Yolcu360 Blog
marmaris-cam-bali
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Marmaris Çam Balı Önemi

Marmaris Çam Balı Önemi

Marmaris çam balı önemi ile biliniyor. Çam balı, bu ülkenin en önemli değerlerinden biri. Marmaris’in çam balı, özellikle son orman yangınları ile büyük bir tehdit altında. Artık çok sınırlı bir alanda üretimi yapılan çam balı, sadece besin değerleri çok zengin bir doğal şifa değil Türkiye’nin gastro turizmi için de önemli. Marmaris çam balı bitti mi, neden çok değerli ve onu korumak için neler yapmalıyız sorularına yanıt aradık. Ülkemizin değerlerini önemsiyoruz ve bu bakış açısıyla Marmaris çam balının izini takip ettik. 

marmaris-cam-bali-3.jpg

Marmaris Çam Balı Besin Değerleri ve Marmaris Çam Balının Özelliği

Öncelikle dünyada çam balı üretimi oldukça az. Çiçek balı ise çok daha yaygın. Diğer yandan çam balı, dünya genelinde en çok Türkiye’de üretiliyor. Dünya genelinden de Marmaris çam balına çok büyük bir talep var. Bu balın özellikleri ise çok önemli. Marmaris çam balının özelliklerini uzmanlar şöyle listeliyor. 

  • Yıllarca bozulmadan kalabilir. Üstelik hiç bir yapay koruyucu içermez. Kendi doğal hali ile uzun ömürlü bir gıdadır. 
  • Donma ve şekerlenme olmaz.
  • Besin değerleri, çiçek balına göre daha fazladır. 

Marmaris’in çam balının sağlığa etkileri üzerine çok sayıda akademik çalışma da var. Araştırmalarda belirtilen özelliklerden bahsedelim.

  • Cilde iyi geldiğine dair araştırmalar yapılmış. Bunlar, özellikle cildin pH dengesini koruduğunu göstermiş. Bu da sivilce gibi lezyonların azalmasına etki ediyor. 
  • Mide ağrılarına iyi geldiğine dair çalışmalar da yapılmış.
  • Enerji verdiği de biliniyor. Özellikle güne bir kaşık çam balı ile başlamak, pek çok takviye vitaminden daha etkili olabilir. 
  • Vücut iltihaplarını temizlemede ve kansızlık konusunda da etkili olduğu gösterilmiş. 

marmaris-cam-bali-2.jpgÇam Balı Nedir?

Salgı balı adı ile de bilinen çam balı, arıların doğadan özgürce topladığı özleri içerir. Bal, glikoz ve fruktozun karışımından oluşur. Konsantre bir çözeltidir. İçeriğinde 20 farklı karbonhidrat, amino asitler, organik asitler, proteinler, enzimler, fenol antioksidanlar, vitaminler, pigmentler de var. Ayrıca mum, polen taneleri de içeriyor. Genel olarak yüksek antioksidan aktivitenin koyu renkli ballarda yani çam balında olduğu da keşfedilmiş. Bal üretiminin önemine dair bazı veriler de paylaşalım. 

Öncelikle arıcılık tüm dünyada yapılan en yaygın tarımsal faaliyetlerden biri. 

  • Dünya genelinde 80986086 arı kovanı mevcut. 
  • Dünyada bir yılda 1663797,73 ton bal üretiliyor.
  • Dünyada en çok kovan varlığına sahip ülke ise  Hindistan. 
  • Dünyanın en çok bal üreten ülkesi ise Çin.

Üretenler belli. Peki, tüketenler kim?

  • Dünyada en çok bal tüketen ülke Kanada. 
  • En fazla bal ihracatı yapan ülkeler Arjantin ve Çin.
  • Dünyada en çok bal ithal eden ülkeler ise; Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Japonya, İngiltere, Belçika, Almanya, Avusturya.

Türkiye’de kovan başına ortalama bal üretimi 14 kg dolayında. Türkiye balını en fazla alan ülke ise Almanya. 

Orman Yangınları Çam Balının Sonu mu?

2021 yılında Marmaris’te yaşanan orman yangınları, çok büyük bir ormanlık alanın yok olmasına neden oldu. Bu ormanlık alan yanarken sadece ağaçlar yanmadı. Bal üretimi için ihtiyaç duyulan o zenginlik de yandı. Arılar da yandı. Dolayısıyla arıcılık çok büyük darbe aldı. 

marmaris-cam-bali-1.jpg

Marmaris Balına Sahip Çıkmalıyız!

​​Arıcılığın tarihi insanlık tarihi kadar eski. Araştırmalar gösteriyor ki  M.Ö. 4000 yıllarında insanlar, çam balı üretmeye başlamış. Tüketimi ise mağara resimlerinden anladığımız kadarıyla çok daha eski. Yukarıda dünyanın bal ihtiyacının altını çizdik. Çin ve Hindistan yüksek oranda bal üretiyor. Ama Türkiye ve Yunanistan balının kalitesine yaklaşamıyor bile. Türkiye, coğrafi yapısı ile Dünyanın en zengin arıcılık arazisine sahip. Çünkü Türkiye iklim çeşitliliği, zengin floral kaynakları, arı ırkları ile eşsiz bir coğrafya. Dünyada bulunan ballı bitki çeşitliliğin %75’i Türkiye’de. Ülkemiz uygun ekolojisi, zengin bitki örtüsü, farklı iklim kuşaklarını yaşaması ve kadim kültürlerden beri devam eden koloni varlığı bakımından önemli bir arıcılık potansiyeline sahiptir.

Muğla ilinde 348 köyde 4947 arıcılık işletmesi var. 348 köy, arıcılıkla geçimini sağlıyor. Türkiye’de üretilen çam balının %80’ini Muğla’dan geliyor. Marmaris kızıl çamları, çok ciddi bir üretim alanı. 

Her yıl eylül ayında yapılan çam balı hasadı, ülkemiz için bir değerdir. Bu balı tercih etmek, üretim yerlerini görmek ona sahip çıkmak önemli. Elbette orman yangınları için bilinçli olmak ve ağacı, doğayı korumak da öyle. Bu bala hepimizin ihtiyacı var. Marmaris gezisi planlarsanız çam balının üretildiği köyleri de görün. Ayrıca bu ziyaretlerinizde konforlu bir seyahat için araç kiralamak isterseniz yolcu360.com üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz. 

Kaynaklar: 

  • Övgü FEREK, Muğla Çam Balının Özelliklerinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara – 2016.

 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle