Kuzey Makedonya Balkanların en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri. Zengin kültürü, kadim tarihi ve etkileyici doğal güzellikleri ile aşık olacağınız bir yer.
Makedonya’nın en güzel yerlerini keşfetmek için Yolcu360’ın Makedonya araç kiralama seçeneklerini inceleyebilir ve ideal aracınızı sadece Makedonya’ya özel indirimli fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
İçindekiler
Makedonya Nerede?
Kuzey Makedonya olarak da bilinen Makedonya’nın kuzeyinde Sırbistan güneyinde ise Yunanistan yer alıyor. Bulgaristan ile de komşu olan bir Balkan ülkesidir. Başkenti Üsküp olan Makedonya 8 Eylül 1991 yılında bağımsızlık kazanmıştır.
Makedonya’ya Nasıl Gidilir?
Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan coğrafyayı Roma’dan Osmanlı’ya sayısız devlet tercih etmiştir. Uzun yıllar tarih ve ticaret açısından adeta bir çekim merkezi olmuştur. Haliyle ulaşım da epey gelişmiştir.
Günümüzde de Makedonya’ya ulaşım oldukça kolaydır. Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler arasında olması da tercih edilebilirliğini yükseltmiştir. Havayolu şirketleri İstanbul’dan Üsküp’e gün içerisinde sayısız sefer gerçekleştirmektedir. Dilerseniz havalimanından araç kiralayıp Makedonya’ya keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Makedonya’da Görmeniz Gereken 13 Yer
“Gez gez bitiremedik.” derler ya hani. İşte tam olarak öyle ülke. Camiler, kiliseler, ulusal parklar derken Makedonya’nın zengin dokusu bitmez. Fakat bazı noktalar var ki buralara uğramadan gezinizi tamamlamamalısınız. Sizin için Makedonya’da görmeniz gereken 13 yeri listeliyoruz.
-
Üsküp
Makedonya’nın başkenti olmasının yanı sıra aynı zamanda en gelişmiş şehirlerinden biridir. Avrupa’nın tarihi geçmişine ışık tutan büyülü bir şehir. 1395 ile 1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Üsküp’te o dönemlerden kalma pek çok tarihi yapı görmeniz mümkün. Osmanlı mimarisinin şekillendirdiği bir şehir desek abartmış olmayız.
-
Makedonya Meydanı
Şehrin kalbi olarak bilinen Üsküp Meydanı günün her saatinde canlı bir yerdir. Şehre en kolay ulaşım bu meydan üzerinden gerçekleşmektedir. Nitekim Üsküp Meydanı’nda iseniz dilediğiniz her noktaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Pek çok kafe ve restoranın yer aldığı meydana Makedonya gezisi sırasında birkaç saatinizi ayırabilirsiniz. Şehri keşfe gelen turistlerin sıkça uğradığı noktalardan biri olan Üsküp Meydanı Makedonya’da görmeniz gereken 5 yer listesinde ilk sırada yer alıyor. Ayrıca meydandaki Büyük İskender Heykeli önünde de fotoğraf çektirmeden dönmeyin deriz.
-
Üsküp Sanat Köprüsü
Üzerinde 29 tane bronz heykelin bulunduğu köprü Üsküp’ün en görkemli sanat değerlerinden biri. Makedonyalı sanatçı ve yazarların heykelleri ile bezeli köprü sadece yaya girişlerine açık. Vardar Nehri üzerindeki Üsküp Sanat Köprüsü akşam saatlerinde bambaşka bir silüete bürünüyor. Işıklandırma sayesinde görkemli duruşu bizleri kendisine davet ediyor. Sırf bu manzara için bile Makedonya gezisi yapmaya değer. Bize sorarsanız son gecenizde Üsküp Sanat Köprüsü’ne mutlaka uğramalısınız. 😉
-
Çifte Hamam
Çifte Hamam, II. Bayezid Dönemi’nin ünlü sadrazamlarından olan Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1489 ile 1497 yılları arasında inşa edilen hamam zamanla pek çok kez restorasyona uğramıştır. Aldığı tüm hasarlara rağmen günümüze kadar gelmeyi başaran Çifte Hamam Osmanlı’dan bizlere yadigar. Davut Paşa Hamamı olarak da bilinen Çifte Hamam Makedonya’da görmeniz gereken 5 yer listesinde yerini almayı başarıyor. Şimdilerde sanat galerisi olarak hizmet veren Çifte Hamam’da sayısız eser sergileniyor. Özellikle 14. ve 20.YY’a ait Makedonyalı sanatçıların eserlerini incelemeyi unutmayınız.
-
Bitola
Makedonya gezisi sırasında bakın bakalım gerçekten de “Manastır’ın ortasında var mı bir havuz.” Bitola ismi ile de anılan Makedonya’nın en büyük ikinci şehri olan Manastır tam bir Balkan şehri. Zengin tarihi geçmişi, benzersiz doğal güzelliği ve sakin duruşu ile huzura doğru bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bunun yanı sıra Balkanların diplomasi kenti olarak da biliniyor. Nitekim 1800’lü yılların sonuna doğru diplomatik elçi temsilcilerini ağırlamaya başlamış. Bu sebeple Balkanlar’ın siyasi olarak stratejik öneme sahip şehirlerinden biri. Türkiye’den direkt uçuş imkanı olmasa da da Manastır’a biraz uzak olsa da Üsküp Büyük İskender Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz.
-
Manastır Askeri İdadisi
Manastır Askeri İdadisi ismine ilkokuldan beri aşinayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün gittiği askeri lise. Günümüzde Manastır Kültür Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan idadide pek çok değerli eser ve anı sergileniyor. Makedonya tarihine ait belgeler, fotoğraflar ve geçmişe ışık tutan sayısız eser siz değerli misafirleri ile buluşuyor. Özellikle müzenin ikinci katında yer alan Atatürk Anı Odası’nı görmeden dönmemelisiniz. Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı yıllara yolculuğa çıkarıyor. Atatürk’ün balmumu heykeli, okuduğu kitaplar başta olmak üzere idadi yıllarına ait eserler bu odada sergileniyor.
-
Manolya Meydanı
Manastır’daki en büyük anıtlara kucak açan Manolya Meydanı, Makedonya gezisi sırasında uğrak noktalardan biri. Şehrin sembolü olarak da nitelendirebileceğimiz meydanda bir zamanlar Saat Kulesi de varmış. Fakat günümüzde orijinalini görmemiz mümkün değil. Genellikle insanların buluşmak için verdiği adres Manolya Meydanı oluyor. Manastır’ın merkezinde yer alan meydan pek çok inancı bünyesinde barındırıyor. Cami ve kilise gibi farklı ibadet yerlerinin olması tam bir kültür şöleni olarak karşımıza çıkıyor.
-
Tetova
Pena Nehri tarafından adeta ortadan ikiye ayrılan şehir Şar Dağı eteklerine konumlanmış. Kültür ve doğal güzellik açısından zengin bir şehir olan Tetova, Makedonya’da görmeniz gereken 5 yerden sadece biri. Bir tarafta kayak yaparak kışın tadını çıkarabileceğiniz zirveler, bir tarafta tarihin derinliklerine doğru yolculuğa çıkacağınız yüzyıllık eserler.
-
Lesok Manastırı
Balkan ülkesi olup da manastırın olmadığı bir mimari düşünülemez elbette. Şehir merkezine ortalama uzaklığı 8 km olan Lesok Manastırı turistlerin uğrak noktalarından biri. 1326 yılında inşa edilen manastır Tetova şehrinin en önemli ibadet yerlerinden biri. Ayrıca içerisinde St. Athanasius Kilisesi ve Holy Virgin Kilisesi’ni de barındırması Lesok Manastırı’nı dini açıdan adeta bir çekim merkezi haline getiriyor. Makedonya kültürünü yakından tanımak isterseniz rotanızda Lesok Manastırı’na da yer vermenizi tavsiye ediyoruz.
-
Harabati Baba Tekkesi
Harabati Baba Tekkesi, Osmanlı İmparatorluğu zamanından günümüze kalan miraslardan biri. Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk eşi Mahidevran Sultan’ın abisi Server Ali Baba tarafından yaptırılmıştır. 1538 yılında inşa edilen türbe, yüzyıllar geçmesine rağmen ayakta kalmayı başarmış nadide bir eser. Yakın zamanda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından restorasyon işlemleri yaptırılan Harabati Baba Tekkesi, Makedonya’nın en bilinen tarihi yapılarından biri.
-
Türk Hamamı
Türk hamam geleneği yüzyıllardan bu yana adından söz ettiriyor. Temizleyici etkisinin yanı sıra dinlendirici özelliği ile de ruha dokunuyor. Nitekim halen turistler tatillerinde Türk hamamına gidip, keselenmekten büyük keyif alıyor. İşte Makedonya’da da yüzyıllık gelenek devam ediyor. 15.YY’da yapılan Türk Hamamı, Pena Nehri’nin kıyısında. Her ne kadar 1962 yılında sanat galerisine dönüştürülse de halen Türk Hamamı olarak adlandırılıyor. Sıradışı koleksiyonların sanat severler ile buluştuğu galeri yaklaşık 335 metrekarelik bir alana yayılıyor. Makedonya gezisine biraz sanat molası vermeye ne dersiniz? O halde sizleri Türk Hamamı Sanat Galerisi’ne davet ediyoruz.
-
Mavrovo
Yerli halk tarafından özellikle kayak için tercih edilen Mavrovo kış tatillerinin popüler adresi. Makedonya’da görmeniz gereken 13 yerden biri. Elbette sadece kışın değil bahar ayında da sizlere benzersiz manzaralar sunuyor. Mavrovo bölgesi bünyesinde uçsuz bucaksız ormanlar, buz gibi şelaleler ve doyumsuz manzaralara sahip karst alanları sunuyor. Bunun yanı sıra çeşitli fauna ve flora alanları ile de doğa severlerin ilgi odağı haline geliyor. Üsküp’e sadece 1.5 saatlik bir mesafede yer alan Mavrovo’yu ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Hatta bize sorarsanız bahar ve kış aylarını ayrı ayrı keşfetmelisiniz. 😉
-
Stobi Antik Kenti
M.Ö. 7.YY’da kurulduğu düşünülen Stobi Antik Kenti tarihi dokusu ile göz kamaştırıyor. Crna ve Vardar Nehirlerinin birleştiği noktaya kurulan şehir Üsküp’e sadece 1 saatlik mesafede. Vaktiyle Roma eyaletlerinden biri olan Stobi, Makedonya’nın kuzeyindeki en büyük şehirlerden biriydi. Roma ve Erken Bizans İmparatorluklarının askeri, idari ve ticari merkezi konumundaydı. Haliyle kültürel ve ekonomik gelişmelere yön veren bir metropoldü. Yapılan kazılar sonucu ele geçirilen tarihi belgeler, yapılan anlaşmalar ve mimari kalıntılar geçmişi gözler önüne seriyor. Büyük tapınaklar, tiyatro ve meydan Stobi Antik Kenti’ni oluşturan başlıca mimari eserlerdir. Makedonya’da görmeniz gereken 5 yerden en eski ve en gerçekçi noktalardan biridir.
Yorum ekle