Bu yazımızda merak edenler için mobese nedir, mobesenin açılımı nedir, mobeseler nerede olur, mobil mobese nedir gibi sorulara cevap vereceğiz. Mobese, gelişmiş ülkelerde uzun zamandır kullanılan bir sistem. Mobesenin amacı güvenliği sağlamak. Özet bir tanımla; bir gözetleme sistemidir. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi olarak da bilinir. Türkiye’de mobese kullanımı, 2001 yılında başladı.
Mobese denildiğinde akla ilk olarak mobese kameraları gelmektedir. Bu kameralar, alınan görüntülerin merkeze sürekli aktarılmasını sağlar. Bulunduğu yeri güvenlik açısından koruyan mobese noktaları titizlikle belirlenmektedir.
Mobese ve mobesenin açılımı nedir?
Mobesenin açılımı Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu şeklindedir. Sistemin tasarımı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne aittir. GPRS iletişim altyapısını kullanır. Yazılım ve donanım birimlerinden meydana gelir. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Yönetim Bilgi Sistemlerinin bütünleşmesidir. Her ilde kurulumu mevcuttur. 2008 yılından itibaren hükümet yetkililerinin destek verdiği bir güvenlik politikası haline gelmiştir. Son zamanlara hayatımızdaki önemi her geçen gün artmaktadır. Suçlular ile mücadelede ve suça meyillerini azaltmada kullanılan önemli bir teknolojidir. Suçluyu yakalama, delil olabilecek imkanları sağlama ve halkın kendini güvende hissetmesine olanak sağlar.
Mobese trafikte de kullanılıyor. Trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin belirlenmesinde oldukça etkili bir çözümdür. Araç takibi konusunda etkisi her geçen gün artmaktadır. Alt yapısı tam olan kavşak noktalarından geçen araçların kaydını tutar. Plaka Tanıma Sistemi sayesinde tüm araçların plakasını veri tabanına yazar. Sadece karada değil havada bile kullanılabilen sistem 24 saat aralıksız çalışmaktadır. Peki bu kameralar nerelerde olur?
Mobeseler nerede olur?
Genellikle bir kamera yapısı olarak algılanan bu sistem, giderek değişiyor ve gelişiyor. Teknoloji ile ilişkili olan sistem, güvenlik amacıyla farklı noktalarda yer alabiliyor. Mobese nerede olur, sorusunun yanıtı ise uzun analizlerle belirleniyor. Güvenlik ekipleri, detaylı analizlerle mobese kurulum yeri planlıyor.
Güvenlik politikasının önemli unsurlarından olan mobeseler kamusal alanlardaki önemli noktalara, şehir merkezine, işlek caddelere, sokaklara, kavşaklara yerleştiriliyor. Özellikle halkın yoğun geçiş yaptığı yerlere yerleştirilir. Böylece kentlerde güvenlik için bir izlem sağlanmış oluyor. Peki, mobese kullanım amacı tam olarak nedir?
Mobeselerin kullanım amaçları
Mobese kullanımı, güvenlik amaçlıdır. Kentlerde asayiş sağlamak için kullanılan bu sistemler, güçlü bir altyapı gerektiriyor. Gelişmiş ülkelerde uzun zamandır kullanılan bu sistemin başlıca kullanım amaçlarını sıralayalım:
- Adli Olaylar İçin Kullanımı
Suç anının, suçun işlenme şeklinin tüm ayrıntılarıyla görüntülenmesi ve suçun gizeminin taraflarca görülmesi yönünden önemlidir. Adli olaylarda hukuk çerçevesinde bu görüntüleme teknolojisi kullanılıyor.
- Beklenmeyen Durumlar:
Toplumsal olaylardaki gelişmelerin takip edilmesi, gereken önlemlerin alınması, kanuna aykırı gösterilerde denetim faaliyetinin yapılması gibi nedenlerle önemlidir.
- Doğal Afetler:
Deprem gibi doğa olaylarının an be an görüntülenmesi, zarar tespit çalışmalarının yapılması, arama- kurtarma ve yardım organizasyonlarının sağlıklı ilerleyebilmesi için il yönetimi tarafından önemlidir.
Mobese Nedir? Mobese Sisteminin Bileşenleri Nelerdir?
Polis faaliyetlerinde ilk olarak Araç Takip ve Suç Analizi uygulaması amacıyla 2001 yılında kurulmuştur. En kapsamlı haliyle 2005 yılında 12 bileşeniyle İstanbul’ da kurulmuştur. Buradaki bilgilerle sistemin bileşenlerine detaylıca bakalım.
- Komuta Kontrol Merkezi
- Araç Takip Sistemi
- Mobil Araç Sorgulama Sistemi
- Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Sistemi
- Bölge Görüntüleme Sistemi
- Plaka Tanıma Sistemi
- Mobil Operasyon Yönetim
- Coğrafi Bilgi Sistemi
- Yerel Ulusal Sorgu Sistemi
- Karar Destek Sistemi
- Suç Analiz Sistemi
- Akıllı Sistem
Mobese, akıllı bir sistemdir. Teknoloji ışığında asayiş sağlamak ve hukuk için veri sunmak üzere geliştirilmeye devam etmektedir.
Mobese Nedir? Mobese Güvenlik Sistemlerinin Özellikleri
Bir güvenlik teknolojisi olan sistemin özelliklerini anlamak, onu tanımak için önemlidir. Bu özellikler doğru kullanıldığında sistem, topluma fayda sağlama amacına da ulaşıyor.
- Olayların sayısal yönden analizi.
- Şifreli mesajlaşabilme.
- Kolay ekip koordinasyonu oluşturabilme.
- Doğru performans değerlendirmesi yapabilme.
- İleri teknoloji veritabanı sorgulamaları yapabilme.
- İletişim trafiğinin düzenlenmesi.
- Aranan suçluların anında tespiti.
- Çevrimiçi internet üzerinden şehrin bazı kesimlerinin izlenebilmesi.
- Trafik yoğunluğunun tespit edilmesi.
- Veri aktarımında ucuz ve kesintisiz olması.
- Kameralarla gözetlenen yerlerin devriye araçlarıyla gereksiz denetiminin engellenmesi.
- Olaylara kısa sürede ve az maliyetle müdahale sağlanması.
Mobil mobese sistemleri günümüze kadar yeni teknolojiler sayesinde geliştirilmiştir.
Yerel yönetimlerin mobeselere katkısı ve hükümet politikası olarak benimsenmesi toplum nezdinde geniş bir kabul görmüşlüğü göstermektedir. Bu yazımızda mobese kameralarının faydalarından, birimlerinden, amaçlarından bahsettik. Halkın güvenliği ve refah yaşayabilmesi için bu sistemlerin ne kadar önemli olduğunu yazdık.
Kiralık araç mı arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle