Yolcu360 Blog
karli-havada-sürüs-ipuclari-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Karlı Havada Sürüş İpuçları ve Karlı Havalarda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Karlı Havada Sürüş İpuçları ve Karlı Havalarda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Meteoroloji uzmanları İstanbul için kar fırtınası beklendiğini söylüyor. Megakent İstanbul’u karlar altında görmek güzel bir manzara olsa da birtakım zorlukları beraberinde getiriyor. Peki karlı havalarda dikkat etmeniz gerekenler neler? Karlı havada sürüş ipuçları listemiz karşınızda!

Kar yağışı, başta çocuklar olmak üzere yediden yetmişe herkesi heyecanlandıran bir doğa olayı. Kar topu oynamak, kar yağarken pencereden dışarıyı izlemek hatta soğuk havaya rağmen sokaklarda gezinmek oldukça eğlenceli. Ancak kar yağışı ve buzlanmadan dolayı can ve mal kaybına yol açabilecek kazalar yaşanabilir. Ayrıca sıkışan trafik, hepimizin işlerinin aksamasına neden olabilir. Bu nedenle kar fırtınası konusunda herkesin aklında bir soru işareti var. Biz de bu yazımızda, çok şiddetli olması beklenen kar fırtınası konusuna değinmek istiyoruz. Kar fırtınası İstanbul için ayrı bir gündem oluşturuyor. 

Meteoroloji uzmanları, 1987 yılında yağan efsanevi kar yağışını hatırlatıyor. Beklenen kar fırtınasının da bu denli şiddetli ve yoğun geçeceği hususunda herkesi uyarıyor. 

Sizler için kar fırtınası, kar fırtınası ne zaman, kar fırtınası İstanbul’u etkisi altına alacak mı, karlı havada nelere dikkat etmek gerekir, karlı havada araba kullanırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir gibi konuları araştırdık. Gelin hep beraber karlı havada nelere dikkat etmek gerekli bir bakalım. 

karli-havada-sürüs-ipuclari-3

Kar Fırtınası: Beklenen Kar Fırtınası Ne Zaman?

Meteoroloji uzmanları, Sibirya kökenli olduğu belirtilen Aybar soğuk hava dalgasının İstanbul’u etkisi altına alacağını söylüyor. Oldukça şiddetli ve yoğun bir kar fırtınası bekleniyor. 

Kar fırtınasının etkisiyle İstanbul’da kar kalınlığının yirmi santimi geçeceği öngörülüyor. 10 Mart 2022’de başlayacak kar fırtınasının, öğleden sonra hızını artırarak devam edeceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Kar fırtınasının dört gün süreceği belirtiliyor. 

İstanbul Valiliği’nin de beklenen şiddetli soğuk ve kar fırtınası için aldığı önlemler var. Bu önlemlere göre 14 Mart 2022 gününe dek bütün okullar ve sürücü kursları eğitime ara veriyor. Ayrıca zorunlu hizmetleri yürütecek güvenlik, sağlık ve ulaşım personelleri dışında memur ve işçiler de 10 Mart perşembe günü idari izinli sayılıyor. 

Kar fırtınası İstanbul için oldukça zorlayıcı geçebilir. 10 Mart 2022 günü, öğleden sonra başlaması beklenen kar fırtınası ve soğuk hava dalgasının yurt genelinde etkili olacağı bilgisi mevcut. 

Karlı Havada Sürüş İpuçları: Karlı Havalarda Araba Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

karli-havada-surus-ipuclari-2.jpg

Şiddetli kar fırtınası, soğuk hava dalgası ve yoğun kar yağışı gibi hava şartlarında yolda yürümek bile zor. Trafiğe çıkmak, araba kullanmak da belli bir sorumluluk gerektiriyor. 

Yolcu360 ailesi olarak öncelikle sizlerin sağlığını düşünüyoruz. Bu nedenle ilk tavsiyemiz, yoğun kar yağışı yaşandığı saatlerde trafiğe çıkmamanız yönünde. Fakat trafiğe çıkmak zorundaysanız muhakkak zorlu hava koşullarına dair tedbirlerinizi almış olmalısınız. 

Yollardaki buzlanma, kar fırtınasının görüş mesafenizi etkilemesi ve buna benzer sorunlar bir kazaya sebep olabilir. Bundan dolayı karlı havalarda araba kullanmak istiyorsanız oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Karlı havada sürüş ipuçları hakkında bilgi sahibi olmak çok işinize yarayacak.

Sizler için karlı havalarda araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri madde madde sıraladık:

  • Trafik kazalarının çoğu tedbir alınmadığı ve araç bakımı yapılmadığı için yaşanıyor. Karlı havalarda trafiğe çıkıp araba sürmeniz gerekiyorsa mutlaka daha öncesinde aracınızı kontrol etmelisiniz. Kar fırtınası ve soğuk hava dalgasının altında motor, fren sistemi, akü, aydınlatma, lastikler ve silecek sistemiyle ilgili sorun yaşamanız oldukça riskli. Bu nedenle aracınızın bakımını ve kontrollerini yapmadan trafiğe çıkmamalısınız.
  • Kar fırtınası gibi olağanüstü durumlarda, belli yöntemlerle gideceğiniz yere en güvenli yoldan gitmeyi tercih etmelisiniz. Alo 159’u arayarak ya da www.kgm.gov.tr adresi üzerinden gideceğiniz güzergaha göre en güvenli, sakin yolu tespit edebilirsiniz. 
  • Kar fırtınası, tipi, şiddetli yağmur gibi hava koşullarında aracın önünü görmek daha zor oluyor. Ayrıca trafiği takip etmekte de zorlanabilirsiniz. Bu nedenle takip mesafesini elinizden geldiğince artırıp hızınızı düşürebilirsiniz. 
  • Kar fırtınası, yoğun kar yağışı ve soğuk hava dalgası gibi hava koşullarında, yollar buz tutuyor. Bundan dolayı sollama ve şerit ihlali yapmamaya özen gösterebilirsiniz. 
  • Kar yağışının çok yoğun olduğu durumlarda kar fırtınası, sürücü için son derece dikkat dağıtıcı olabiliyor. Aracı kullanan kişinin tüm dikkatini yola vermiş olması, kazaları önlemek adına alınan önemli tedbirlerden bir tanesi. 

Karlı Havalarda Dikkat Etmeniz Gerekenler

karli-havada-sürüs-ipuclari

Kar yağışı çok keyifli olsa da bazı zorlukları beraberinde getiriyor. Tüm dünyanın pandemi gibi felaketlerle boğuştuğu bir dönemden geçiyoruz. Soğuk havada üşütüp hastalanmaya aman dikkat! 

Karla kaplanmış yüzeyler, karın üzerine basılıp sertleşmesi ve eriyip tekrar tekrar donması gibi nedenlerle buzlanıyor. Buzlanan yerler kaygan bir zemin haline geliyor. Bu zeminlerde yürürken kayıp düşebilirsiniz. 

Karda düşen kişileri ve komik anları gerek internette gerekse televizyonda seyrediyoruz. Fakat bazı minik kazalar büyük hasarlara veya sakatlıklara da sebep oluyor. 

Sizler için karlı havalarda dikkat edilmesi gerekenleri madde madde sıraladık:

  • Acele hareketlerden kaçınarak küçük adımlarla daha yavaş yürüyebilirsiniz.
  • Buz tutmuş alanlarda yürürken kayıp düşmemek için ayakkabı seçimine özen gösterebilirsiniz. Karlı havalarda giyilen ayakkabının tabanının geniş ve tırtıklı olması önemli. Topuklu ayakkabılar yerine kar botu veya bota benzer türden ayakkabılar tercih etmek gerekiyor. Ayrıca ek bir bilgi olarak, tüm bunlar işe yaramazsa yoğun buzlanma olan bir alanda yürürken ayakkabınızın üzerine çorap giyebilirsiniz. Bu durum kayıp düşme ihtimalini azaltıyor.
  • Mermer, granit veya seramik alanlara özellikle dikkat edebilirsiniz. Bu alanlar kar yağdığında çok daha fazla kaygan ve tehlikeli olabiliyor. Market önü basamakları, apartman girişleri ya da buna benzer alanlarda yürürken tutunarak ilerlemek daha güvenli.
  • Ellerimiz cepte yürümek çok keyifli. Fakat bir düşme anında ani hamle yapmanız gerektiğinde ellerinizi aktif olarak kullanmalısınız. Bu nedenler karlı havalarda, eller cepte yürümemek önemli bir tedbir. 
  • Belli bir yaşın üzerindeki kişiler sakatlandıkları zaman, daha zorlu süreçlerden geçiyor. Bundan dolayı karlı havalarda dışarı çıkmamaları ya da bir refakatçi eşliğinde çıkmaları daha güvenli bir seçenek oluyor. 

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle