Motorlu araçlarda motorun sorunsuz çalışması çok önemlidir. Ancak motor, farklı parçalardan oluşan bir blog. Bu nedenle motorun sorunsuz çalışması ve söz konusu parçaların sorunsuz olması ile ilgilidir. Motor bloğuna bağlı önemli parçalardan biri de külbütördür. Peki külbütör nedir, ne işe yarar ve özellikleri nelerdir?
Peki, külbütör nedir ve ne işe yarar? Külbütör arızası nelere neden olur ve külbütör arızası nasıl anlaşılır? İçten yanmalı motorla çalışan araçların önemli parçalarından biri olan külbütörü yakından tanıyalım. Külbütör hakkında detaylı bilgi edinelim…
Külbütör Hakkında
Bu parça, içten yanmalı motorlarda yer alır. Dolayısıyla araçta külbütör olması için aracın kullandığı motorun içten yanmalı motor olması gerekiyor. “Eee zaten hepsi öyle değil mi” Hayır değil! Yüzde yüz elektrikli motorlu araçlarda içten yanmalı motor bulunmuyor. Dolayısıyla külbütör de olmaz. Peki, külbütör tam olarak neye denir ve külbütörün araçtaki işlevi nedir?
Külbütör Nedir?
Yukarıda da söylediğimiz gibi motorlarda bulunan önemli bir parça. Kam lobundan radyal hareketi poppet valfte doğrusal harekete iletir. Kol şeklindedir. Koldaki uçlardan biri eksantrik milin dönen bir lobu tarafından kaldırılır. O inerken de diğer uç subap gövdesi üstünde hareket eder. Eksantrik mili lobu kolun dışını kaldırdığında, iç kısım valf gövdesine bastırarak valfi açar. Eksantrik milinin dönmesi nedeniyle kolun dışının geri dönmesine izin verildiğinde, iç kısım yükselir ve valf yayının valfi kapatmasına izin verir.
Külbütör Özellikleri Nelerdir?
Külbütörün özelliği, eksantrik milinden aldığı hareketle supapların açılıp kapanmasını sağlamasıdır. Külbütör arızası olursa aracın motor performansı düşer. Külbütör arızasını anlamak için önce külbütör parçalarını tanımak gerekir.
Külbütörün Parçaları,
En üstte külbütör kapağı vardır. Aslında amacı, yağ sızmasını önlemektir. Dairesel hareketler yapan külbütör kolu, külbütör mili ve külbütör manivelası ve piyano adı verilen parçalar da kapağın altındadır.
Külbütör Arızaları Nelerdir?
Yukarıda külbütörün farklı parçalardan meydana geldiğini söyledik. Bu parçanın arızaları farklı belirtilerle kendini gösterir. Örneğin külbütör kapağında arıza varsa yağ sızması olur. Motor üstünde yağ sızıntısı varsa külbütör kapağı veya contası ile ilgili bir sorun akla gelmelidir. Ayrıca araç çalıştığında yanık kokusu da yapar. Isınan motor üstündeki bu sızmış yağ yanacağı için söz konusu kouya neden olur. İleri seviyede külbütör kapağı sorunlarında yere yağ sızdırma ve yağ damlatma da olabilir. Külbütör kapak arızasının tamiri kolaydır. Zahmetsizdir ve masrafı azdır. O nedenle vakti gelince külbütör kapak değişimi yapılmalıdır. Ertelemek, yağ sızdırma ve zamanla motor performansında bozulma ile sonuçlanır. Eğer sorun külbütör oluşturan gövde ve kollarda ise vuruntu sesi duyabilirsiniz. Arıza seslerinden biri de biri de külbütör arızasıdır. Ayrıca motor performansında düşme, motor arızası ve fazla yakıt tüketiminde de akıllara külbütör tamiri ihtiyacı gelir.
İçten Yanmalı Motorların Parçaları
İçten yanmalı motorların önemli ve olmazsa olmaz parçalarından biri külbütör. Tabii onun gibi önemli başka parçalar da var. Motoru tanımak için bu parçaları bilmeniz gerekiyor. Aracınızda oluşabilecek bir hasarda motor bloğuna bağlı parçaları ve işlevlerini biliyor olmanız önemli. Bu parçaları listeleyelim:
Motor Gövdesine Bağlı Parçalar
- Motorun kendisi
- Motor silindir kapağı
- Silindir kapak contası
- Silindir gömleği
Motor Krank Sistemine Bağlı Parçalar
- Piston
- Biyel kolu
- Piston sekmanı
- Krank mili
- Krank mili yağı
- Volan
- Piston pimi
Motor Zamanlama Sistemine Bağlı Parçalar
- Kam mili
- Triger kayışı
- Motor supabı
- Külbütör
Motor Elektrik Sistemine Bağlı Parçalar
- Akümülatör
- Marş motoru
- Alternatör
- Şarj dinamosu
- Kontak anahtarı
Motor Yağlama Sistemine Ait Parçalar
- Yağ pompası
- Karter
- Yağ filtresi
- Yağ soğutucusu
- Motor yağı
Motordaki Soğutma Sistemine Bağlı Parçalar
- Su radyatörü
- Antifriz
- Devirdaim pompası
- Radyatör kapağı
- Motor vantilatörü
- Termostat
Motorun Egzoz Sistemine Bağlı Parçalar
- Egzoz manifoldu
- Egzoz susturucusu
- Katalitik konvertör
Külbütör Arızası Nasıl Tamir Edilir?
Yukarıda da açıkladığımız üzere külbütör mekanizması; külbütör mili, supap sayısı kadar külbütör manivelası (piyano) ile manivelaların supaplarla karşılaşmasını sağlayan yay ve yataklardan oluşur. Külbütör mekanizması, silindir kapağı üzerinde yer alıyor. Arızası halinde işin uzmanı bir teknisyenden destek almak önemlidir. Külbütör mekanizmasının onarımını araç kataloğuna ve standartlara uygun olarak yapmak gerekir. Aksi halde motor performansı düşer. Bununla beraber yakıt tüketimi artar.
Külbütör Tamirinde Dikkate Edilecekler
- Külbütör mekanizması söküldüğünde manivela sıralarını karıştırmamanız ve takarken de aynı sıra ile takmanız gerekir. Söktükten sonra sonra temizliğini yağ dolaşım kanalları da basınçlı hava ile yapmalısınız.
- Külbütör mili ve manivela yatak iç çapları külbütör tamirinin ana adımlarıdır. Fabrika verilerine göre karşılaştırma yapılmalıdır. Böylece milin ve yatağın ne kadar aşındığını anlayabilirsiniz. Eğer standart çap bulunamaz ise milin aşınmayan bir bölgesi ölçülerek milin standart çapı kabul ediliyor.
- Külbütör milinde ve manivela yataklandırmasındaki bakır burçlarda sıklıkla sorun görülebiliyor. Böyle bir durumda mil ve bakır burçları yenileyebilirsiniz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle