Yolcu360 Blog

Kütahya Gezi Rehberi

Kütahya İzmir arası kaç km ya da Kütahya seramikleri nasıl yapılıyor…Kütahya hakkında merak edilenleri keyifli bir Kütahya gezi rehberinde bir araya getirdik. İşte Kütahya gezilecek yerler listesi ve Kütahya gezi rehberi…

Kütahya Gezi Rehberi

Yaklaşık 570.000 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin iç Ege kısmında yer alır. TÜİK’in 2016’da yayımladığı verilere göre 23 ilçe 27 belediyesi bulunmakta olan Kütahya’nın tarihi M.Ö. 3000’li yıllara değin uzanmakla birlikte şehrin ismi, önceleri Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti şeklindeydi. Peki, Kütahya hakkında bilgiler nasıl ve nereden bulunabilir?

Kütahya Hakkında

Kütahya’nın tarihi oldukça eskilere dayanıyor.  Öyle ki geçmişi M.Ö. 3000’li yıllara değin giden bu şehrin bilinen ilk yerleşimcileri Frigyalılar. Daha sonra tarih boyunca Hititler, Lidya, Persler gibi sayısız imparatorluğun ve medeniyetin himayesi altına giren Kütahya, 1078 yılında Selçuklu Devleti’ne, oradan Germiyanoğulları Beyliği’ne ve daha sonra, 1381’de Germiyanoğulları’ndan Devlet Hatun’un çeyizi olarak Yıldırım Bayezid’e verildi.  Tarih boyunca kök salmış bir kültürün ürünü olan Kütahya, en çok çiniciliği ile tanınmakta.

Kütahya El Sanatları

Sanat tarihi araştırmaları gösteriyor ki tarih boyunca da Kütahya seramikleri ve Kütahya halıları önemliymiş. Kütahya’da ahşap işçiliği öyle ileri seviyedeymiş ki, buradan ustalar alınıp kervanlarla İstanbul’a saraya götürülüyormuş. Kütahya seramikleri ise hem sarayda hem de pek çok 16. ve 17. yüzyıl camisinde kullanılmış. Kütahya çiniciliği Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa’ya ihrac edilir olmuş.

Kütahya’ya gezisinde mutlaka el yapımı çinilerden ya da kilimlerden alın. Yıllarca saklayacağınız bu hatıralar, zamanla antika değeri de kazanabilir çünkü el yapımı ürünlerdir.  

Kütahya’da Gezilecek Yerler

Kütahya’da gezilecek yerleri saymaya başladığımızda, ilk önce sayacaklarımızdan biri Kütahya Kalesi’dir. Kütahya Kalesi Bizans döneminden kalmış olup Osmanlı Devleti’ne geçtikten sonra pek çok askeri birlik için ikametgah olarak kullanılmıştır. Kütahya Kalesi hakkında bir de rivayet vardır ki, kalede yaşayan kasaplar şehrin aşağı kısmına doğru ciğer sata sata gidermiş ve ciğerleri daha yol üzerinde iken bitermiş. Bu yüzden, bir zamanlar, kaleli ahali ile şehrin aşağı kısımlarında yaşayanlar arasında, diğerleri ciğer alamadığı için “ciğer kavgası” denen bir husumet varmış.

Halihazırda tarihi noktalardan konuşmaya başlamışken, Aizanoi Antik Kenti’nden bahsetmezsek noksan kalır. Giriş ücreti 5 Türk Lirası olan Aizanoi Antik Kenti’nin tarihi yaklaşık olarak bundan 2200 sene önceye, M.Ö. 2. yüzyıla uzanmaktadır. O zamanlarda yaklaşık seksen bin kişinin yaşadığı tahmin edilen antik kent kesinlikle Kütahya’nın görülmeye değer noktalarından biri.

Ek olarak, çinisiyle ünlü Kütahya’ya gitmişken tam bir görsel ve mimari şölen sunan Çinili Cami’yi görmeyi unutmamalısınız. Bunun yanında Kütahya Çini Müzesi de bu açıdan oldukça önemlidir. 1999’dan bu yana açık olan bu müzeyi gezmek için 5 Türk Lirası giriş ücreti ödemeniz gerekmektedir.

Kütahya’da Ne Yenir?

Özellikle hamur işleri ile bilinen yöre mutfağından söz ederken, akla ilk olarak sini mantısı gelmektedir. Yoğurt veya sarımsaklı yoğurtla tadıma sunulan sini mantısı tepside yapılmakta olup, boyut olarak da normal mantıdan bir nebze büyüktür. Ardından yine mantıyı andıran fakat farklı bir yiyecek olan cimciki tavsiye edelim. Cimciğin servis edilirken yoğurt ve tereyağlı bir sosla servis edildiğini de hatırlatalım. Ek olarak Kütahya köftesi ve dolamber böreği gibi lezzetleri de tatmak isteyebilirsiniz.

Kütahya’nın Nesi Meşhur?
Kütahya Halı Atölyesi

Kütahya Anadolu’nun tümünde çinileri ile meşhurdur. Halısı, kilimciliği, tarihi ahşap evleri, hamam ve kaplıcaları meşhur olan Kütahya’da Simav ilçesinin çöreği, kestanesi ve tahini de çok ünlüdür. Sıcak tahinden almanızı özellikle tavsiye ederiz. Kremamsı kıvamdaki bu sıcak tahin gerçekten çok farklı bir lezzet sunuyor.

Kütahya’ya Nasıl Gidilir?

Kütahya’ya ulaşım için üç ana seçenek vardır diyebiliriz; karayolu, demiryolu ve havayolu. Karayolunu tercih edecek olanlar pek zorluk çekmeden, gerek kendi hususi araçları gerekse pek çok firmanın sağladığı imkanlarla Kütahya’ya ulaşabilir. Yine demiryolu ile ulaşımı tercih edecekler için pek çok seçenek mevcutken, havayolunu kullananlar Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biri olan Zafer Havalimanı’na iniş yapacaklardır. Bu havalimanı şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre kadar uzaktadır.

Kütahya Araç Kiralama Seçeneklerine yolcu360.com’la Bakın!

Kütahya araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com üzerinden kolayca araştırma yapabilirsiniz. Kütahya kiralık araç fiyatlarını da anlık olarak görüntüleyebileceğiniz yolcu360.com modülü ile aradığınız sonuca hızlı ve kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz. Kütahya en uygun fiyatlı kiralık araba sonucuna ya da Kütahya 4X4 kiralık Jeep gibi aramalarınıza yanıt bulmak üzere yolcu360.com konforunu kullanabilirsiniz. yolcu360.com, Kütahya bölgesinde hizmet veren güvenilir rent a car firmaları ile anlaşma yaparak onların online modüllerine erişir. Böylece bir kaç dakika içinde örneğin Kütahya’da en ucuz kiralık oto seçeneğini tek web sayfası üzerinde görüntüleyebilirsiniz.

 

Yorum ekle