Yolcu360 Blog
sanat-yatirimi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Sanat Yatırımı Nedir? Sanat Yatırımcısı Nasıl Olunur?

Sanat Yatırımı Nedir? Sanat Yatırımcısı Nasıl Olunur?

Sanat yatırımcısı olmak ister misiniz? Sanat yatırımcılığı giderek daha fazla duyduğumuz bir alan. Bu alan çok naif ve ekonomiden uzak bir alan gibi görünse de aslından finans ve yatırım ile çok ilişkili. Peki sanat yatırımı nedir?

Sanat Yatırımı Nedir?

Tablolar, antika değeri olan eşyalar, heykelcik ve biblolar sanat değeri taşıyabilir. Ailenizden, deden kalma bazı eşyaların koleksiyonerler tarafından ilgi görmesi de muhtemel. Bir sanatçının elinden çıkan resimler, tablolar da zamanla sanat değeri kazanabilir. İşte böyle eşyalara yapılan yatırıma sanat yatırımı deniyor. Hemen kazandırmıyor ama yıllar geçtikçe değerleniyor. Dünya genelinde pek çok yatırımcı, Hisse, altın, döviz, bono, tahvil gibi tablo ve eserlere yatırım yapmayı seçiyor. Ancak her tablonun ve her eşyanın sanat değeri yok. Peki, hangi sanat eserleri değerlidir? Bu soruya yanıt vermek için önce antika tanımına ve sanat değeri taşıyan tablolara bakalım. 

sanat-yatirimi-2.jpg

Antika Eşya Tanımı Nedir? 

Her eski eşya antika değildir. Bir eski eşyanın antika değeri taşıması için bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Bunları sanat tarihi uzmanlarının verdiği bilgilere göre listeleyelim:

  • En az 150 yıllık olmalı
  • El emeği bir ürün olmalı
  • Onu diğer örneklerinden farklı kılan bir özelliği olmalı. 

Bu yukarıdaki özellikler, dünyada geçerliliği olan konular. Antika literatüründe bu bilgiler esas alınıyor. Ama bazen hikayesi olan bazı eşyalar da öne çıkıyor. Örneğin başkanın kullandığı tarak, ünlü yıldızın kullandığı mikrofon gibi. 

Bir Eşyanın Antika Olması İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?

Altını çizelim ki her eski eşya antika değildir. Burada kıstas, parçanın 150 yıllık olmasıdır. Ancak 150 yıllık olup da her yerde görebileceğiniz bir şey de olmamalıdır. Yani o 150 yıllık eşyadan çok sayıda varsa onun değeri olmuyor. 150 yılı doldurmuş, nadir olduğuna dair özellikler barındırıyor ve bir döneme, aileye, kişiye dair bilgi veriyorsa antika kabul edilir ve değerlidir. Eskicileri, antikacıları ya da eski eşyaya sahip olduğunu bildiğiniz evleri gezerken antika değeri olan bir şey almak istiyorsanız şunlara bakın:

  • Kaç yıllık?
  • Ne durumda?
  • Özelliği ne? / Önemi ne?
  • Ondan çok sayıda var mı yoksa nadir mi?

Sanata Yatırım Yapılır mı?

Antika eşya başka, sanat eseri başka. Yağlı boya tablo, ebru tablo, kanaviçe tablo gibi sanat eserlerine yapılan yatırımlar da söz konusu. Burada özgün bir eser olması, sanatçı elinden çıkmış olması gibi özellikler öne çıkıyor. Sanat galerilerini takip ederek, yapılan sergilere katılabilirsiniz. Sanatçıların eserlerine bütçenize dahilinde sahip olabilir ve geleceğe yatırım yapabilirsiniz. Sanat galerisi gezmek, eser incelemek ayrıca vizyonunuza doğrudan etki edecektir. Peki, sanat eserleri nereden satın alınır ve fiyatları nasıl?

sanat-yatirimi-1.jpg

Sanat Eserleri Pahalı mı?

Sanat eserleri, sanat galerilerinde sergilenir. Eser sahibinin iletişim bilgileri ile yad a menajerleri yani onları temsil eden kişi ve şirketler vasıtası ile satın alma yapabilirsiniz. Sanat eserinin fiyatı, çok değişkendir. Bu konuda asla kesin bir fiyat aralığı verlimez. Ama sanatçının eserine biçtiği maddi değer, galerinin beklentisi gibi pek çok detayın fiyata etki ettiğini söyleyebiliriz. Sanatçının şöhreti de fiyat için belirleyici olabilmektedir. Ancak yeni bir akıllı telefon fiyatına satın alabileceğiniz genç ressamların eserleri var. Bunlar salonunuzu ya da ofisinizi daha anlamlı ve daha değerli kılabilir. Ayrıca zamanla maddi olarak da değer kazanabilirler. Bugünün genç ressamı, birkaç yıl sonra daha ünlü olabilir:) Siz de bu eseri, meraklısına satıp para kazanabilirsiniz. 

Sanat Eserleri Nasıl Korunur?

Evinizde bir sanat eseri varsa onu korumalısınız. Çünkü binlerce yıllık tablolarında bile kondisyonu, değerine etki ediyor. Doğrudan güneşe maruz bırakmak ilk kural. Güneş, boyanın solmasına neden olabilir. Nem, de eserlerin düşmanıdır. Korozyona neden olarak bozulmalarına yol açar. Eğer bir şömineniz varsa ve bunun üstüne asmak istiyorsanız yine düşünün! Çünkü şömine yandıkça is ve duman, sanat eserine zarar verebilir. 

Kimler Sanat Yatırımcısı Olabilir?

Sanat yatırımcısı olmak için neler yapmak gerek? Kimler sanat yatırımcısı olabilir? Mesela siz, bir sanat yatırımcısı olabilir misiniz? Biraz da bunlardan bahsedelim…

Her işin bir inceliği var. Nasıl ki dijital para yatırımı yapmak üzere bazı konuları bilmek gerekiyorsa ya da hisse senedi almak için birkaç ufak bilgi lazımsa sanat yatırımı için de gerekenler var. Ancak burada biraz daha zamana yayılan ve derinliği olan bir bilgi birikimi söz konusu. Aslını isterseniz öyle herkes sanat yatırımcısı olamaz. Sanat yatırımcısı olmak istiyorsanız aşağıda paylaştığımız maddeleri adım adım izleyin:

  • Sanat Tarihi Öğrenin

Ülkemizde çok sayıda üniversitede sanat tarihi kürsüsü var. Ayrıca yüzlerce kitap ve online eğitim de söz konusu. Sanatın tarihi ve ekolleri hakkında bilgi sahibi olun. Böylece bir tabloyu gördüğünüzde hangi akıma uygun olduğunu ya da nasıl bir etki vermek üzere tasarlandığını biliyor olursunuz. Sanat tarihi öğrenme süreci, hayatınıza da çok şey katar. Daha zevk sahibi, daha incelikli olursunuz. Detayları daha net fark edersiniz. Özellikle görsel hafızanız güçlenir. 

  • Galeri Gezin

Yaşadığınız şehirde mutlaka sergiler düzenleniyor olmalı. Bu sergileri takip edin. Böylece hem harika bir mesai dışı aktivite planınız olacak hem de çok şey öğreneceksiniz. Ayrıca galerilerde iyi fiyata güzel parçalar yakalama şansınız olabilir. 

yolcu360.com blog olarak, sadece araç kiralamayı kolaylaştırmıyoruz. Yaşama değer katan her şeyi, öne çıkarmak ve hatırlatmak istiyoruz. Sanat da bunlardan biri. Hayatınızda daha çok seyahate, daha çok deneyime, daha çok sanata yer açın. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle