyu, plakanızın kayıtlı olduğu ilde yapma zorunluluğunuzun olmadığını da belirtelim. Bağlı bulunduğunuz ya da yaşadığınız ilde de yapabilirsiniz.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirme işlemi, plaka yenilemeye oranla daha fazla işlem ve belge gerektiriyor. İşlemin kendisi çok vakit alan bir süreç olmamakla birlikte gerekli evrakları toparlamak için vakit ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Plaka Değiştirmede İstenen Evraklar

Öncelikle, plaka değiştirmede, araç sahibinin ya da yasal temsilcisinin başvurusu mecburi. Diğer türlü başvurular kesinlikle kabul edilmiyor. Trafik tescil şubeye yaptığınız başvuruda sizden istenen belgeler de bir hayli fazla. Üzerinde T.C.Kimlik No yazan kimlik kartı, aracın tüm eski trafik belgeleri, aracın plakası, Noter satışı belgesi ya da geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi, zorunlu sigorta poliçesi, şoförler odasından alınan nakil dosyası, motorlu taşıtlar vergisi borcu olmadığını gösteren belge ile birlikte aracın muayene süresi içinde olduğunun kanıtlanması gerekiyor.

Unutmadan belirtelim, araç şirket adına alınmış bir araç ise saydıklarımıza ek olarak; oda sicil kayıt sureti, ticari sicil gazetesi ve imza sirküleri de istenen belgeler arasında yer alıyor.

Tüm bu süreçte noter işlemleri ve ek belgeler için belirlenen miktarda ödeme yapmanız da gerekecek.

Plaka Değiştirmede Unutulmaması Gerekenler

Plaka değişikliğini yapacağınız ilin durumuna göre değişmekle birlikte, genel olarak işlem öncesinde randevu almanız şart. Süreyi uzatmamak adına bulunduğunuz ilin prosedürünü öğrenerek işleminizi hızlandırmanız da mümkün.

Az önce sıraladığımız belgelerin, bilgilerin de tam olarak eksiksiz şekilde hazır edilmesi de işinizi kolaylaştıracak bir başka nokta. İstenen belgeleri eksiksiz olarak trafik tescil şubesine giderek başvuru yaptığınız takdirde kısa bir süre içerisinde plaka değişikliğini sağlayabiliyorsunuz.

Son olarak, işlemler için araç sahibinin kendisinin ya da yasal olarak belirlenmiş temsilcisinin başvuru dışında hiç bir başvurunun kabul edilmediğini de yineleyelim.

 

Yorum ekle