Araç radyatörlerinin içindeki su bir süreden sonra dolar ve sağlıklı bir şekilde çalışmaz bu sebeple radyatör temizleme işlemi yapmak gerekir. Belli kimyasallar kullanılarak yapılan oto radyatör temizleme işlemi nedir? Oto radyatör havası alma nasıl yapılır? gibi sorularının cevaplarını ve radyatör temizleme ile ilgili detayları bu yazıda bir araya getirdik.
Oto Radyatör Temizleme
Araç radyatörünün içindeki su zamanla dolduğundan eskisi gibi çalışmamaya başlar. Bu nedenle belli dönemlerde radyatör temizleme yapmalı ve temizleyerek koruyucu ile uzun vadeli hale getirilmesi gerekir. Radyatör temizleme periyodik olarak yapılmalı ve radyatör temizleme sıvısı kullanılmalıdır. Bu işlemin kalıcı ve uzun soluklu olabilmesi için sistem koruyucu ilavesi ve deactivasyon gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken hararet problemi. Zira radyatör temizleme yapıldıktan sonra hararet sorunu görülebilir. Bunun sebebi temizlemede kullandığınız sıvıların içindeki asittir. Radyatörün içindeki kimyasalı temizleyebilmek için uygun bir çözelti şarttır bu sebeple oto radyatör temizleme işlemini yetkili yerlerde ve güvendiğiniz ustalara yaptırmalısınız.
Radyatör Temizleme Nasıl Yapılır?
Öncelikle oto radyatör temizleme sıvısını kullanabilmek için basınçlı hava gereklidir. Bu işlemi uygulayabilmek için radyatör temizleme sıvısına dayanıklı bir yüzeyde hortum kullanılmalı. Kullanacağınız radyatör temizleme sıvısında Fosforik Asit, Hidroklorik asit ,Sülfürik asit , Nitrik asit bulunmamalı. Oto radyatör temizleme yapmadan önce motorun soğuk olması gerekli. Ardından devir daim işlemi için hortumlar bağlanarak radyator içindeki su boşaltılıp yeni su ile doldurulur. Suyun içine radyator temizleme sıvısı katılarak sistemde dolaştırılır. Kullanılan oto radyatör temizleme kimyasalı alüminyuma zarar vermezse temizleme işlemi kısa sürer. Ancak kimyasal zarar veriyorsa kirliliğin devam ettiği sanılıp radyatöre zarar verilene kadar temizleme işlemi sürdürülebilir. Bu sebeple kullanılacak oto radyatör temizleme sıvısı büyük önem taşıyor. Motor sıcakken alüminyumda ısınacağından oto radyatör temizleme sıvısındaki kimyasal maddenin zararı neredeyse 10 kat fazla zarar verir. Suyun dolaştığı her yere zarar vereceğinden oto radyatör temizleme işlemi motor mutlaka soğukken yapılmalıdır.
Oto Radyatör Havası Alma
Son olarak soğutma sisteminde yerleşmiş olabilen hava boşlukları için oto radyatör havası alma işlemi gerekli. Radyatör kapağı açıkken motor çalıştırılır 10 dakika çalışır durumda bırakılır. Soğutma suyunun devir-daimini sağlaması ve sıkışan havayı dağıtmak için kalorifer sıcak konuma getirilerek açılır. Oto radyatör havası alma işleminden sonra biraz daha soğutma suyu eklenir.
Kısacası Oto Radyatör Temizliği…
Arabanızın radyatör temizliğini düzgün yapabilmeniz için öncelikle iyi hava alan ve aydınlık olan bir alana arabanızı park edin. Daha sonrasında arabanızın motorunun soğumasını beklemelisiniz. Aracınızın motoru soğuduktan sonra radyatör tahliye vanasını açın ve içerisindeki fazla suyu boşaltın. İşleminizi tamamladıktan sonra vanayı kapatmayı unutmayın. Radyatörün kapağını açın ve içeriye yarım litre temiz su doldurun. Bu işlemden sonra motoru çalıştırın. 5-10 dakika motorun ısınmasına izin verin. Motor ideal sıcaklığa ulaşınca kapatın. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra tahliye vanalarını kapatıp, radyatöre yeni bir antifriz doldurun. Kapağı sıkıca kapattığınıza emin olduktan sonra aracınızı kullanabilirsiniz.
Add comment