Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Pergamon Antik Kenti Gezisi | Bergama Antik Kenti

Pergamon Antik Kenti Gezisi | Bergama Antik Kenti

İzmir gezilecek yerler arasında bulunan Bergama Antik Kenti, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Kültür turizmi açısından mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri olan Bergama Akropol Örenyeri’nin bir diğer ismi ise Pergamon Antik Kenti. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Pergamon Antik Kenti için yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂 Bergama Antik Kenti nerede, İzmir otelleri ve İzmir’e nasıl gidilir gibi bilgilerin yer aldığı seyahat yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Pergamon Antik Kenti Nerede?

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Pergamon, İzmir gezi rehberi listenizin olmazsa olmazlarından. O kadar güzel bir yer ki burayı gezerken büyülenmiş hissedebilirsiniz. Sizi adeta tarih içerisinde yolculuk ettiriyor gibi. Sizde İzmir araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, O-30 üzerinden 1 saat 41 dakika içerisinde Bergama Antik Kenti’ne gidebilirsiniz. İzmir merkez ve antik kent arasındaki mesafe ise yaklaşık 121 kilometre.

  • Pergamon Ören Yeri adres: Hamzalısüleymaniye, 35700 Bergama.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.  

Pergamon Antik Kenti Gezisi

M.Ö. 283-133 yıllarında Pergamon Krallığı’nın başkenti olan antik şehir, Helenestik Dönem’in en ihtişamlı yerlerinden biriymiş. Kral sarayları, sokaklar, sosyal ve ticari mekanlar, kütüphane, çeşmeler, tiyatro ve su yollarından oluşan antik kent, sizi tarihte küçük bir yolculuğa çıkarıyor. Peki, Pergamon ismi nereden geliyor diye merak ettiniz mi? Biz çok merak ettik ve anlamı neymiş bir öğrenelim dedik. 🙂 Pergamon aslında Perg isminden türemiş ve türkçe karşılığı kale anlamına geliyormuş. Türkçe’ye ise Bergama olarak çevrilmiş. Zaten iki kelime birbirine çok benziyor. Philetairos krallığının M.Ö 283 yılında kurulması ile başlayan hikayesi, M.Ö 133 yılında Roma İmparatorluğu himayesi altına girmesiyle son bulmuş. Ancak 150 yıllık varoluşunda siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan dönemin en güçlü krallıklarından biriymiş.

Demin bahsettiğimiz üzere M.Ö. 133 yılında Roma hakimiyeti altına girmiş kent. Ancak bu bir savaşla vs. olmamış. Pergamon’un son kralı olan 3. Attalos’un vasiyeti üzerine gerçekleşmiş. Zaten Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olduktan sonra da imparatorluğun Asya eyaletinin başkenti olarak devam etmiş. M.S 8.yüzyılda Roma İmparotorluğu’nun iyice zayıflaması ve etkisini kaybetmesi sonucunda kent, Araplar tarafından kuşatılmış. 14. yüzyıl itibari ile antik şehir, Türk hakimiyeti altına girmiş.

Peki Pergamon neden bu kadar ünlü dersiniz? Çünkü o döneme göre çok farklı bir yerleşim mimarisi ve kent planlaması var. Dik bir tepe üzerine kurulan antik şehir, neden kale anlamına gelen Pergamon isminin kullanıldığı konumundan anlaşılıyor gibi, aşağı ve yukarı kent olarak, iki taraftan oluşuyormuş. Yukarı kent kısmı içerisinde kralın sarayları, Athena Tapınağı, Traian Tapınağı ve Pergamon kütüphanesi yer alıyor. Bu arada hemen bir dipnot düşmek gerekiyor. Çünkü Pergamon kütüphanesi, antik dönemin en ünlü ve önemli kütüphanesidir. İçerisinde 200 bin cilt esere ev sahipliği yapıyormuş. Neyse konumuza geri dönersek, sizde anlarsınız ki yukarı kent kısmı dönemin elit sınıfına hitap ediyormuş. Aşağı kentte ise evler, agora, dükkanlar ve kutsal mabetler yer alıyormuş.

Zeus Sunağı, Zeus ve Athena kabartması, Apollon, Artemis, Leto, Poseidon, Amphitrite ve Nereus kabartmaları da yine antik kenti ünlü kılan etkenlerden biri. Yine tiyatrosu, dönemin en önemli tiyatroları arasında yer alıyormuş. Koskocaman 10 bin kişilik bir tiyatro. O dönemin şartları düşünülünce böyle bir yapının inşa edilmesi gerçekten etkileyici.

Bergama Antik Şehri, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.

Bergama Zeus Sunağı

Bergama Antik Kenti içerisindeki en etkileyici yapılardan biri olmasının yanı sıra Dünya’daki en görkemli Zeus Altarı olarak kabul ediliyor. Ama maalesef ki Anadolu’dan götürülen antik eserlerden birisi de yine kendisi. Zeus Sunağı’nın Sultan Hamid döneminde Almanya’ya kaçırıldığı düşünülüyor. Bergama Sunağı olarak da bilinen yapı, Berlin’de yer alıyor. Hatta sunak o kadar heybetli, büyük ve görkemli ki hiçbir müzeye sığmadığı için Zeus Altarı’na özel bir müze inşa edilmiş. Sunak ise M.Ö. 180 yılında 2. Eumenes tarafından inşa ettirilmiş ve kutsal / dini bir özelliğe sahip. Altar üzerinde Athena, Zeus, artemis ve Leto gibi tanrı ve tanrıça kabartmaları bulunuyor.

  • Pergamon Antik Kenti ziyaret günleri: 1 Nisan – 31 Ekim 2020 tarihleri arasında haftanın her günü saat 8:00’den 19:00’a kadar ziyaret edilebilir. 31 Ekim – 1 Nisan arasında haftanın her günü 8:30’dan 17:30’a kadar ziyaret edilebilir.
  • Pergamon Antik Kenti 2020 giriş ücreti: 50 TL. Müzekart geçerli.

Efes Antik Kenti gezisi için tıklayınız.

İzmir otelleri

İzmir gezilecek yerler için şehre geldiyseniz, konaklama konusunda endişeniz olabilir. İzmir otel fiyatları açısından her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcut. Bu yüzden İzmir konaklama konusunda aklınızda soru işareti oluşmasın. İzmir hostel ve İzmir pansiyon listesi için en iyi yerleri sizler için araştırdık. 🙂

  • Hilton İzmir
  • İzmir pansiyon
  • Mövenpick İzmir
  • Anemon otel İzmir
  • Swiss otel İzmir
  • Çiğli pansiyon
  • Deniz pansiyon Alsancak
  • Ramada plaza İzmir
  • İzmir Konak pansiyon
  • İzmir Alsancak pansiyon

İzmir Teos Antik Kenti yazısı için tıklayınız.

İzmir’e Nasıl Gidilir?

İstanbul İzmir arası kaç kmİstanbul araç kiralama fırsatlarından yararlanarak, Bergama Antik Kenti için yola çıkmaya ne dersiniz? O-5 üzerinden 4 saat 52 dakika içerisinde 479,2 kilometre yolu tamamlayarak İzmir gezinize başlayabilirsiniz.

Ankara İzmir arası kaç km? Ankara İzmir arası O-5 üzerinden 462,8 kilometre. Ankara araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 4 saat 31 dakika içerisinde İzmir’e ulaşabilirsiniz.

Antalya İzmir arası kaç km? Antalya üzerinden Pergamon Antik Kenti için yola çıkanlar, Antalya araç  kiralama opsiyonlarını değerlendirerek E87 üzerinden 457,2 kilometre yolu yaklaşık 5 saat 35 dakika içerisinde gidebilirler.

Bursa İzmir arası kaç km? Bursa’dan Pergamon Ören Yeri için İzmir’e gidecek olanlar, Bursa araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak O-5 üzerinden 3 saat 35 dakika içerisinde 345,1 kilometre yolu rahatlıkla tamamlayabilirler.

 

Yorum ekle