Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Gastronomi Turizmi Açısından Türkiye Değerlendirmesi

Gastronomi Turizmi Açısından Türkiye Değerlendirmesi

Gastronomi turizmi son yıllarda gittikçe sükse yapıyor. Gastronomi turizmine olan ilgi her gün biraz daha artıyor. Elbette bu aşamada gastronomi turizmi nedir sorusu soruluyor. Bunların yanında Türkiye’de gastronomi de önemli bir konu haline geliyor. Türkiye gastronomi haritası öne çıkıyor ve Türkiye’de gastronomi turizminin merkezlerini belirliyorlar. Bu bölgeleri öğrenmek ve gastronomi turizmini daha ayrıntılı anlamak için okuyunuz…

Gastronomi Nedir?

Gastronomi kelimesi eski Yunancadan türüyor. “mide” ve “kural” anlamına gelen iki farklı kelimenin birleşimi ile oluşuyor. Gastronomi özellikle yemek ve kültürü bir arada inceleyen bir noktaya değiniyor. Bu nedenle gastronomi aslında bir lezzet haritası da sunuyor. Yeme içme birkaç yüzyıl öncesine kadar sadece bir ihtiyaç oluyor. Ancak bugün yeme içmeye erişim artıyor. Buna karşılık yeme içme sektörü ortaya çıkıyor. Yeme içme sektörünü gastronomi olarak nitelendirmeyi de aslında kültür dikkate alındığında normal karşılıyorlar. Gastronomi bir yiyeceğin bölgeler ve yerleşim alanları üzerinde etkisi, ilişkisi üzerine çalışıyor. Gastronomi nedir sorusunu sıkça soruyorlar. Pek çok kişi gastronominin yiyecekler ve içecekler ile ilişkili olduğunu biliyor. Ancak bunun bir kültüre bağlı olduğunu bilmiyor. 

gastro-turizm1.jpg

Gastronomi Turizme Ne Demek?

Gastronomi turizminin ne olduğu da merak konusu oluyor. Gastronominin bir turizm biçimi olarak kullanılması ile başlıyor. Gastronomi yemek ve kültür ilişkisini odak noktasına alıyor. Turizm ise gastronomiyi kullanarak bir turizm alanı oluşturuyor. Bu alan geniş bir bölgeyi kaplayacağı gibi bir ilçeyi dahi kapsıyor. Bu değişim gösteriyor olsa da pek çok kültürel faktör bir araya geliyor. 

Aslında gastronomi turizmi pek çok kişi tarafından eski bir kültür olarak görülüyor. Ancak bunun farkına varılması zaman alıyor. Dünyanın pek çok yerinde özel besinle yetişiyor. Bazen ise bir besin birçok yerde yetişiyor. Buna karşın en sevilen versiyonları yetiştiği yerin adını alıyor. Bunu etkileyen ise gastronomi turizmi oluyor. Bir yiyecek ve günümüzde ise bir yemek, belirgin bir bölge ile özdeşleşiyor. Özellikle restoranlar artık birtakım yemekler ile özdeşleşiyor. Bu da gastronomi turizminin yeni bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Buna ülkemizden de pek çok örnek vermemiz mümkün oluyor. 

Gastronomi Turizmi ve Türkiye

Gastronomi turizmi ile bugün yeni lezzetleri deneyimleme imkanı elde ediyorlar.  Bu turizmin dünyanın neredeyse her yerinde görülmesi mümkün bir turizm biçimi haline geliyor. Bunlardan biri de Türkiye oluyor. Türkiye hem kent hem de kırsal içerisinde gastronomi turizmini yönetiyor. Belirgin kentler ve bölgeler gastronomi için önem arz ediyor. Gastro turizm bölgelerinde birden fazla lezzet yer alıyor. Bu lezzetler bölgeye özel ve aynı zamanda bir yiyeceğin en iyi yapıldığı yer olarak da değişiyor. Özellikle Türkiye’de gastro turizm şehirleri yaygın olarak görülüyor. Herkese uygun damak zevklerine sahip olan bu kentler dünya çapında ünlü hale geliyor. 

Hatay Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Akdeniz bölgesinin Doğu kıyısında bulunuyor. Bu nedenle hem Akdeniz hem de Doğu kültürlerini bir arada yansıtıyor. Aynı zamanda “barış kenti” olarak da görülüyor ve bu nedenle köklü kültürü ile tercih edilen noktalardan oluyor. Hatay içerisinde yöresel lezzetler sadece Türk mutfağını kapsamıyor. Aynı zamanda farklı kültürlerden, farklı etnik kökenlerden insanları da barındıran bir kent oluyor. Multikültürel nitelendirmesi Hatay için oldukça uygun oluyor. Bunların arasında en dikkat çeken humus, kağıt kebabı, firik pilavı oluyor. Bunlarla kalmayıp şehrin başka lezzetleri de bulunuyor. Tepsi kebabı, kaytaz böreği, künefe ve fellah köftesi de kenti ile özdeşleşiyor. Kent hem lezzetleri hem de arkeolojik kalıntıları ile bugün dünyanın sevilen turistik noktaları arasında yer alıyor. 

gastro-turizm-hatay.jpg

Gastro turizmin merkezlerinden biri de Gaziantep oluyor. Gaziantep kültürel dokusunu bir bütün olarak koruyor. Şehir dokusu ve buna eşlik eden yiyecekleri bir arada değerlenebiliyor. Yöresel lezzetlerin yoğun olduğu kentte 250’yi geçen bir yemek sayısı bulunduğunu biliyoruz. Oldukça köklü olan Gaziantep her dönem önemini koruyor. Ancak özellikle Doğu etkisini barındıran kent, bulunduğu konum ile önemli bir güzergah noktası haline geliyor. Bu durum yemeklere de yansıyor ve zengin bir kültürün doğmasını sağlıyor. Gaziantep’in meşhur lezzetleri ise şunlar oluyor: Ali Nazik Kebabı, elma kebabı, Arap Köftesi, ekşili taraklık tava, simit kebabı, lahmacun, patlıcan kebabı ve içli köfte oluyor. Bunlara ek farklı lezzetler de Gaziantep gastronomi turizmi içerisinde yer ediniyor. 

gastro-turizm-antep.jpg

Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon, Karadeniz kültürünün birçok unsurunu barındırıyor. Aynı zamanda kendine özgü yiyecekler de yer alıyor. Kültürü ve tertemiz havası ile öne çıkan kent doğallığı ile herkesi büyülüyor. Yeşilin yoğun olduğu kentte birçok zengin yiyecek buluyorlar. En öne çıkanlar ise Akçaabat Köftesi, Hamsi, hamsili pilav, Trabzon Pidesi, Laz Böreği oluyor. Bunlara ek olarak palamut dolması gibi farklı dolma çeşitleri de bölgede yaygın oluyor. 

Geleneksel yemekler ile modern yemeklerin birleşimi gastronomi turizmini doğuruyor. Her ülkeye ait özgün yiyecekler ve zengin yemekler gastronomi turizmini sağlıyor. Türkiye’de de bunlara dair örnekler yer alıyor. Bu örneklerden Gaziantep, Trabzon ve Hatay’ı belirtiyor olsa da aslında farklı yerler de bulunuyor. Buna Mersin, Konya, Erzurum gibi kentler de gastronominin ülkemizde kültür haline dönüştüğü merkezlerden oluyor. Gastronomi turizmini kapsayan turları pek çok kişi yapıyor. İnsanlar gastronomi turizmini yerinde deneyerek kendilerini yeni lezzetlere bırakıyor. Bunun için araçları olanlar sıkça yapıyor. Ancak araçları olmayanlar için araç kiralama yöntemi bulunuyor. Araç kiralayanlar gastronomi turizmini rahatça deneyimliyor. 

gastro-turizm-trabzon.jpg

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle