Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Paskalya Adası Heykelleri | Paskalya Adası Nerede?

Paskalya Adası Heykelleri | Paskalya Adası Nerede?

Güney Amerika’nın güneyinde yer alan Şili; İnka ve Mapuçe gibi yerli toplukların ana yurdu olarak bilinmesinin yanı sıra tarihi yerleri ve gizemli yapıları ile de ön plana çıkıyor. Bu yapılardan biri Paskalya Adası içerisinde bulunan heykeller. Hala tam olarak nasıl ve neden yapıldığı bilinmeyen bu heykeller, adaya mistik ve esrarengiz bir hava katıyor. Bu yüzden de birçok kişi Paskalya Adası’nı keşfetmeye geliyor. Bizde bu gizemli adaya doğru bir yolculuğa çıktık ve sizler için Paskalya Adası heykelleri / Paskalya Adası nerede seyahat yazısını Yolcu360 ekibi olarak hazırladık.

Paskalya Adası Nerede?

Şili’nin Valparaiso bölgesi içerisinde yer alan adaya, Şili’den 5 saat süren bir uçak yolculuğu ile ulaşabiliyorsunuz. Pasifik Okyanusu üzerinde yer alan Paskalya Adası, üçgen şeklinde ve adanın üç köşesinde de birer yanardağ mevcut. Orijinal ismi Rapa Nui olan Paskalya Adası, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Peki, buraya neden Paskalya Adası deniyor diye sizde merak ettiniz mi? Çünkü Hollandalı keşifçi Jacob Roggeveen, buraya ilk kez Paskalya arifesinde ayak basmış. Adanın adı da o gün bugündür Paskalya Adası olarak anılıyor.

 Paskalya Adası Heykelleri

Paskalya Adası’nı gizemli kılan ve birçok turisti burayı çeken şey ise gizemli heykelleri. Paskalya Adası’nın sandığımızdan daha eski bir tarihi var. Adanın orijinal adı olan Rapa Nui olarak bilinen Polinezyalı yerli bir halkın yaptığı 1000’den fazla heykel, adanın her yerine dağılmış durumda. Devasa boyutları ve değişik görüntüleri ise adaya gizem katan bu heykelleri daha yakından incelemeye ne dersiniz?

Paskalya Adası Heykelleri olarak adlandırdığımız Moai heykelleri, 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiş. Yerel kültürün halen devam ettiği Paskalya Adası’nda, bu heykeller sayesinde Şili’nin turistik merkezlerinden biri olmuş. 10 metre yüksekliğe kadar uzanan heykellerin, en ağırı 86 ton. Heykellerin yapı malzemesi ise volkanik tüf ve taşlar. Bu taşlar oyulması sonucunda Moai heykelleri ortaya çıkmış.

Heykellerin neden yapıldığına dair hala net bir bilgi yok. Ama bazı uzmanlar, heykellerin anıt niteliği taşıdığını düşünüyor. Heykellerin hayatını kaybeden kişiler için yapılmış birer sembol olabileceklerini savunuyorlar. Heykellerin yerleştirilmiş olduğu kısımlara ise Ahu deniyor. Adanın içerisindeki Ahu Tongariki bölgesinde yan yana sıralanmış 15 heykelin bulunduğu kısım ile Paskalya Adası gezilecek yerler için gezinize başlayabilirsiniz.

Hatta buraya erken saatlerde gelerek müthiş bir gündoğumu manzarasına tanıklık edebilirsiniz. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, burada inanılmaz güzellikte kareler yakalayacağınıza eminiz. Heykellerin müthiş bir manzara ile birleştiği diğer bir alan ise Ahu Akivi. Okyanus manzarasına ev sahipliği yapan bu kısımda da çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Sanırım bu manzaraya tanıklık etsin diye yüzleri okyanusa doğru bir şekilde inşa edilmiş. Moai heykellerinin bazıları tam halde değil. Heykellerin tam hallerini Ahu Tongariki’de görebiliyorsunuz. Ancak yarım kalan heykellerin bile yarattığı atmosfer o kadar büyülü ki adayı gezerken bunun etkisinden çıkamıyorsunuz.

Paskalya Adası içerisinde yerel geleneklerin ve kültürün korunduğundan bahsetmiştik. Bu tabi ki ada içerisinde yaşayan halk sayesinde olmuş. Ada içerisinde bulunan Orongo Kasabası, buradaki yaşamı en net ve yakından görebileceğiniz yer. O yüzden Paskalya Adası’nı gezerken buradaki yerel mutfağı denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. 😊

Vizesiz Ülkeler: Şili Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Şili vizesinden muaflar. İster bordo pasaport, ister yeşil pasaport sahibi olun, bu durum fark etmiyor. 90 günlük herhangi bir turistik ziyaret için vize almanıza gerek yok. 🙂

Şili’ye Nasıl Gidilir? / Santiago’ya Nasıl Gidilir?

Şili’ye başkenti olan Santiago üzerinden uçak bileti bulabiliyorsunuz. Türkiye üzerinden maalesef aktarmalı uçuş seferleri mevcut. Paskalya Adası’na da zaten bir tek Şili üzerinden gidebileceğinizi belirtmiştik. Adanın gizemli havasını deneyimlemek isteyenler, bu yüzden uçak bileti alırken Arturo Merino Benitez Havalimanı‘nı tercih etmeliler.

Paskalya Adası gezilecek yerler listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Detaylı bir şekilde adayı gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle