İkinci el araç alımında en çok karşılaşılan sorunlardan biri de aracın ipotek edilmiş olması ya da aracın üzerinde haciz olması durumunda ne yapılmalıdır? Satışı olacak araç üzerinde ipotek veya haciz varsa satış olur mu? Tüm bunların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
İpotekli ve hacizli araçlar
İpotek; bir borcun ödeneceğine güvence olarak, bor ödenince kaldırılmak üzere, borçlunun ortaya koyduğu bir taşınmaz üzerinde alacaklı lehine tapu siciline işlenen kayıttır. Haciz ise borçlunun mal ve haklarına icra müdürlüğü aracılığı ile el konulması demektir. Kredi çekilirken araca ipotek konulur, bir aksilik olur da ödeyemezseniz banka araca haczeder ve alır.
Kredi ile araç alındığında banka aracınızı teminat olarak kullanılır. Üzerindeki rehin kalkmadan araç satılamaz. 2010 yılında çıkan düzenlemeyle kredi biter bitmez rehin kalkıyor. Siz bir işlem yapmadan aracınızı satabiliyorsunuz. Fakat 2010 öncesi ise dikkat edilmesi gerekiyor. Krediyi çektiğiniz şubeye gitmek, borcun bittiğine dair noter onaylı belge almak gerekiyor. Aksi halde noterde aracın satılamayacağı çıkıyor.
İcralık araç alınır mı?
İcra ihalelerinde satışa çıkarılan araçlar pek çok kişi için yatırım fırsatı olarak görülmektedir. Araç alındığında devlet güvencesi olduğu için güvenli olarak da görülmektedir. İcra ihalelerine sadece nüfus cüzdanınızla ve ihale katılım bedelini ödemeniz şartıyla katılabilirsiniz.
Kredisi bitmeyen araç alınır mı?
En çok merak edilen sorulardan biri de araç satışı sırasında hala kredisi bitmeyen araçlar satılır mı? Aslında kredisi bitmeyen araç banka tarafından ipotekli olduğundan satılamaz ancak borç kapanır ve ipotek kalkarsa tabi ki satabilirsiniz. Kendiniz borcunuzu kapatıp ipoteği kaldırabilirsiniz. Ancak böyle bir imkanınız yoksa size alternatif iki seçenek sunabiliriz;
- Taşıt kredisini alacak kişi aracın borcunu tamamen kapatır ve devir işlemleri sonrasında yapılır. Öncesinde, noterden vereceğiniz vekaletname ile alıcı, aracı istediği kişiye satabilir dersiniz. O da krediyi kapatır ve aracı üzerine geçirir.
- Genelde yaygın olarak başka bir yöntem daha kullanılır. Bu yönteme göre alıcı aracın kullanım hakkına karşın taşıt kredisi borcunu ödeyeceğine dair ve sonra da aracı üzerine alacağına dair noterde belge düzenletir.
Rehinli araç satışına dikkat edin!
İnternet ortamında sıkça karşılan bir sorundan bahsedelim. İlanda gördüğünüz araç normal fiyatının altında satılıyor ve gidip baktığınızda da araç temiz ve bakımlı görünüyor fakat iş almaya gelince aracı hacizli olduğu çıkıyorsa dikkat! Satın alınacak araç kredi ile alınmış ve haciz üzerinden kalkmamış oluyor. Satıcı da “siz rehini kaldırın benim nakit sıkıntım var size senet vereyim” diyor. Burada satıcı bu araba üzerinden 5-10 kişi ile anlaşmış ve onlara da senet vermiş olabilir ve işin kötüsü bu kişiler satıcı ile anlaşmalı oluyor. Bu kişiler de mahkemeye gidip satıcıyı icraya vermiş oluyor. Siz elinizde senet olsa da paranızı sıra gelmediği için alamıyorsunuz. Rehinli bir araç alırken çok dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.
Teşekkür ederim bilgiler için
Arabamı satmadan hak mahrumiyeti bende idi bankalara borcum olduğundan banka hak mahrumiyeti koymuş ben bilmeden aracı sattım ne yapmam gerekiyor
Şirket araçlarının üzerinde haciz var ben bunları notersiz sözleşme ile satabilirmiyim.Devrini vermeden satabilirmiyim
Ben bir araç aldım ama aracı benden çnce alan kişinin borçlarından dolayı hacizler konmuş fakat benden önce satın alan kişiye aracın devrini verirken aracın ilk sahibi noterden rehinli satışla aracı satmış geri alabilmek için sonuç ne olabilir
Aracın üzerinde haciz varsa alınır mı