Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Ljubljana Gezilecek Yerler | Lübliyana Gezi Rehberi

Ljubljana Gezilecek Yerler | Lübliyana Gezi Rehberi

Orta Avrupa’da yer alan Slovenya; İtalya, Hırvatistan, Macaristan ve Avusturya ile komşu. Zengin bir tarihi geçmişi olan Slovenya‘yı her yıl binlerce yabancı turist ziyaret ediyor. Ülkeyi en yakından tanımanın yolu ise tabi ki başkent olan Ljubljana’yı gezmek. Türkçede bu zor kelime Lübliyana olarak telaffuz ediliyor. Orjinal adını yazmak çok zor değil mi? 🙂 Neyse, bu güzel ülkenin sevimli şehrinde neler varmış hep birlikte bakmaya ne dersiniz? Lübliyana gezi rehberi kapsamında Ljubljana gezilecek yerler seyahat yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.

Ljubljana Gezilecek Yerler

  • Üçlü Köprü / Tromostovje

3 ayrı köprüden oluşan Tromostovje, büyük lambalar ve sütunlarla süslenmiş. Eski kent meydanı olan Preseren Meydanı ve daha modern yapıların yer aldığı Ljubljana’nın merkezini birbirine bağlar. Üç köprünün ortasındaki köprü aslında en eski olanı ve 1842 yılında yapılmış. Diğer iki köprü ise mimar Plecnik  tarafından 1929-1932 yıllarında inşa edilmiş. Ljubljana gezilecek yerler arasında yer alan Üçlü Köprü’den merdivenlerle nehre inebiliyorsunuz.

  • Ljubljana Kalesi / Ljubljana Castle

Ljubljana gezilecek yerler arasında olan kale, şehrin her yerinden göründüğünden ister istemez burayı merak ediyorsunuz. 15. yüzyılda yaptırılan kale, Ljubljana’nın simgesel yapılarından biri. 375 metre yükseklikteki bir tepeye inşa edilen kaleye Eski Kent’te bulunan 70 metre uzunluğunda bir füniküler sayesinde kolayca ulaşabiliyorsunuz. 19. yüzyılda kale içerisine yapılan gözetleme kulesine çıkarsanız, şehrin nefes kesici bir manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Roma dönemi, Orta Çağ, Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı’na kadar gerçekleşen tarihsel olayları anlatan Sloven Tarih Sergisi’ni de yine kale içerisinde inceleyebiliyorsunuz.

  • Ejderha Köprüsü

Şehre ulaştığınız an ilk izlenimlerinizden biri buranın masallardan çıkmış gibi bir görüntüsü olduğu. Ljubljana gezilecek yerler listesinde bulunan ve Ljubljanica Nehri’nin üzerine inşa edilmiş Ejderha Köprüsü’de bu görüntüyü destekler nitelikte. 😊 1901 yılında inşa edilen bu küçük köprünün dört köşesinde de bakır ejderha heykelleri yer alıyor. E adının nereden geldiğini anlamışsınızdır. Art-nouveau tarzındaki bu heykellere ek olarak köprü içerisinde de 16 tane küçük ejderha heykeli bulunuyor.

  • Robba Çeşmesi

Heykeltıraş ve mimar olan Francesco Robba’nın son eseri olan çeşme, Roma mimarisinden izinler taşıyor.16. yüzyılda yapılan Robba Çeşmesi, şehrin simge yapılarından biri. Oldukça etkileyici bir görüntüsü olan çeşmeyi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. 😊

Lübliyana Gezi Rehberi

  • Preseren Meydanı / Preseren Square

Meydanın adı ulusal şair France Preseren’den geliyor. Şehrin kalbinin attığı yer alan Preseren Meydanı’nda şairin heykeli de tam ortada yer alıyor. Şehrin eski meydanı olarak bilinen Preseren; karnaval ve konser gibi birçok aktiviteye ev sahipliği yapıyor.

  • Eski Şehir / Old Town

Ljubljana gezilecek yerler arasında bulunan Old Town, Arnavut kaldırımları ile sizi nostaljik bir atmosfere davet ediyor. Preseren Meydanı’nın yer aldığı Eski Şehir’de bir kafede oturup kahvenizin tadını çıkartırken şehrin eski havasına kapılıp gidebilirsiniz. Kentin geleneksel mimarisini yansıtan Old Town, Lübliyana’yı en yakından tanıyabileceğiniz adreslerden biri.

  • Belediye Binası / Town Hall of Ljubljana

15. yüzyılda Gotik tarzda inşa edilen yapı, 18. yüzyılda Barok tarzda restorasyon çalışmaları ile yenilenmiş. Ljubljana gezilecek yerler listesindeki belediye binasının dış cephesi ise Venedik mimarisinin izlerini yansıtıyor. Ljubljana gezilecek yerler arasında neden bir belediye binasını eklemeliyiz diye merak ediyorsanız Cam Atriyum, Tarihi Atriyum, Orta ve Sağ Atriyumlar gibi sergi alanlarının olması. Burada birçok güzel sergiyi ziyaret etme imkanınız var.

  • Ulusal Kütüphane / National and University Library

Ljubljana gezilecek yerler listesindeki bizce en güzel adreslerinden birisi burası. Çünkü Orta Çağ döneminden kalan el yazmaları gibi birçok zengin esere ev sahipliği yapıyor. Ulusal kütüphane içerisinde tam tamına 1,3 milyon kitap yer alıyor. Sadece kitap mı dersiniz? 8,700 tane de el yazması bulunuyor.

  • Fransız Kilisesi / The Franciscan Monastery and the Church of the Annunciation

Preseren Meydanı’nın da bulunan ve inanç turizmi kapsamında Ljubljana gezilecek yerler listesine eklenebilecek olan dini yapı, pembe rengi ile birçok turistin ilgisini çekiyor. 17. yüzyılda eski bir kilisenin üzerine inşa edilen manastır, 18. yüzyılın sonuna kadar Dominikan Tarikatı’na bağlı keşişlerin eviymiş. Hem dış mimarisi hem de iç tasarımı ile oldukça heybetli ve güzel bir görüntüsü olan Fransız Kilisesi mutlaka ziyaret edilmeli.

Slovenya Vize

Türk vatandaşlarının Ljubljana seyahati için vize almaları gerekiyor.  Ljubljana için alınan vize ise Schengen vizesi. Slovenya vizesi başvuruları için Slovenya Konsolosluğu, Slovenya Büyükelçiliği ve Slovenya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezlerine gidilmeli.

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Ljubljana’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye üzerinden Lübliyana’ya direkt uçuş severleri mevcut. Şehre gitmek için Ljubljana Joze Pucnik Havalimanı‘nı seçerek bilet almalısınız.

Ljubljana gezilecek yerler listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Ljubljana gezilecek yerler için seyahat listesi bittikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Ljubljana gezilecek yerler için gezisini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle