Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Büyükada Rum Yetimhanesi / Büyükada Yetimhanesi Hakkında Bilgiler

Büyükada Rum Yetimhanesi / Büyükada Yetimhanesi Hakkında Bilgiler

Büyükada Rum Yetimhanesi tarihi ve yüzyıllık geçmişi ile bugün ayakta durmakta zorlansa da ilgi çeken yerlerden biri. Büyükada yetimhanesi aynı zamanda dünya için de önemli bir yere sahip. Rum yetimhanesi Büyükada için önemli gezi noktalarından da biri. Büyükada rum yetimhanesi içi ile de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Peki Büyükada Rum Yetimhanesi tarihi nedir?

Büyükada Rum Yetimhanesi Hakkında

İstanbul’a yakın ama aynı zamanda kendinizi sakin bir Ege kasabasındaymış gibi hissedeceğiniz kadar uzak Büyükada. Püfür püfür esen rüzgar eşliğinde, keyifli bir vapur yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Büyükada İstanbullular için adeta bir kaçış noktası. Adada gezip görülecek pek çok yer olsa da 130 yıllık tarihi ile var gücüyle ayakta kalmaya çalışan Rum Yetimhanesi özel bir yere sahip. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı unvanına sahip olan Büyükada Rum Yetimhanesi şimdilerde çökme tehlikesi ile karşı karşıya…


Büyükada Rum Yetimhanesi Tarihi

1890’lı yıllarda ünlü mimar Alexandere Vallaury tarafından tasarlanan bu görkemli yapının tıpkı Fransa’daki lüks oteller gibi olması planlanıyordu. İçerisinde kumar dahi oynanabilecek otelin açılmasına Osmanlı yönetiminden izin çıkmadı ve bina satışa çıkarıldı. Zengin bir Rum ailesi tarafından satın alınan bina Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne bağışlandı. Sultan II. Abdulhamit kimsesiz Rum çocukların barınabilmesi için buranın yetimhane olarak kullanılmasına karar verdikten sonra 21 Mayıs 1903 yılında resmi törenle bina hizmete açıldı.


206 odası, büyük bir kütüphanesi bulunan Büyükada Rum Yetimhanesi 150 çocuğun hem eğitim hem barınma ihtiyaçlarını karşılıyordu. 1964 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapatılan yetimhane o günden sonra adeta hayalet bir bina haline geldi. Burada eğitim gören çocuklar çevredeki manastırlara gönderildi. 1964 yılından bu yana yaşanan depremler nedeniyle bina giderek hasar görmeye başladı. Binanın mülkiyeti 2010 yılında Fener Rum Patrikhanesi’ne verilse de o dönem restorasyon için yeterli destek bulunamadı.

Büyükada Rum Yetimhanesi Ziyarete Açık mı?

Büyükada Rum Yetimhanesi çökme tehlikesi nedeniyle maalesef ziyarete kapalı. Ama adaya gelmişken tarih kokan bu değerli yapıyı dışarıdan da olsa mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. Önümüzdeki yıl yetimhanenin restorasyon çalışmalarına başlanması planlanıyor. Tarihi değerlerimizi sonraki nesillere aktarabilmek adına sevindirici bir haber.


Büyükada Rum Yetimhanesi’ne Nasıl Gidilir?

Büyükada Rum Yetimhanesi adanın en yüksek iki tepesinden biri olan Manastır Tepesi’nde yer alıyor. Eğer kondisyonunuz sağlamsa iskeleden bir saatlik bir yürüyüş sonrası buraya ulaşabilirsiniz. Çam ormanları arasında bol miktarda oksijen depolayacağınız bu rota aynı zamanda adanın en keyifli yürüyüş rotası. Yürümek bana göre değil diyorsanız bisiklet kiralayabilir ya da yeni kullanıma sunulan elektrikli motorlarla da Büyükada Rum Yetimhanesi’ne gidebilirsiniz. Başka şehirlerden İstanbul’u ziyaret etmek isteyenler ise şehre geldiklerinde uygun fiyatlı İstanbul araç kiralama yaparak farklı noktaları keşfedebilir.

Büyükada Gezilecek Yerler | Büyükada Turu | Büyükada’da Ne Yenir?

Yolcu360 Blog

Add comment