Bu sene araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak Ödemiş’i gezmeye ne dersiniz? Ödemiş’in nesi meşhur ve Ödemiş’te gezilip görülecek neler var. İşte bu sorulara yanıt ararken çok keyifli bir Ödemiş gezi rehberi hazırladık. Ödemiş’e gittiğinizde mutlaka görmeniz gerekenler ve Ödemiş’te ne yenir sorunun yanıtı ile birlikte.
İçindekiler
Ödemiş Gezi Rehberi
Ödemiş, Ege Bölgesi’nde olup, İzmir’e bağlı bir ilçedir. Nüfusu yaklaşık olarak 130.000 olan ilçe, İzmir’in, merkez ilçeleri hariç tutulduğunda, en büyük ilçesi konumundadır. Ortasından Küçük Menderes Nehri geçen bu ilçe, bünyesinde barındırdığı Gölcük Gölü ile meşhurdur. Bunun yanında yörenin Ödemiş sandviçi, Ödemiş kebabı ve Töngül pidesi de oldukça ünlüdür.
Ödemiş’ten bahsetmeden önce, Ödemiş isminin nereden geldiğine değinelim. “Ödemiş” ismi, kimilerince Eski Yunanca “mutluluk” anlamına gelen “Eudaimos” kelimesinden, veya bir tanrıçanın adı olan “Adamis”ten, ya da burada yerleşmiş olan Teke Türkmenlerine bağlı Ötemiş oymağından geliyor.
İzmir çevresinde gezilecek yerler listesindeki ilçe, adını yavaş yavaş duyurmaya başlayan çok güzel yerlere sahiptir. Doğal güzellikleriyle Gölcük Gölü, tarihi ve kültürel geçmişiyle Aydınoğulları’na başkentlik yapmış Birgi Köyü; Ege’nin en güzel kayak merkezi Bozdağ bunlardan bazıları.
Çam ormanları arasında bulunan doğal göl, Bozdağ, manzara güzellikleri, doğal şifalı bitkiler, Mermeroluk ve asırlık ağaçlarıyla dikkat çeken Ödemiş; köyleri, yerel tarımsal ürünleri, yöresel kadın el sanatları, ipekçilik ve ipek dokuma, el zanaatları, yöresel yemekler ve deve güreşleri, Rahvan At yarışları, Karambol oyunu, Güzel Öten Kanarya Yarışması, Horoz Dansları gibi geleneksel oyunlarıyla turizmin cazibe merkezi haline gelmiştir.
Türkiye’nin en verimli topraklarıma sahiptir; köftesi, patatesi ve tütünüyle ünlü Ödemiş’in tarihi yaklaşık 5,000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Anadolu medeniyetlerinden Luvi kavminden bu yana çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış. Özellikle Milli Mücadele’de gösterdiği kahramanlıklarla, bu yörenin ve insanlarının çok sayıda oyun ve hikayeye konu olduğu bilinmektedir.
Ödemiş’e Ne Zaman Gidilir?
Ödemiş bölgesi Akdeniz İkliminin etkisi altındadır. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağmurlu geçer. Bu güzel ilçede her mevsimin farklı bir yönü yer almaktadır. Bozdağlar ve Aydın dağlarına kar yağar ve nem oranı %64 civarındadır. Ödemiş bitki örtüsü genel olarak makidir. Dağlarda meşe ağacı türleri, kestane ve menengir kızılçam ağaçları yetişmektedir. Ovada ise ceviz, incir, kavak, fıstıkçamı, turunçgiller, zeytin ve meyve ağaçları yer alır.
Ödemiş’te Gezilecek ve Görülecek Yerler
Ödemiş’te gezilecek yerler listesi daha çok tarihle ilgili. Bu tarihi mirasın yegane örneği de Derviş Ağa Camii. Derviş Ağa Camii, 1663 yılında Derviş Ağa tarafından yaptırılıyor. Daha sonraları Evliya Çelebi’nin yaptığı tasvire göre, bu Derviş Ağa Camii’nin yanında 70 adet hücresi olan Derviş Ağa Medresesi ve 200 adet dükkan bulunuyormuş. Bunun yanında, Derviş Ağa Camii’ne bir sokak uzaklıkta olan Derviş Ağa Medresesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye edelim. Derviş Ağa Medresesi 1657 yılında Derviş Ağa tarafından yaptırılmış olup Ödemiş gezi rehberinin en popüler destinasyonudur.
Bunların haricinde yine Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan Çakıroğlu Konağı’nı Ödemiş gezisine dahil etmelisiniz. Bu konak, varsıl bir ticaret adamı olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından 1761 yılında yaptırılmış olup 90’lı yıllarda restore edilip müze haline getirildi. Bunlara ek olarak tarihi Birgi evleri de çok güzel bir görünüm sunar. Birgi’de devam eden sanat tarihi ve arkeoloji kazıları olduğunun da altını çizelim.
Ödemiş’in kültüre ve tarihi öğelerinin yanı sıra, en ünlü noktlaarından biri, belki de en ünlüsü Gölcük Gölü’dür. Yayın, sazan ve ıstakoz balıklarının avlanmasına elverişli olan göl ve çevresi doğal güzelikler açısından oldukça tatmin edicidir.
İzmir Koyları yazısı için tıklayınız.
Bedia Akartürk Müzesi
Ödemiş doğumlu sanatçımız Bedia Akartürk, sanat hayatına da bu ilçede başlıyor. Yaşını büyüterek çalışmaya başladığı İzmir Radyosunda 9 yıl geçirdikten sonra Ankara Radyosuna geçen sanatçı, buradan emekli oluyor. O dönemlerde Paris Olympia’da muhteşem konser veren Akartürk, sayısız albüme ve 6 sinema filmine de imza atarak çalışmalarına hala devam eden isimlerden.
Türkiye’de çok sevilen ve eşsiz bir ses rengine sahip olan sanatçı için açılan Bedia Akartürk Müzesi’nde, sanatçının bu zamana kadar aldığı ödüller, sahne kıyafetleri, fotoğrafları ve kendi diktiği yöresel kıyafetler görülebiliyor.
Ödemiş Pazarı
Uçsuz bucaksız bir Pazar olan ve cumartesi günleri kurulan Ödemiş Pazarı Türkiye’nin en büyük açık alışveriş merkezi olarak geçiyor. 110 yıllık geçmişe sahip pazarda 850 sergici esnaf tezgahlarında her çeşit yöresel ürünlerden, meyve ve sebzeye kadar bulmak mümkün. Bunların yanı sıra köy ekmeği, kekik, taze çökelek peyniri, yoğurt ve reçel gibi birçok sayıda yöresel ürün tezgahlarda görülebiliyor.
Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı
Arasta, bir eksen üzerinde, sağlı sollu dizilmiş dükkanlardan oluşan Osmanlı çarşı yapısına verilen isim olarak bilinmekte. Tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanan Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı, Osmanlı döneminin açık arasta türünün ender örneklerinden birisidir.
Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş el zanaatlarının da görülebileceği arasta çarsısında iğneden ipliğe her şeyi bulmak mümkün. Semerci, keçeci, kalaycı, tenekeci, sepetçi, nalıncı, sandalyeci zanaatkarları zamana karşı direniyor.
Ödemiş Ulu Camii
Ödemiş Arastası Büyük Camii (Ulu Camii) yanında ve çevresinde kurulmuştur. Ödemiş Ulu Camii 1702’de Yenice Köyü Bıçakzade Mustafa Bey tarafından yaptırılmış. Camideki direkler ağaçtan yapılmış. 1852’de büyük bir yangın geçirmiş. Ödemiş Merkez Abdi Ağa Camii ile Gürcü zade Camileri Ödemiş Arastasını çevreleyen diğer camiler.
Ödemiş Müzesi
Eski eser koleksiyoneri Muttahar Başoğlu’nun bağışladığı arsaya kurulan Ödemiş Müzesi, toplamda iki kattan oluşuyor. Başlangıçta etnografik eserler sergilenirken zamanla arkeolojik eserlere de yer verilmiş.
Burada sergilenen eserlerin çoğu Eski Tunç Çağı, Arkaik, Klasik ve Bizans dönemlerine aitken, kalıntılarım çoğunluğunu süs eşyaları, küçük heykeller, bronz, cam ve seramik ürünler oluşturuyor. Ödemiş Müzesinde toplam 16 bin eser sergileniyor. Müze Birgi girişinde yer alıyor.
İlk Kurşun Anıtı
İlçe merkezine 13 km uzaklıkta olan İlk Kurşun Anıtı, 1925’te köyün girişine dikiliyor. İlkkurşun Köyü, eski adıyla Hacıilyas Köyü, Ödemiş halkının Yunan İşgal güçlerine karşı, örgütlü olarak karşılık vermesi açısından önemli bir yere sahiptir.
Birgi
Ödemiş gezilecek yerler içerisinde en önemlisi Birgi’dir. Ödemiş merkeze 7 km uzaklıkta. Küçük Menderes Havzasının kültür, inanç turizmi merkezi Birgi, açık hava müzesi gibidir. Bir zamanlar Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış. Ege’nin en güzel köylerinden biri aynı zamanda.
Gölcük
Asırlık ağaçları, şifalı bitkiler ve geniş çam ormanlarıyla Gölcük, tarihteki eski yerleşim yerlerinden. Bozdağ’ın eteklerinde yer alan bu mahalle, serin esen rüzgarı nedeniyle çevre bölgeler tarafından yayla olarak kullanılıyor.
Ödemiş merkeze 6 km uzaklıkta. Doğanın içindeki bu yer, sakin bir tatil isteyenler ve fotoğraf çekilmeyi sevenler için oldukça uygun.
Bozdağ Kayak Merkezi
Ödemiş’e bağlı Bozdağ Köyü sınırları içinde bulunan Bozdağ Kayak Merkezi, kış sporları meraklılarının ilgi gösterdikleri yerlerden birisidir. İzmir’e olan yakınlığı sayesinde her kış çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Bozdağ’da Aralık ile Mart ayları arasında kayak yapmak mümkün.
Ödemiş’te Ne Yenir?
Ödemiş’e gidildiğinde hem Ege mutfağının benzersiz lezzetlerinden hem de Ödemiş mutfağının rafine tatlarından faydalanmalı insan. Ege mutfağından önerilerimizi saymakla bitiremeyeceğimiz için, sizlere doğrudan doğruya Ödemiş mutfağının ünlü tatlarını önerelim; Bunların başında Ödemiş kebabı ya da diğer adıyla ödemiş köfte gelmekte. Hemen ardından, Ödemiş’te yalnızca sandviç yapan birkaç büfe ile ünlenen, pek çok karışık malzeme ile yapılan Ödemiş sandviçini ve Töngül pidesini yemelisiniz.
Ödemiş ve Ulaşım
Ödemiş’e havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşım mümkün. Karayolu ile ulaşım için pek çok alternatif bulunurken, demiryolu ile ulaşım için İzmir Basmane Tren Garı’ndan Ödemiş’e ulaşım mevcut. Havayolu içinse Adnan Menderes Havalimanı’na erişmeniz gerekmekte.
Ödemiş Araç Kiralama
Ödemiş kiralık araç seçenekleri için yolcu360.com sistemini güvenle kullanabilirsiniz. Yolcu360 ile Ödemiş araç kiralama fiyatlarına bakabilir ya da size uygun olan kiralık aracı hızlıca bulabilirsiniz. İzmir Ödemiş kiralık araç seçenekleri için hızlı ve kolay bir biçimde arama yapabilirsiniz.
Yorum ekle