Yolcu360 Blog

Malatya Gezi Rehberi

Malatya doğal ve tarihi güzellikleriyle keyifli bir gezi programı sunuyor. Malatya pazarları da ziyaretçilerin en çok gezdiği yerler. Peki, Malatya’nın nesi meşhur ve Malatya’da gezilecek yerler nereler?

Malatya Gezi Rehberi

Kayısı Kurutma Alanları
Kayısı Kurutma Alanları

Malatya, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan yaklaşık 750 bin nüfüsuyla Türkiyenin en kalabalık 27. şehridir. Şehir aynı zamanda simgesi de olan dünyaca ünlü kayısısı ile meşhurdur. Bu yüzden kayısı diyarı olarak da bilinmektedir.

Malatya Hakkında

Malatya’daki yerleşim M.Ö 4000 yılına dek dayanmaktadır. Önemli ticaret rotalarında yer alan şehir bu özelliğinden dolayı yıllar boyunca Hittiler’den Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan çeşitli devletlerin egemenliği altına girmiştir. Malatya isminin kökeninin hititlerde bal anlamına gelen “melid” kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya Müzesi

Malatyada uğranılacak ilk yer Malatya Müzesi olmalıdır. Etrafta yapılmış olan kazılardan çıkan tarihi eserlerin sergilendiği müze, Malatya’nın tarihine ışık tutmaktadır. Müzedeki en önemli eserlerden bazıları M.Ö. 8000 yılında kireç taşından yapılmış ilk heykel örnekleri ve Geç-Uruk dönemi kralının M.Ö. 2900 yılına ait olan mezardır.

Arslantepe kalıntıları da bölgenin önemli tarihi yerlerinden biridir. Unesco’nun geçici kültürel mirası listesinde bulunan bu yerleşim yeri Anadolunun en eski şehir devletine ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda aristokrasinin ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı bir merkez olduğu düşünülmektedir. Bölgedeki en önemli eser ise dünyanın en eski kerpiç sarayı olan yapı. Tarihçilere göre bu yer yazılı tarihi değiştirebilecek kadar büyük bir öneme sahip. Bunun yanında mekan M.Ö. 3600 yıllarında yapılmış bir tapınak ve çeşitli mühür baskıları da içermekte. Birinci Murad’ın silahtarı Mustafa Paşa’nın yaptırmış olduğu Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır. Evliya Çelebi, Malatya Gezisi sırasında eserinde bu kervansaraydan şehirdeki “Kervansarayların en mükellefi” olarak bahsetmektedir.

Levent Vadisi

Levent Vadisi de bölgenin sahip olduğu eşsiz doğal güzelliğin gözlemlenebileceği, kesinlikle görülmesi gereken alanlardan biri. Özellikle son yıllarda kamp, doğa yürüyüşü ve kaya tırmanışı yapan insanların uğrak yeri haline gelen bu mekan, 104 metre yüksekliğinde bir kayanın üzerine yapılmıştır, ve zeminin üçte biri cam olan bir seyir terasına da ev sahipliği yapmaktadır.

Bu yerlerin yanında Battalgazi Ulu Cami, Şire Pazarı, Malatya Başkonaklar Etnografya Müzesi ve Orduzu Çınar Şelalesi bölgede gezilip görülebilecek yerlerdendir.

  • Eski Malatya Şehir Surları (Malatya Kalesi)

Eski Malatya Şehir Surları

Battalgazi ilçe merkezinde bulunan Eski Malatya Surları, Roma İmparatoru Titus zamanında Lejyon Karargahı ile yapılmaya başlanmış ve uzun yıllar boyunca surların inşaatı devam etmiş. Bunlar dışında surlar yıllarca aşınmış ve belli bir kısmı günümüzde Malatya’nın Battalgazi Belediyesi öncülüğünde restorasyona alınmış. Geçtiğimiz seneler içerisinde bu çalışmalar aslında uygun şekilde tamamlanmıştır.

  • Yeni Cami / Hacı Yusuf Cami

Malatya gezilecek yerler arasında yer alan Yeni Cami, 1843 yılında Hocazade Hacı Yusuf tarafından yaptırılmış. Minaresi ise özellikle yarım bir şekilde bırakılmış.

Malatya, hem zengin kültürü hem de yeşil doğasıyla gezilecek yer açısından önemli bir şehrimiz. Şehrin tarihinde barındırılan çeşitlilik, günümüzde de şehirdeki tarihi kalıntıların bir hayli fazla ve çeşitli olmasını sağlamış. İlk yerleşim milattan önce 7000’li yıllara uzandığı Malatya’da görülmesi gereken tarihi yerlerin çokluğu ile Malatya şehir merkezi ve Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde toplanmış.

  • Aslantepe Ören Yeri / Aslantepe Höyüğü

Arslantepe Ören Yer

Malatya gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken Aslantepe höyüğü hakkında bilgi vermek gerekirse, Türkiye’deki en büyük höyüklerden birisi. Aslantepe höyüğü tarihi için Arslantepe’de yapılan kazılar buradaki ilk yerleşimlerin MÖ 5.000 yılına kadar gittiğini göstermekte. Tarih içerisinde Roma ve Bizans dönemlerine de tanıklık etmiş. 

  • Eski Malatya Ulu Camii / Battalgazi Ulu Cami

Malatya gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Ulu Cami, Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde bulunmakta. Ulu Cami tarihi 7.yüzyıla dayanmakta. Malatya Ulu Cami’nin yapılış amacı ibadet temelli. Malatya Ulu Cami’nin en belirgin özelliği ise Malatya Ulu Cami Planı. Cami dikdörtgen bir plan şeması ile inşa edilmiş. Cami Harim ve Kayseriye olarak adlandırılan iki bölümden oluşur. Şu an ki cami Selçuklu hükümdarları tarafından restore edilmiş olsa da özgün yapısını her daim korumuş ve günümüze kadar gelmiş.

  • Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Tarihi Battalgazi ilçesinde görülmesi gereken yapılardan bir diğeri ise Alacakapı Mahallesi’nde bulunan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı. Yapı 1637 yılında IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Açık bir avlu ve kapalı bir hol olarak inşa edilmiş. Malatya gezilecek yerler listenize mutlaka Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı eklemenizi öneririz.

  • Levent Vadisi

Levent Vadisi

 Tarihi kadar doğal güzellikleriyle de öne çıkıyor ve Malatya’da görülmesi gereken yerlerin başında yer alır. Son yıllarda doğa yürüyüşü, kampçılık, kaya tırmanışı ve paraşüt gibi alternatif turizm faaliyetlerinin yeni rotası olmuş. Levent Vadisi seyir terası harika bir manzaraya sahip. Malatya gezilecek yerler kapsamında doğa turizmi için buraya gelmenizi öneririz. Levent Vadisi kaç km? İl merkezine yaklaşık 47 kilometre uzaklıkta ve Malatya’nın Akçadağ ilçesi Levent kötü sınırları içerisinde yer almakta.  

Malatyada ne yenir?

Malatya halbur tatlısı

Malatya zengin bir mutfağa sahiptir ve çoğunlukla bulgur kullanılan yemekler içerir. Özellikle köfte malatya mutfağında geniş bir yer kaplar. Bu mutfakta içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte gibi yaklaşık 70 farklı köfte çeşidi vardır. Bu köftelerin yanında kaburga dolması, saç kavurması, et tiridi gibi yemekler de tadılması gerekenler lezzetler arasında. Tatlı olarak da dut helvası, halbur tatlısı ve çiğdemli sütlaç yenilebilir.

Bunun yanında şehrin simgesi kayısı ve kayısıdan yapılmış olan ürünlerini de tatmadan olmaz.

Malatya Ulaşım

Malatya farklı karayollarının üzerinde bulunmasının yanı sıra Erhaç Havaalanı ve 4 TCDD demiryolu garına da ev sahipliği yapmaktadır. Havaalanından her gün İstanbul, Ankara ve İzmir’e yapılan uçuşların yanı sıra Frankfurt ve diğer Avrupa şehirlerine de uçuşlar yapılmaktadır.

Malatya’ya ne zaman gidilir?

Mevsimsel açıdan bakıldığında, Malatya gezilecek yerler için en doğru zaman yaz ayı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir il olduğu halde, karasal iklim ve Akdeniz iklimi özelliklerini taşımakta. İlkbahar ve sonbahar ayları hava sıcaklıkları gezmeye uygun olsa da çok fazla yağış yer almakta. Kış aylarında ise karasal iklimin koşullarından kaynaklı olarak çok soğuk geçmekte. Şehri keyifle gezmek üzere Yolcu360’ın Malatya araç kiralama olanaklarını inceleyebilirsiniz.

1 yorum

  • Levent Vadisi Manzarası harika, muhteşem gün batımı seyredilebilir, Cam seyir terası ziyaret edilebilir.