Yolcu360 Blog
madame-martha-koyu-5
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Madame Martha Koyu Gezisi: Nerede? Nasıl Gidilir?

Madame Martha Koyu Gezisi: Nerede? Nasıl Gidilir?

Madame Martha Koyu İstanbul’da mı gerçekten? İstanbul, her seferinde bizleri şaşırtmayı başarıyor. Evet, bu harika koy Burgazada, İstanbul’da yer alıyor. Eski adı Halikya ya da Balıkçılar Koyu olarak bilinen koy, bugün renkli bir kadının adını yaşatıyor. 

madame-martha-koyuHenüz çok da popüler olmayan bu koyda yeşili, maviyi ve huzuru bulabiliyorsunuz. Şehir hayatından uzaklaşıp kafa dinlemek, denize girmek ve güneşlenmek için sizlere ideal bir ortam sunuyor.

İstanbul’a yakın en iyi kamp alanlarını incelediğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

Madame Martha adı nereden geliyor?

Madame Martha’nın adı bir koya veriliyor. Peki neden, Madame Martha kim? 

madame-martha-koyu-1

Mısır’da dünyaya gelen Martha, Ermeni asıllı bir kadın. Babasının Osmanlı Bankası Müdürü olması sebebiyle çocuk yaşta İstanbul’a geliyor. Lydia Krassa Arzumanova’nın açtığı Türkiye’nin ilk bale okuluna giderek, Türkiye’deki ilk balerinlerden biri oluyor. Ardından evlenip Burgazada’ya yerleşiyor. Orada, yaşamı boyunca kendisini doğaya ve denize adıyor.

Komşuları Martha’dan, karlı havada bile denize giren, hayat dolu, sıra dışı bir karakter olarak bahsediyor. Bercuhi Berberyan, ‘Burgazada Sevgilim…’ adlı kitabında ise Martha’yı şöyle anlatıyor; “…Deniz onun canıydı. İbadet eder gibi yüzerdi, meditasyon yapar gibi… Çocuğunun doğum sancısı bile denizdeyken gelmiş, bıraksalar suda doğururdu belki de…”

Zaman geçtikçe marjinal karakteri ile dikkatleri üzerine çeken Madame Martha, denize çıplak girdiği iddiasıyla ada sakinlerinin eleştiri ve dedikodularına maruz kalıyor. Bir süre sonra bu durumu kaldıramayıp ardında bir not bırakarak intihar ediyor;  ”Artık rahat edersiniz’’. Bu olayın üzerine Martha’nın adı, ada sakinlerinin üzüntü ve pişmanlıklarının bir göstergesi olarak  koya veriliyor. 

Burgazada Nasıl Gidilir?

Burgazada’ya, İstanbul Şehir Hatları, Mavi Marmara ve İDO firmalarının düzenli seferleri oluyor. Seçenekler ise şu şekide; 

  • Eminönü – Kadıköy – Adalar Şehir Hatları Vapuru

Burgazada’ya gitmek için Eminönü’nden yola çıkmayı düşünüyorsanız; Kadıköy Sahili’nde bulunan Beşiktaş-Adalar iskelesine ulaşmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken Eminönü – Kadıköy – Adalar Şehir Hatları Vapuru’na binmek.

  • Şehir Hatları Vapuru ile Beşiktaş’tan Burgazada’ya Ulaşım

Şehir Hatları Vapuru ile Beşiktaş’tan Burgazada’ya ulaşım sağlamak için Beşiktaş Sahili’nde bulunan Adalar İskelesine gidip Beşiktaş – Burgazada – Büyükada Şehir Hatları Vapuru’na binmeniz gerekiyor. Ancak buradaki seferler daha seyrek aralıklarla yapılıyor. Bu nedenle size uygun olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

  • İDO Deniz Otobüsü ile Beşiktaş’tan Burgazada’ya Ulaşım

Yine, Beşiktaş’tan yola çıkmayı düşünenler için İDO Deniz Otobüsü ikinci bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. İDO deniz otobüslerinin Beşiktaş – Adalar hattını kullanarak da Burgazada’ya ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

  • Bostancı – Adalar Şehir Hatları Vapuru

Bostancı – Adalar Şehir Hatları Vapuru ile Burgazada’ya gitmek için Bostancı Vapur İskelesi’nden kalkan Bostancı – Adalar Şehir Hatları Vapuru’nu binebiliyorsunuz. Ancak burada da seferlerin pek sık olmadığını belirtmekte fayda var.

Mavi Marmara Seferleri ile Madame Martha Koyu Burgazada’ya Ulaşım

Bostancı’dan yola çıkmak için diğer seçenek; Mavi Marmara İskelesi’nden kalkan Bostancı – Kınalıada – Burgazada motoru.

Yolculuğunuza uygun saat ve sefer bilgilerine İstanbul Şehir Hatları, İDO ya da Mavi Marmara üzerinden ulaşabilirsiniz. Seferler, yaz ve kış tarifesi olarak değişiklik gösterdiği için kontrol ederken hangi tarifenin uygulandığına dikkat etmeyi unutmayın.

Madame Martha Koyu nasıl gidilir?

madame-martha-koyu-3

Madame Martha koyuna gitmek için ilk adım; Burgazada’ya gelmek. Peki, adaya geldikten sonra koya nasıl gidilir? Hemen anlatıyoruz. Öncelikle Madame Martha Koyu adanın kuzeyinde yer alıyor. Ada oldukça küçük olduğu için yürümeyi tercih edebilirsiniz. Burgazada İskelesi’nden yürüyerek gitmek yaklaşık 30 dakika sürüyor. Koya inmek için 400 metre kadar süren çakıllı bir yolu da yürüdükten sonra Madam Marta Koyu’ndasınız!

Burgazada Madame Martha Koyu Gezilecek Yerler 

Prens adalarının üçüncüsü Burgazada’da; Heybeliada ve Kaşık Adası manzarası sizleri karşılıyor. Koya doğru yola koyulmadan önce genişliği yaklaşık 2 km olan bu adayı gezmeye ne dersiniz? İşte, Burgazada gezilecek yerler listesi!

  • Müze ve edebiyat severler için; Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  • Manzara severlerin gözdesi; Bayraktepe (İsa Tepe)
  • Mimari dokuyu daha yakından görmek isteyenlere; Gönüllü ve Mehtap Sokak
  • Plaj gezelim diyorsanız; Burgazada Halk Plajı (Altı Numara Plajı)
  • Denize doğru hayallere dalmak için; Düşler Sahili
  • Gün batımında doğru; Kalpazankaya Sahili
  • Diğer koylara da bakalım diyorsanız; Mimi Koyu ve Süt Koyu
  • Kilise ve manastırlara meraklıysanız; Aya Yani Kilisesi, Aya Yorgi Garibi Manastırı ve Hristos Manastırı
  • İbadethanelerden devam etmek isterseniz; Burgazada Camii ve Adalar Cemevi
  • Restaurant ve meyhane arayanlara; Barba Yani Lokantası, İndo Bar, Kalpazankaya Restaurant, Pyrgos Cafe & Restourant, Antigoni Restourant, Sahil Restourant

Gezi sonunda Madame Martha Koyuna vardığınızda, kızılçam ormanları ve uçsuz bucaksız deniziyle sizleri bekliyor olacak. Denize girmeyi düşünüyorsanız deniz ayakkabısı almanızı öneriyoruz, taşlara dikkat!

Madam Marta Koyu’nda Kamp: Çadır Kurarken Bilmeniz Gerekenler ve Tavsiyeler

Madam Marta Koyu’na giderken cebe atmalık bilgiler topladık. İlk olarak kamp alanı dışında orada çadır kurmak yasal olmasa da izin veriliyor. Özetle kamp alanı misafirlerine tuvalet, duş, elektrik imkanı sunuyor ve kişi başı ortalama ücret 30 TL.

Kamp alanının dışında; çadırınızı koya inerken geçtiğiniz patikanın yanına ya da koya indiğinizde sağ tarafta bulunan toprak alan ve solda bulunan çakıllı alan dışında kurabileceğiniz çok fazla alan bulunmuyor. Eğer çadırınızı patikanın yanına kurarsanız ağaçlar sizi güneş ve rüzgardan koruyabilir. Denize yakın olmayı tercih ediyorsanız toprak alan her ne kadar daha rahat olsa da çakıllı alan daha az rüzgar alıyor. Tercih sizin 🙂 

Bilmeniz gereken diğer bilgi ve tavsiyeler ise şunlar;

  • Ateş yakmak yasak, hem koyda hem de ada genelinde.
  • Balık tutmak serbest. 
  • Hava durumuna bakarak plan yapmanızda fayda var. Çünkü koyda, yağmur yağdığında sınabileceğiniz bir alan yok.
  • Geceleri soğuk olabileceği için yanınıza sizi sıcak tutacak şeyler almanızda fayda var. Ceket, battaniye, şal vb.
  • Koyda market olsa da ihtiyaçlarınızı eksiksiz bir şekilde tamamlamak için koya gelmeden önce merkezde bulunan marketlerden alışveriş yapabilirsiniz.
  • Deniz çakıllı ve taşlı olduğu için yüzerken deniz ayakkabısına ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Şimdiden keyifli tatiller dileriz 🙂

İstanbul’da kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle