Mersin Kız Kalesi hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Kız Kalesi’nin tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgi arıyorsanız okumaya devam edin. Kız Kalesi’ni kim yaptırdı, Mersin’deki Kız Kalesi ne zaman yapıldı ve daha fazlası…
Mersin Kız Kalesi Hakkında Bilgiler
Mersin Kız Kalesi, sürekli bir savunma hattı olarak kullanılmış. Bugün de ülkemizdeki en güzel tarihi yapılardan biri. Eşsiz güzellikteki bu kaleyi mutlaka görmenizi öneriyoruz. Kale’deki mimari doku da çok özel. Türkiye’deki Kaleler yazı dizisinde Mersin’in Kız Kalesi ile devam ediyoruz.
Mersin Kız Kalesinin Tarihçesi
“Uzak güzel”
Deniz Kalesi olarak da bilinen Kız Kalesi, Mersin’e yakın, Korykos antik kentinin tam karşısında, kıyıdan 200 metre uzaklıkta küçük bir adanın üzerindedir. Şehir yönünde de antik kalıntılar üzerine inşa edilmiş büyük bir kale Korykos kentinin korunmasını sağlanmıştır.
Ünlü tarihçi Herodot’a göre Korykos kenti MÖ 4. yüzyılda Gorges adlı Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuştur. Kent MS 72 yılında Romalıların eline geçmiş ve 450 yıl Roma yönetimine bağlı kalmıştır. Bu dönemde çok gelişmiş, önemli bir zeytinyağı ihracat limanı olmuştur. Bizans döneminde altın çağını yaşayan Korykos, Arap saldırılarına karşı 1104’te güçlü surlarla çevrilmiştir.
Cem Sultan’ı Sakladı…
Zamanla Akdeniz’de önemli bir ticaret limanı olan kent, bir süre Kilikya Ermenilerinin kontrolüne girmiş, daha sonra Kıbrıs kralları kaleyi ele geçirmiştir. 1448’de Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından alınan kale yeniden imar edilmiştir. Kız Kalesi’nin Osmanlı tarihinde de önemli bir yeri vardır. 1482’de Cem Sultan, Rodos Şovelyeleri’nin gönderdiği gemiye binmeden önce bir süre burada kalmıştır.
Bulunan İskeletler Çok Tartışıldı…
Kız Kalesi’nin üzerinde bulunduğu küçük adanın kıyıyla bağlantısı zamanla kesilmiştir. Tipik orta çağ mimarisi özelliklerini taşıyan kare planlı kalenin çevre uzunluğu 192 metredir, kuzey ve güney uçları üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçimlerde çift katlı 8 burçla korunmuştur. Üç katlı ana burç (bastion) adanın doğu ucundadır. Onarım görmüş olan bu burcun giriş kapısındaki kitabelerden biri kaybolmuştur. Kalenin avlusunda ise bir kilise ve bir sarnıç bulunduğu anlaşılmaktadır. Batı yönündeki surların üzerinde denize açılan bir kapı vardır. Kalede son yıllardaki kazılarda bulunan Ortaçağ’a ait iskeletler, çoğu bilimsellikten uzak birçok tartışma yaratmıştır.
Kızını Yılanlardan Korumak İsterken…
Kız Kalesi ile ilgili bir söylence çok ünlüdür. Buna göre Korykos krallarından birinin dünyalar güzeli bir kızı olur. Zamanla bu kız çocuğu büyür, gelişir ve herkesin sevgilisi haline gelir. Bir gün falcı, krala kızının yılan sokması sonucunda öleceğini söyler. Bunun üzerine kral kıyıya yakın bir ada üzerinde bugünkü Kız Kalesini yaptırır ve kızını oraya kapatır. Hiçbir şeyden haberi olmayan kız bu duruma çok üzülmekte, günden güne erimektedir. Bir gün canı üzüm çeker ve babasından üzüm göndermesini ister. Baba bir sepet üzüm gönderir. Fakat sepetin içine zehirli bir yılan girmiştir ve genç kız üzüm almak için elini sepete attığında onu sokar ve öldürür. Bunu duyan babası da hemen ardından kahrından ölür.
Son yıllarda restore edilen ve iyi durumda olan Kız Kalesi, gündüz ışığında halen içinde saklanan bir prensesi koruyormuş gibi yaşamın dışında kalmış edasıyla, geceleri ise deniz üzerinde yansıyan ışıklarda gizemini gizleyen güzelliğiyle gören herkesi büyüler…
Mersin Araç Kiralama Fiyatları Nasıl?
Mersin’de araç kiralama fiyatları için yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. yolcu360.com ile Mersin kiralık araba fiyatlarını karşılaştırabilir uygun fiyata araç kiralama yapabilirsiniz. Ayrıca yolcu360.com üzerinden kredi kartına 9 taksitle araç kiralama yapabilirsiniz.
Add comment