Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Karlı ve Yağmurlu Havada Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Karlı ve Yağmurlu Havada Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Karlı havada araba kullanmak en tecrübeli sürücü için bile korkutucu olabiliyor. Benzer şekilde yağışlı havada uzun yol yapmak araba kullanmak da özellikle uzun yola çıkılacaksa stresli olabiliyor. Peki, karlı yolda araba kullanmak konusunda nelere dikkat edilmeli? Islak yolda araba kullanmak üzerine ileri sürüş teknikleri uzmanlarından öneriler var. 

yagisli-havalarda-uzun-yol

Karlı ve Yağmurlu Havada Araba Kullanmak Tehlikeli mi?

Karlı zemin, yağmurlu hava, sisli hava, buzlu zemin ve ıslak zemin araç kullanırken ekstra dikkat ister. Ayrıca yağışlı havada uzun yol için bazı teknik önlemleri almak gerekir. Hatta uzmanlara göre mümkünse böyle havalarda araç kullanmamak en iyisi. Peki, gerçekten buzlu zeminde araba kullanmak, karlı yolda araba sürmek gibi konu başlıklarında tehlike nedenleri neler? 

  • Buz, kar, yağış gibi hava faaliyetleri asfaltın kayganlaşmasına neden olur. Kaygan zeminde lastikler de kayar. Bu da sürücünün direksiyon hakimiyetini azaltır. 
  • Direksiyon hakimiyetini kaybeden diğer araçlar ise esas büyük tehlikedir. 
  • Kaygan zemine sis, sağanak yağış ve kar nedeniyle görüşün de azalması eklenirse güvenli sürüş zorlaşır. 

Yukarıdaki sebeplerle karlı, buzlu, yağışlı zeminde araba kullanmak tehlikelidir. Zemin ve onu etkileyen hava koşulları dikkate alınmalıdır. Gerekli önlemler alınarak yola çıkmak ve mümkünse çıkmamak en iyisi. Peki, karlı ve yağmurlu havalarda araç kullanırken nelere dikkat etmeli?

Karlı ve Yağmurlu Havalarda Araç Kullanırken Dikkat Edilecekler

yagisli-havalarda-uzun-yol-1

Kötü hava koşullarında nasıl araç kullanmak gerekir, sorusunun yanıtı önemli. Zorlu hava koşullarında ilk akla gelen önlem, mecbur değilseniz araç kullanmamaktır. Bir ya da iki gün toplu taşıma kullanılması veya evde kalmak tehlikeli ve masraflı bir sürecin önüne geçebilecek iyi bir önlem olabilir. Peki, yine de yağışlı havada uzun yol yapmaya mecbur iseniz nasıl önlemler almalısınız?

Karlı hava, yağmurlu hava, buzlu zemin, sisli hava gibi birbirinden farklı koşulları olan durumlara özel önlemler almak önemli. Dolayısıyla her bir hava koşulunun kendine göre araç kullanımına etkileri var. Bu etkileri bilmek ve buna göre araç kullanmak gerek. Peki, hava koşullarına ve onların getirdiği olumsuz sonuçlara karşı nasıl önlemler alabilirsiniz? 

  • Yağışlı Havalarda Araba Kullanmak

Yağış, asfaltın kaygan olmasına neden olur. Kaygan zemin de sürücü için direksiyon hakimiyetinin azalması anlamına gelir. 

  • Burada ilk ve öncelikli önlem, kış lastiği kullanımıdır. Böylece diş derinliği suyun tahliyesine izin veren lastiklerle asfaltta kayma azalır. 
  • Diğer ve önemli önlem ise diğer araçlarla takip mesafesini artırmaktır. Böylece diğer araçlardaki kayma durumunun sizi etkilemesine karşı önlem almış olursunuz. 
  • Hız mutlaka azaltılmalıdır. Yüksek hız, direksiyon hakimiyetini azaltır. Yüksek hız, fren mesafesini uzatır. Yine yüksek hız, zaten kaygan olan zeminde çok daha fazla kaygan bir etki yaratır. 
  • Kısa farlarının kullanımı da önemli bir görüş önlemi.
  • Camların buğulanmasını önlemek gerekir. yagisli-havalarda-uzun-yol-3.jpg
  • Karlı Havalarda Araba Kullanmak

Kar, ülkemizde İzmir, Güney Ege, Antalya ve Mersin gibi bölgelerde kar yağışı olmuyor. Ancak bu bölgelerin dışında hemen her yerde yoğun kar yağışı görüyoruz. 

  • Kar yağışının yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız kışa girmeden önce mutlaka periyodik bakım yaptırın. 
  • Kar koşullarına uygun oto lastikleri taktırın. Gerekiyorsa zincir takın.
  • Takip mesafesini uzun tutun.
  • Gaza yüklenmeyin.
  • Camların buğulanmasına engel olun. 

Karlı havada araba kullanmak, gerekli önlemleri almayı gerektirir. Unutmayın! sadece kendinizi değil diğer araçların içindeki insanları da tehlikeye atıyor olabilirsiniz. 

  • Buzlu Zeminde Nasıl Araba Kullanılır?

yagisli-havalarda-uzun-yol-2.jpg

Buzlu zemin, araç kullanmak için gerçekten de çok tehlikelidir. 

  • ​​Gaza asla birden yüklenilmemeli, hafif basılmalıdır. 
  • Düşük devirde vites büyütülmelidir. 
  • Frene basmak gerektiğinde daha erken davranılmalıdır. Frene mutlaka çok yumuşak basılmalıdır.
  • Takip mesafesi yine çok önemlidir. 

Karlı buzlu zeminde araba kullanmak zordur. Bu nedenle araç kullanmadan önce mutlaka gerekli önlemleri almalısınız. Kaygan zeminin etkisinin minimuma indirmek ve görüşü iyi kılmak amaçlanmalıdır. Kaygan zeminin olumsuz etkilerini azaltmak için kış lastiği kullanmak gerekir. Kar yağışının yoğun olduğu yerlerde ise zincir takılmalıdır. 

Doğru önlemlerle güvenli sürüş sağlıyor. Burada aracın özellikleri de önemlidir. Bazı araçların çekiş gücü, tork değeri ve lastikleri sürüş güvenliğini avantajlı kılıyor. Doğru araçla seyahat için araç kiralama fiyatlarına da bakabilirsiniz. Bu amaçla da yolcu360.com üzerinden ilerleyebilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle