Yolcu360 Blog
Çanakkale Kilitbahir Kalesi

Çanakkale Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi hakkında bilgi arayanlar için araştırdık: Kilitbahir Kalesi ne zaman inşa edildi ve mimari özelliği nedir? Kilitbahir Kalesi kim tarafından yapılmış ve tam olarak nerede? Çanakkale Kilitbahir Kalesi hakkında keyifli bir yazı…

Çanakkale Kilitbahir Kalesi

Türkiye’deki Tarihi Kaleler yazı dizisine Çanakkale Kilitbahir Kalesi ile devam ediyoruz. İçinde bir müzenin de bulunduğu bu kaleyi, mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. 

“Çanakkale Boğazı’nın kilidi”

Çanakkale Kilitbahir Kalesinin Tarihçesi

Çanakkale Kilitbahir KalesiÇimenlik Kale ile eşzamanlı olarak 1462’de yaptırdığı kale, mimarisi ve tasarımıyla benzersizdir. Dünya genelindeki Sanat Tarihi kitaplarında bu kalenin özel mimarisinden bahsedilir. Yani düşünün ki bugün, Oxford ya da Harvard’da sanat tarihi okuyan bir öğrenci Çanakkale Kilitbahir kalesi hakkında bir ders de görüyor. 

Kilitbahir Kalesinin Özelliği Ne?

Kilitbahir’in en dikkat çekici özelliği; yedi katlı, yonca planlı iç kalesidir. Bu plan şeması başka hiçbir kalede kullanılmamıştır. Her katta farklı sayıda hücreleri bulunan iç kaleye giriş kuzeydeki kapıdan yapılmaktadır.

Kilitbahır ve Çimenlik Kaleleri, hem Boğaz’a yakın koruma sağlamak hem de İstanbul’a giden tek su yolunu kontrol altında tutmak amacıyla inşa edilmiştir.

Özel Bir Kale

Kanuni Sultan Süleyman 1551’de kalede bazı onarımlar gerçekleştirmiştir ve yapıya Sarı Kule olarak bilinen bir kale kapısıyla, bir sur duvarı ekletmiştir. Kanuni döneminde eklenen Sarı Kule üç katlı olup alt kat depo olarak kullanılmaktadır. Katlar arasındaki geçişler taş basamaklı merdivenlerle sağlanmıştır. Dokuz metre çapında ki kulede yedi mazgal bulunmaktadır. Kulenin içinde bulunan renkli Boğaz haritası I.Dünya Savaşı esnasında yapılmıştır. Kule şu anda Çanakkale Harp Eserleri Müzesi olarak hizmet etmektedir.

Bulunduğu beldeye adını da veren kaleye Kilitbahir (denizin kilidi) denilmesini Piri Reis eserinde şöyle anlatır: ” Rumeli tarafında olan kaleye Bahr-ı Kilit dediklerine bais olmuş kim o kale bina olduğu zamanlarda yukarıdan varan kimseler icazeti Rumeli tarafından alurlar imiş onun için   Bahr-ı Kilit demişler.”

Sultan Abdulaziz tarafından da onarılan kaleye aynı zamanda top takviyesi yapılmıştır. Kalenin kuzeyindeki dış sur duvarı ise II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. 

İç kale iki dış sur hattıyla çevrelenmiş olup bu dış surların duvar kalınlıkları, iç kalenin duvarlarından hayli ince tutulmuştur. Sur hattının dışındaki kaleyi bir taraftan deniz, öbür taraftında derin bir hendek hattı çevrelenmektedir. Dış sur hattının uzunluğu 500 metre, yüksekliği ise 4 metredir. Üç kapısından ikisi örülerek kapatılan dış sur hattının sadece kuzeye açılan kapısı açıktır. Klae duvarları 1915’in 18 Mart’ındaki deniz muharebesi sırasında ağır bonbardımanlara dayanmıştır. Çanakkale Savaşında sahip olduğu stratejik konumuyla önemli bir rol üstlenen kale, Kültür Bakanlığı tarafından 14 Kasım 1980’de tescillenmiştir.

Çanakkale Araç Kiralama Fiyatları

Çanakkale Kilitbahir KalesiÇanakkale araç kiralama fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz. Çanakkale kiralık araç fiyatlarını hızlıca karşılaştırabilir ve sistem üzerinden Çanakkale uygun fiyata araba kiralama sonucuna ulaşabilirsiniz. Çanakkale en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneği için sonuçlarını sadece bir kaç saniye içinde listeleyebilirsiniz. 

yolcu360.com ana sayfasına girdiğinizde karşınıza çıkan online rezervasyon modülüne Çanakkale lokasyon bilgisini girince sistem Çanakkale’deki rent a car firmalarının o anda müsait olan araçlarını listeler. Bu listede kiralık araçların markası, modeli, rengi, km bilgisi, kiralama fiyatı, yakıt tüketim şekli, şanzıman tipi yani otomatik mi yoksa manuel mi olduğu ve hangi rent a car firmasından kiralık olduğu yazar. Bu listedeki kriterlere göre filtreleme yapabilirsiniz. Böylece sadece bir kaç saniye içinde Çanakkale’deki en uygun fiyatlı kiralık oto seçeneğini bulabilirsiniz. 

 

Yolcu360 Blog

Add comment