Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Nasıl Paten Kayılır? Paten Öğrenme Tüyoları

Nasıl Paten Kayılır? Paten Öğrenme Tüyoları

Dünyanın en eğlenceli aktivitelerinden biri paten kaymaktır. Buz pateni yapmak, paten kaymak, kaykay ile kaymak ya da karda kaymak gibi aktiviteler çok eğlencelidir. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için çok eğlenceli olan bu aktiviteler, ilk defa deneyecek olanlar için biraz göz korkutucu olabiliyor. Peki nasıl paten kayılır? Paten öğrenme tüyoları var mı? İlk defa paten sürmek isteyenlere harika bilgiler derledik…

Paten Sürmek / Paten Kaymak / Paten Kullanma

nasil-paten-kayilir-2

Doğrusu “paten kaymak” bu arada. Paten, tekerlekli bir ayakkabı olarak da tanımlanıyor. Doğru pozisyonda ve biraz deneyimle ayaklarınızda bu tekerlekli pabuçlar varken ilerleyebiliyorsunuz. Hem yürümek ve koşmaktan daha hızlı hem de daha az yorucu. Yani kısa mesafedeki işe, okula gitmek için bir araç olarak bile görülebiliyor. Paten sürmek, ayrıca çok eğlenceli bir aktivitedir. Peki, paten tam olarak nedir? Nasıl tanımlanıyor? Paten nasıl kayılır?

Paten Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Patenlerin alt kısmında sıralı tekerlekler yer alır. Aslında paten, tekerlekli pabuç olarak tanımlanıyor. Ayağa giyilerek kullanılıyor. Altındaki ufak tekerlekler sayesinde hareket ediyor. Patenler bazı özellikleri ile birbirinden yarılıyor. Paten kullanmanın amacını ise spor, egzersiz, eğlence, ulaşım şeklinde özetleyebiliriz. Peki, ilk pateni kim yaptı? Paten sürmeyi öğrenmeden önce patenin tarihçesine bakalım mı? 

Patenlerin Tarihçesi

nasil-paten-kayilir-5

Pek çok tarihi kaynak gösteriyor ki ilk pateni Hollandalılar kullanmış. 18. yüzyılda tekerlekli pabuçlarla özellikle buz tutan göllerde epey eğlenmişler. O zaman için paten, ahşaptan yapılan makaraların ayakkabıya bağlanmasıyla elde edilen bir araç.  Adı da skeelers olarak biliniyordu. Patenle ilk gösteriyi ise Belçikalı bir müzisyen yapmış. Bundan sonra Fransızlar paten kaymaya merak sarmış. Onları da İngilizler izlemiş. 1800’ lerde Avrupa’da paten kaymak çok havalı bir trend haline gelmiş. Ama bu sporun yaygınlaşması New York’ta başlamış. 

nasil-paten-kayilir-4

İlk patenlerin tekerlekleri şimşirdendi. Bu malzeme maalesef kontrolsüz kaymaya neden oluyordu. 1900’lerde ise fabrikalar, bilyeli yataklarda dönen çelik tekerlekli patenler üretilmeye başladı. 1870’lerde ABD’nin çeşitli yerlerinde tekerlekli paten pistleri kullanıma girdi. Savaş çıkınca patenler de onlar gibi eğlenceli olan pek çok şey de rafa kalktı. Paten sporu gelişemedi. Tam yüz yıl sonra 1970’lerde kaykay popülerleşmeye başladı. Kaykayın trend hale gelmesi ile patenler tekrar gündeme geldi. Bundan sonra da paten modelleri zenginleşmeye başladı. Paten öğrenme ipuçları konusuna geçmeden önce paten çeşitlerine de bakalım…

Paten Çeşitleri

nasil-paten-kayilir-1.jpg

Patenler, zamanla öyle çok gelişti ki farklı modelleri ortaya çıktı. Paten çeşitleri, amaca göre şekillendi. Paten nasıl kayılır öğrenmeden önce paten modelleri hakkında da biraz bilgi edinelim…

  • Spor amaçlı kullanılan fitness patenler.
  • Engebeli zemine de uygun olan urban patenler, yeni öğrenen patenciler için idealdir.
  • Slalom patenler ise işi bir üst seviyeye taşımış olanlar içindir. peşi sıra dizilen koniler arasından hızlıca slalom yaparak geçmek üzere tasarlanmışlardır. 
  • Agresif paten adı verilen modeller ise rampada kullanmak için ideal tasarıma sahiptir. 
  • Tekerlekleri diğer paten çeşitlerinden büyük olan hız patenleri de var. Bunlar adından da anlaşılacağı üzere çok hızlı kaymaya olanak veriyorlar. 
  • Çocuk patenleri ise çocukların kullanımına uygun şekilde üretiliyor. 

Paten Tekerlekleri

Patenlerde tekerlek çapı çok önemli. Patenin türüne göre ideal tekerlek çapı oranlarına da bakalım:  

  • Fitness Paten: 72 – 92 mm
  • Urban Paten: 75 -90 mm
  • Agresif Paten: 44 -59 mm
  • Hız Paten: 84 – 110 mm

 Paten Nasıl Kayılır? Paten Sürme Teknikleri

nasil-paten-kayilir.jpg

Bu teknikler, ilk defa patenle kaymak isteyenler için önemli. 

  • Yeni başlayanlar için paten sürme tüyoları ekseninde ilk verilecek öğüt, doğru pateni seçmektir. Doğru paten tercihi, kullanıcının sürece daha güvenli ve konforlu başlamasını sağlar. Bu amaçla size destek olacak deneyimli birinden destek alabilirsiniz. 
  • Havalı paten hareketleri için kolları ya da paçaları sıvamadan önce bilmeniz gereken bir şey daha var: Çimde başlamak! Evet patenleri giyerek ayağa kalkmaya ve paten üstünde durmaya çimde başlayın. Çim, diğer sert zeminlere göre daha az kayar ve düştüğünüzde de daha güvenlidir. Çimde ayakta durmayı ve adım atmayı öğrenin. Sonra sert zemine geçin. 
  • Mutlaka dizlik, bileklik, kask gibi koruyucuları kullanın. Paten almadan önce paten ekipmanları nelerdir, araştırın. Profesyonel olduğunuzda bile bunları kullanmaya devam edin.
  • İnsan yürüyüşü bir ayağı öne atıp geri çekmek şeklindedir. Patende ise bir ayağı ileri sürüp diğerini ileri sürerek ilerlerlersiniz. Bunun için çokça alıştırma yapmalısınız. 
  • V durmak, V kaymak denilen alıştırmaları bolca tekrarlayın. 

Paten Aksesuarları Nelerdir?

Motosiklet, snowboard, bisiklet gibi sporlarda olduğu gibi patenle kaymada da bazı aksesuarlara ihtiyaç duyuluyor. Bu aksesuarlar, güvenlik amaçlılar ve çok önemli işlevlere sahipler. Bileklik, dizlik, dirseklik, kask şeklindeki aksesuarları kullanmak, olası kazalarda hafif yaralanma ya da yaralanmama için önemli. Özellikle patene yeni başlayanlar için bu aksesuarların mutlaka kullanılması tavsiye ediliyor. 

Paten Sürme Yaşı Nedir?

Paten sürmenin yaşı var mı” diye düşünenler için hemen cevap verelim.  3 yaşından büyük ve patenle ilerlemenize engel bir sağlık sorununuzun olmaması gerekiyor. 

Patenle Kayarken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

  • Zemin koşullarını dikkate alın. Islak zeminde daha fazla kontrolsüz kayacağınızı unutmayın. 
  • Kask, dirseklik, dizlik, bileklik gibi koruma aksesuarlarını kullanın. 
  • Kayarken telefon ekranına bakmayın. 
  • Aşırı yüksek sesle müzik dinlemeyin ki etraftan gelen sesli uyarıları duyabilin.
  • Trafik kurallarına uyun. Patenle kayıyor olmanız, trafikte serbest olduğunuz anlamına gelmiyor. 
  • Düşeceğinizi hissettiğinizde öne eğilin. Böylece arkaya doğru sert bir düşüş ile doğrudan kafatasına zarar vermemiş olursunuz. Öne düştüğünüzde bilek ya da eller başınız yerine ilk darbeyi alır. 

Patenle Ulaşamayacağınız Yerler İçin Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

1 yorum