Yolcu360 Blog
no-poo-akimi-1-1.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > No-Poo Akımı Nedir? Şampuansız Bir Hayat Mümkün Mü?

No-Poo Akımı Nedir? Şampuansız Bir Hayat Mümkün Mü?

Teknoloji ilerledikçe yaşam şartları kolaylaştıkça sade yaşama duyulan ilgi artıyor. Özellikle kullandığımız ürünlerin içinde katkı çoğu insanı alternatif yollara başvurmaya itiyor. Şimdi de sizleri yeni bir akım olan no-poo ile tanıştıracağız. Bu akımı, şampuansız bir dünyayı hayal edenler başlattı ve kısa sürede yayıldı. Peki no-poo akımı nedir, şampuan zararlı mı, şampuansız duş olur mu? Tüm detaylar yazımızda…   

No-Poo Akımı Nedir? 

no-poo-akimi-1.jpg

Bu akım, İngilizce ‘no shampoo’ kelimesinden türetilmiştir. No-poo akımı, saçlarını içinde kimyasal bulunan şampuanlar yerine, doğal ürünlerle yıkamayı tercih edenlerin çıkardığı bir akımdır. Akımın adı, İngilizce’de “hayır” anlamına gelen “no” ve şampuan anlamına gelen “shampoo” kelimelerinden türetilmiştir. Akımı takip edenlere de “no-pooer” deniliyor. Akımı savunanlara göre saç derisinin kendi kendimi temizleme özelliği bulunuyor. Fakat şampuan kullanımı bu dengeyi altüst ediyor ve şampuan kullanımı devam ettikçe yağlanma oranı da artıyor. Peki saçı şampuanlamadan temizlemek mümkün mü? Akıma göre “evet.” Bunu savunanlar ise şu iki cevabı veriyor.  

No-Pooer Olmak İçin Sadece Su Kullanın 

No-poo akımı için ilk yöntem saçları sadece su ile yıkamak. Bu ilk başlarda zor gelebilir. No-poo akımına uyanlar, bunu ilk dört hafta uygulayanların duruma alıştığını ifade ediyor.  

No-Pooer Olmak İçin Su Kullanmak Zor Geliyorsa 

Günlük hayatta yağlı saçlarla vakit geçirmek neredeyse imkansız. İkinci bir seçenek de saçları karbonat ve elma sirkesiyle yıkamak. Akıma uyanların tarifine göre; bir şişeye 2 veya 3 yemek kaşığı karbonat koyun. Daha sonra suyla doldurun ve karışımı saç diplerinize uygulayın. Bu karışımı saç diplerinize iyice yedirin. Biraz masaj sonrası iyice durulayın. Fakat burada asıl olay karbonat miktarını yavaş yavaş azaltarak suya tamamen dönüş yapmak. 

Saç Kremi Yerine Elma Sirkesi 

Eğer karbonat ile yıkama sonrası saçlarınızda kuruluk oluştuysa elma sirkesi ile bu durumu aşabilirsiniz. Bir fincan elma sirkesini bir şişenin içine koyup, üzerine su ile doldurduktan sonra bu karışımı da saçlarınıza uygulayın. Kuru saçlarda sirke miktarını artırabilir, yağlı saçlarda da sirke miktarını düşürebilirsiniz. Son olarak da saçı bol suyla yıkayın. No-poo akımı sayesinde saçlara ve saç derinize zarar veren kimyasallardan uzaklaşmış oluyorsunuz. Şunu da belirtelim; bu yöntem ile su tasarrufu yapabilir, şampuan masraflarınızdan kurtulabilirsiniz.  

No-Poo Neden Ortaya Çıktı? 

Şampuansız duş olur mu? dediğinizi duyar gibiyim. No-poo akımını deneyenler bunun mümkün olduğunu açıkça gösteriyor. No-pooer’ların saç derisinin kendi kendisini temizleme özelliği olduğunu savunduğunu belirtmiştik. Şimdi de bu akımın nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. Şampuan zararlı mı, zararsız mı? sorusundan ortaya çıkan akım, pek çok kolaylığı da beraberinde getiriyor. Öncelikle şunu belirtelim ki, şampuanlar içeriği nedeniyle cildin sebum dengesini bozduğunu belirtelim. Ayrıca şampuan, saçların daha çok yağlanmasına ya da daha çok kurumasına neden oluyor. Bu ürünlerin saçlarda bağımlılık etkisi yaptığı da tespit edildi. Bu durum, şampuan kullanmadan yıkanan saçlarda temizlenmediği hissine neden oluyor. No-poo akımına uyanlar, saçlarının daha sağlıklı olması için sadece suyun yeterli olduğuna inanıyor. Bu nedenle de hayatı böyle bir farklılıkla yaşıyor.  

No-Poo Akımı Şampuana Alternatif Ürünler 

no-poo-akimi-2.jpg

Şampuan zararlı mı? Şampuansız duş olur mu? Aslında akımın çıkış noktası bu iki soru. Az önce çıkış nedenlerini anlattık. Şimdi de geldik şampuana alternatif ürünlere. Sadece su ile saçlarınız temiz tutmanın mümkün olduğunu aktarmıştık. Bir No pooer olduktan yaklaşık dört hafta sonra bu akıma tam anlamıyla alışacağınızı belirtiliyor. Sadece su ile saçlarınızı yıkamak içinize sinmiyorsa, yarım litrelik bir şişenin içine koyduğunuz 4 kaşık karbonat ile saçlarınızın arındığından emin olabilirsiniz. Bu karışımı saçlarınız tıpkı bir şampuan gibi uygulamanız gerekiyor. Karbonat miktarını ise saçlarınızın yağlı ya da kuruluk durumuna göre ayarlamanızı tavsiye ederiz.  

No-poo akımı sadece, şampuana değil anı zamanda saç kremi gibi katkılı diğer ürünlere de karşı. Bu nedenle saç kremine alternatif olarak da elma sirkesi öneriliyor. Bir şişenin içine bir kahve fincanı elma sirkesi ve su koyarak saçlarınızı bu karışım ile yıkamak yeterlidir. Yine elma sirkesini de karbonat gibi saçların durumuna göre ayarlamanız gerekiyor. Koku problemi de 2-3 damla yasemin ya da lavanta ile çözebilirsiniz.  

No-Poo’nun Faydaları Nelerdir? 

No-poo akımı sayesinde, ev ekonomisinden tasarruf yapabilirsiniz. Mesela zamanla bir külfet haline gelen şampuan masraflarından kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda saçlarınıza ve cildinize zarar veren katkılardan kurtulabilirsiniz. Bu yöntemi kullandığınızda, duş süresi de kısalacağı için sudan da tasarruf edersiniz. Bu sayede hem çevreye hem de ev ekonomisine katkı sağlamış olursunuz. 

No Poo Akımı ‘nın Dezavantajları Nelerdir? 

Bu yöntem saçlarınızı kurutabilir ya da yağlandırabilir. Saçlar, şampuan arındırmasına alışkın olduğunuz için bu yönteme uyum sağlayana kadar saçlarınız size kirli gelebilir. 

No-Poo Nasıl Uygulanır? 

Peki diyelim ki no-poo akımına uymaya karar verdiniz. Şimdi ne olacak? dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin şimdi adım adım bir no-pooer nasıl olunur onu anlatalım. Öncelikle yaklaşık 3-4 tatlı kaşığı kadar karbonatı küçük pet şişeye koyup karıştırın. Daha sonra da saçlarınızı şampuanla yıkar gibi yıkayın. Bu karışım bir nevi şampuan görevi görüyor. Kuru saçlıysanız karışımı daha az karbonatla, yağlı saçlıysanız daha fazla karbonatla uygularsanız daha iyi sonuç alırsınız. 

Sıra yeni nesil saç kreminiz olan elma sirkeli suya gelecek. Yaklaşık bir fincan elma sirkesini bir pet şişenin içine koyup üzerini suyla tamamladıktan sonra bu karışımı da saçlarınıza uygulayın. Kuru saçlıysanız daha fazla sirkeyle, yağlı saçlıysanız daha az sirkeyle bu karışımı yapabilirsiniz. Karışımın daha güzel kokmasını isterseniz içine bir damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle