Yolcu360 Blog
araç muayene ücreti
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > LPG’li Araçlarda Muayene Dönemleri

LPG’li Araçlarda Muayene Dönemleri

LPG’li araçların muayene dönemleri kaçırılmamalıdır. Peki, LPG’li araç muayenesi nasıl yapılıyor? Benzer şekilde LPG’li araçlarda muayene dönemleri ne zaman ve nasıl yapılıyor?

LPG’li Araç Muayenesi Detayları

LPG’li araç kullanıyorsanız kaçırmamanız, düzenli olarak takip etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de hiç şüphesiz muayene dönemleridir. Zorunlu olarak yaptırmanız gereken muayeneler ile LPG muayene dönemlerini, gerekli belgeleri, muayeneyi nerede yaptırabileceğinizi, muayene sırasında yapılan işlemleri sizin için derledik.

LPG’li Araçlarda Muayene Dönemleri

Eskiye oranla daha pratik ve zahmetsiz hale getirilen araç muayeneleri LPG’li araçlar için de büyük önem taşıyor. Her şeyden öte, güvenliğiniz için gerekli olan, yaptırmayı ihmal etmemeniz gereken araç muayenesi, 3 yaş sonrası binek otomobillerde, eğer herhangi bir sorun saptanmadıysa 2 yılda bir yapılıyor. Bir önceki muayenede saptanan olası büyük sorunlara dayanarak ise muayene süresi 1 yıla düşüyor. Örneklendirirsek; bu yılki muayenede LPG’li araçta sızdırma sorunu saptandıysa, sorunu giderip kontrollerinizi tamamladıktan sonra bile bir sonraki yıl aynı dönemde muayene yaptırmanız zorunlu.

Diğer yandan, aracınızı ticari olarak kullanıyorsanız, muayeneyi yılda 1 kez yaptırmanız gerekiyor. Hem sizin hem de taşıdığınız yolcu ya da yüklerin güvenliği adına tercih edilen bu uygulamanın faydacı bir yaklaşımın sonucu olduğunu bilmelisiniz.

LPG’li araç muayene döneminizi kaçırdığınız takdirde, aracınızın yaşına ve eksik muayene süresine göre belirlenen miktarda ceza ödemeniz gerektiğini de unutmayın.

Muayene sırasında yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belgeler de var ki belgelerden biri eksik olduğu takdirde, araç muayenenizin yapılmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Her araç için istenen standart belgeler; Ruhsat, trafik sigortası ve muayeneye götürdüğünüz araç sizin değilse Vekalet Belgesi’dir. LPG’li araçlarda, bu belgelere ek olarak Yakıt Sistemi Montaj Belgesi’ni yanınızda bulundurmanız ve LPG tankının üzerinde yer alan etiket bilgilerinin okunur olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle, daha önce Makine Mühendisleri Odası ya da TSE’den almak ve muayene sırasında yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuz Sızdırmazlık Raporu’nun kaldırıldığını da belirtmeden geçmeyelim.

LPG’li Araç Muayenesi Nerede Yapılır?

Periyodik araç muayenesini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlara uygun şekilde yapan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında yaptırmanız gerekiyor. Ülkemizin 81 ilinde, 73 gezici, 197 sabit olmak üzere toplam 270 istasyona sahip TüvTürk’ün araç muayenesine gelmeden önce yapılması gerekenler listesini mutlaka kontrol etmelisiniz. 10 maddelik liste önemli ve muayene sırasında işinizi kolaylaştıracak pratik bilgiler içeriyor.

Listeye göre ilk yapmanız gereken şey tuvturk.com.tr veya 0850 222 88 88 no’lu telefon numarasından ücretsiz randevunuzu almanız. Böylelikle size en uygun gün ve saati seçebilirsiniz. Diğer maddelere göre ise, Büyükşehir istasyonlarında ortalama 2 saat süre ayıracağınızı bilmeniz, vergi ve trafik cezalarınızı ödemiş olmanız, egzos emisyon ölçümünüzü kontrol ettirmiş olmanız, ruhsat, kimlik, trafik sigortasını yanınızda bulundurmanız şart.

LPG’li Araç Muayenesinden Nelere Bakılıyor?

Tüm araçlar için geçerli olan standart kontrollerin yanında LPG’li araçlar için yapılan ek kontroller de mevcut. Bunlardan ilki sızdırmazlık kontrolü. LPG sisteminin tüm parçaları sızdırmazlık kontrolünden mutlaka geçiriliyor. Muayenede, LPG tankı ve araç altından geçen bakır boru da özellikle dikkat edilen noktalardan.

2 yorum

  • iyi akşamlar. aracımı muayenesi var 9 martta ,muayene sırasında lpg ruhsata işlenecek.projesi adıma kesildi.ancak subatta aracı satmış olursam alacak kişi proje benim adıma kesildiği için muayene yaptıracağı zman sıkıntı olur mu

  • Ruhsata işli tüp muayene de çalışır durumda olmasa bi sıkıntı olur mu kullanmakta istemiyorum tamamen söktürmekte muayene dem geçermi