Yolcu360 Blog
otomobil-markalarinin-logolari-
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Otomobil Markalarının Amblemleri ve Anlamları Tam Liste

Otomobil Markalarının Amblemleri ve Anlamları Tam Liste

Otomobil markalarının amblemleri hem üretilen otomobilleri hem de üreten şirketi temsil ediyor. Bu nedenle ürettikleri otomobillerin amblemlerinin bilinirliği, markalar için oldukça önemli bir konu. Otomobillerin amblemlerini gören kişiler, arabalarla çok haşır neşir olmasalar da aracın hangi markaya ait olduğunu anlayabiliyor. Fakat çoğu kişi otomobillerin amblemlerinin ilginç hikayelerini bilmiyor. Biz de otomobil amblemlerinin hikayelerini araştırdık. Çok merak edilen, otomobil marka amblemleri ve anlamları konusunda sizler için bir yazı hazırladık. Gelin hep birlikte otomobil amblemlerinin ilginç hikayelerini ve anlamlarını öğrenelim. 

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

 Abarth

otomobil-markalarinin-logolari-abarth

Fiat’ın resmi modifikasyon şirketi olan Abart, işinde oldukça başarılı. 1949 yılında kurulan şirket, 1971’de Fiat grubuna katılıyor. Fiat’ın yüksek performanslı birçok aracında Abarth amblemini görmek mümkün. 

Abarth şirketinin kurucusu Carlo Abarth, bir akrep burcu. Amblemdeki akrep de bunu temsil diyor. Ayrıca amblemde İtalya bayrağında bulunan renklere yer veriliyor.  

 Alfa Romeo

otomobil-markalarinin-logolari-alfa-romeo

Alfa Romeo markası 1910 yılında Milano’da kuruluyor. Amblemlerini tasarlarken şehrin iki simgesinden ilham alıyorlar.

Otomobil amblemindeki bu iki simgeden biri, Milano şehrinin logosunda bulunan kızıl haç. Diğeri ise Visconti Ailesinin flamasında yer alan bir yılan figürü.

Aston Martin

otomobil-markalarinin-logolari-aston-martin

Şirketin ismi olan Aston Martin, şirketin kurucularından biri olan Lionel Martin’in isminden ilham alıyor. Ayrıca şirketin kuruluş hikayesinde özel olan yer Aston Hill Climb’den de izler taşıyor.

Otomobil amblemindeki kanatlar hızı temsil ediyor. Bentley’in kanatlı logosundan ilham alındığını düşünenler de mevcut.

Audi

otomobil-markalarinin-logolari-audi

Audi otomobillerin amblemlerinde iç içe geçmiş dört halka görüyoruz. Bu amblem, Almanya’da bir araya gelerek güç oluşturmak isteyen dört firmayı temsil ediyor. Audi, DKW, Horch, Wanderer halka amblemine ilham veren otomobil firmaları.

İç içe geçmiş bu dört halkanın gümüş renkli olması da başka bir temsil konusu. Bu durum da Almanya ülkesinin, ulusal yarış renginin gümüş rengi olmasından ileri geliyor. 

Bentley 

otomobil-markalarinin-logolari-bentley

Bentley isimli büyük şirket ilk olarak uçak motorları yaparak sektöre giriş yapıyor. Otomobil amblemlerindeki bu kanatlı motifi seçmeleri bir tesadüf olamaz elbette. 

Bentley otomobillerinin amblemlerindeki kanatlı simge gümüş renkli. Bunun entelektüelliği simgelediği düşünülüyor. 

Gelelim amblemdeki iki kanadın tüy sayılarının birbirinden farklı oluşuna. Bu durum da bir gizem konusu doğrusu. Markanın tarihine baktığımızda, bu durum hep değişiklik gösteriyor. 

BMW 

otomobil-markalarinin-logolari-bmw

BMW, Bavarian Motor Works isimli şirketin kısaltılmış halini oluşturuyor. Şirket önce yalnızca uçak üreterek sektöre giriş yapıyor. 

Otomobil amblemindeki mavi ve beyaz tema hakkında iki yaygın görüş var. Birincisi, önceleri uçak üreten şirketin ambleminde mavi kısımları gökyüzü, beyaz kısımları ise uçak pervanesi olarak kullandığı yönünde bir iddia.

İkinci yaygın görüş ise bundan epey farklı. Otomobil ambleminde gördüğümüz mavi ve beyaz renklerin, Bavyera eyaletinden geldiği şeklinde bir görüş.

Bugatti

otomobil-markalarinin-logolari-bugatti

Şirketin ismi olan Bugatti, markanın kurucusu Ettore Bugatti’den ilham alıyor. Ayrıca otomobil ambleminde kırmızı bir ovalin etrafında altmış adet nokta görüyoruz. Bu noktaların da motorda kullanılan emniyet tellerini temsil ettiği düşünülüyor. 

Buick

otomobil-markalarinin-logolari-buick

Buick, uzun yıllar düzenli olarak kullanacağı bir amblem bulamıyor. Bu nedenle şirket, amblem konusunda birçok değişiklik yapıyor. 

Bu krizi çözmek isteyen şirket, en sonunda eski amblemleri olan üç kalkanlı ambleme geçiyor. Bu amblemin, şirketin kurucusu David Dunbar’ın mirası olduğu söyleniyor.

Chevrolet

otomobil-markalarinin-logolari-chevrolet

Chevrolet isimli şirketin bilindik amblemi hakkında iki iddia bulunuyor. İlki, markanın kurucularından biri olan William Durant’ın ziyaret ettiği bir oteldeki duvar kağıdından çok etkilendiği üzerine. Bu iddiaya göre Durant, bu duvar kağıdındaki figürden ilham alıyor. 

İkinci iddia ise şirketin, rafine yakıt firması olan Coalettes’in logosundan etkilendiği şeklinde. Bunlar elbette kanıtlanmamış iddialar. 

Citroen

otomobil-markalarinin-logolari-citroen

Citroen isimli şirketin ambleminde de çift açılı çavuş simgesini görüyoruz. Şirket, Fransızların çift açılı çavuş simgesinden ilham alan bir amblemi kullanıyor.  

Cadillac

otomobil-markalarinin-logolari-cadillac

Cadillac markasının ismi, kaşif Antoine De La Mothe Cadillac’tan geliyor. En eski Amerikan otomobil markalarından bir tanesi. 

Cadillac markasının amblemi ise şirkete ismini veren Fransız kaşifin ailesine ait olan armayı temsil ediyor. Cadillac şirketi, Detroit şehrinde kurulduğu için bu şehrin kurucusu kaşif firmaya ilham olan kişi. 

Ferrari

otomobil-markalarinin-logolari-ferrari

Ferrari isimli markanın ambleminde şaha kalkmış bir at görüyoruz. Amblem güç ve zarafeti anlatıyor. 

Amblemin hikayesi ise oldukça ilginç. Enzo Ferrari kazandığı ilk yarışın ardından Baracca isimli İtalyan kont ile tanışıyor. Amblemdeki şaha kalkmış at, Baracca’nın ölen savaş pilotu oğlunun uçağındaki logoyu temsil ediyor. 

Ford

arac-amblemleri-8.png

Ford şirketi, bir imzayı andıran tasarıma sahip amblemini uzun yıllardır kullanıyor. Amblemde kullanılan mavi renk, rahatlık ve güveni temsil ediyor. 

Hyundai

arac-amblemleri-9.png

Hyundai şirketinin amblemine baktığımızda italik yazılmış bir H harfi görüyoruz. Ancak amblemin gizemli bir anlamı daha var. Aslında amblem, üretici ve tüketicinin güvenle el sıkışmasını temsil ediyor. 

Jaguar

arac-amblemleri-11.jpg

Şirket önce SS Cars ismiyle sektöre giriyor. Ancak daha sonra değişikliğe giden otomobil firması ismini Jaguar olarak yeniliyor. Amblemlerindeki gümüş renkli jaguar da sürekli ileriye gitmeyi, zarafeti ve gücü temsil ediyor. 

 Koenigsegg

arac-amblemleri-12.png

Şirketin ismi kurucusu olan Alman Christian von Koenigsegg adlı kişiden geliyor. Ambleminde bulunan kırmızı ve sarı eşkenar dörtgenler ise markanın kurucusunun aile armasından ilham alıyor. 

Lamborghini

arac-amblemleri-13.png

Ferrucio Lamborghini markanın kurucusu olan isim. Markanın ambleminde bir boğa görüyoruz. Bu amblemin hem Lamborghini’nin burcunu hem de İspanya’nın hızlı boğalarını temsil ettiği iddia ediliyor. 

Lotus

arac-amblemleri-14.png

Şirketin isminin Lotus olması hakkında birtakım iddialar bulunuyor. Bunlardan biri, kurucusu olan Colin Chapman’ın lotus çiçeklerine ilgisi olduğu yönünde. Diğer iddia ise lotusun Budist felsefesinde nirvanayı temsil etmesinden dolayı tercih edildiğiyle ilgili. 

Ambleminde bulunan sarı rengin parlak ve iyi günleri, yeşil rengin ise İngiliz ulusal yarış rengini temsil ettiği söyleniyor. Ayrıca amblemde şirketin kurucusunun isminin baş harfleri bulunuyor. 

Maserati

arac-amblemleri-15.jpg

Amblemde, şirketin kurucusu kardeşlerin doğduğu şehirde bulunan bir fıskiyeli havuzdan esinlenildiği iddiaları bulunuyor. Ayrıca Neptün’ün mitolojik pozisyonundan yola çıkarak üçlü çatallı mızrağı seçtikleri de ayrı bir iddia olarak biliniyor. 

Mazda

arac-amblemleri-16.png

Ambleminde yuvarlak bir form görüyoruz. Bunun bir güneş simgesi olduğu biliniyor. Ayrıca içerisinde bir M harfi var, bu da markanın adına gönderme yapıyor. Bununla birlikte dikkatli bakıldığında amblemde özgürlüğün simgesi olan bir kuş görmek de mümkün. 

Mercedes-Benz

arac-amblemleri-17.jpg

Mercedes-Benz isimli şirketin kurucusu Karl Benz, gökteki yıldızlardan ilham alıyor. Amblem başarı, güç ve kalıcılığı temsil ediyor. Markanın ambleminde yıllar içerisinde küçük değişiklikler olsa da anlamı değişmiyor. 

Mitsubishi

arac-amblemleri-18.png

Şirketin amblemi de şirketin ismine gönderme yapıyor. Mitsubishi kelimesi, Japoncada eşkenar dörtgen anlamına geliyor. Ayrıca Iwasaki ailesinin armasını da temsil ediyor.

Nissan

arac-amblemleri-19.png

Nissan şirketinin ilk ambleminde, kırmızı bir daire ve şirketin isminin yazılı olduğu mavi bir dikdörtgen mevcut. Ancak amblemin yeni görünüşünde gri renkleri görüyoruz. Amblemin anlamı, güneşin doğuşunu temsil eden Japon bayrağından geliyor. 

Opel

arac-amblemleri-20.png

Opel isimli şirketin amblemi zaman içinde birkaç kez değişiyor. Markanın ambleminin son halinde şimşek figürünü görüyoruz. Ayrıca şimşeği çevreleyen daire, güveni temsil ediyor. 

Peugeot

arac-amblemleri-21.png

Peugeot şirketinin ambleminde iki ayağı üzerinde duran bir aslan görüyoruz. Amblemin anlamında bir güç temsili bulunuyor. Bunun yanında kaliteyi, önde olmayı da simgeliyor. 

Porsche

arac-amblemleri-21.jpg

Porsche şirketinin ambleminde gördüğümüz siyah at, Stuttgart şehrinin armasından geliyor. Ayrıca siyah ve kırmızı çizgiler ile geyik boynuzu figürü, Württemberg köyü flamasından ilham alıyor. 

Renault

arac-amblemleri-8.jpg

Renault şirketinin amblemi de zaman içinde değişiyor. Amblemin yeni hali elmas formunda kullanılıyor. Ayrıca amblemi ters çevirince de geometrik form bozulmuyor. Bunun da modernliği temsil ettiği düşünülüyor. 

Rolls-Royce

Rolls-Royce’un ambleminde üst üste gelmiş R harfini görüyoruz. Ayrıca kaputun üstünde bulunan Coşkunun Ruhu isimli heykel, üretilen otomobillerin ruhunu temsil ediyor. 

SAAB

arac-amblemleri-6.png

SAAB şirketinin ambleminde kırmızı renkli bir akbaba görüyoruz. Bu figür aslında mitolojik bir sembol. Griffon denilen bu mitolojik yaratık, ihtiyatlı olmak manasına geliyor. 

Skoda

arac-amblemleri-5.png

Skoda şirketinin ambleminde bir ok ve üzerinde tüyler görüyoruz. Ok ileriye doğru gidişi temsil ederken tüyler de hürriyeti sembolize ediyor. Ayrıca bu figürün yeşil renkli oluşu, yeni başlangıçlara çağrışım yapıyor. 

Ssangyong

arac-amblemleri-4

Ssangyong kelime anlamı bakımından Korece çift ejderha manasına geliyor. Şirketin ambleminde de çift ejderha figürünün resmedildiğini görüyoruz. 

Subaru

arac-amblemleri-3.jpg

Subaru isimli markanın ambleminde bulunan altı yıldız, bu markanın altında birleşen şirketleri temsil ediyor. Ayrıca ambleminde yer alan mavi renk, Ülker takım yıldızından ilham alıyor. 

Toyota

arac-amblemleri-2.jpg

Şirketin ambleminde yer alan oval halkalar, müşteriyi ve şirketi temsil ediyor. Diğer halkaları çevreleyen büyük halka ise güveni sembolize ediyor. Ambleme baktığımızda Toyota’nın baş harfi olan T harfini görüyoruz. 

Volkswagen

arac-amblemleri-1

Volkswagen isimli şirket, ambleminde volks ve wagen kelimelerinin baş harflerini kullanıyor. Ayrıca mavi renk de güveni temsil ediyor. 

Volvo

arac-amblemleri.jpg

Volvo isimli şirketin ambleminde ok ve daireden oluşan bir figür görüyoruz. Bu figür, mitolojide savaş tanrısı olarak bilinen Mars’ı temsil ediyor. Amblemin anlamı ise güç, güvenlik ve dayanıklılıkla ilişkili. 

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size hem Türkiye’de hem de yurt dışında desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Yorum ekle