Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Kizhi Adası Gezilecek Yerler | Kizhi Adası Nerede?

Kizhi Adası Gezilecek Yerler | Kizhi Adası Nerede?

17. yüzyıldan kalan ahşap evlerin ve kiliselerin olduğu güzel bir adayı ziyaret etmek ister misiniz? Rusya’da yer alan Kizhi Adası, bakir doğası ve tarihi yapıları ile sizi güzel bir yolculuğa çıkarıyor. Eğer sizde farklı tarzda bir seyahate çıkmak istiyorsanız, Kizhi Adası sizin için çok uygun. Hazırsanız, bu adayı hep birlikte inceleyelim. 😊Rusya vizesi, Kizhi Adası’na nasıl gidilir gibi bilgilerin yer aldığı Kizhi Adası gezilecek yerler ve Kizhi Adası nerede seyahat yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.

Kizhi Adası Nerede?

Onega Gölü üzerinde bulunan ada, 6 kilometre uzunluğa ve 1 kilometre genişliğe sahip. Çok da büyük olmayan bu adayı gezmek günlerinizi almasa da yapıları ve atmosferi ile kalbinizi fethedecek. Kuzey Rus kültürüne yakından tanıklık edebileceğiniz Kizhi’de ilginç bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. 🙂

Kizhi Adası Gezilecek Yerler

19. yüzyılın ortalarına kadar Rusya’da ki her yapıda ahşaptan yapılırmış. Bu yüzden burayı gezmek aslında bir nevi eski ve geleneksel Rus mimarisine doğru yolculuğa çıkmak denebilir. Ada o kadar güzel ki burayı gezerken içinizden ‘vay’ gibi düşünceler geçebilir.

1951 yılında eski Rus ahşap mimarisinin en güzel eserlerini taşıyan ada, açık hava müzesi olarak ilan edilmiş. Açık hava müzesinin hizmet vermesi ile birlikte o zamandan beri birçok yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Kizhi Adası’nı ziyaret etmek için en güzel aylar, Mayıs ve Eylül arasında. Kışın ise ada dondurucu bir soğuğun hakimiyeti altına giriyor. Burayı asıl cazip hale getiren şey ise tabi ki görüntüsü. Ada adeta masallardan çıkmış gibi duruyor.

Adada en eski yerleşimin 15. yüzyıla tarihlendiğini öğrenince zaten bu güzel görüntüsünün sebebini anlıyorsunuz. Ada içerisinde toplam 80 adet ahşap yapı bulunuyor. Ada içerisinde gezilecek yerlerin başında ana kilise görevinde olan Kizhi Pogost geliyor. 17. yüzyıldan kalan yapı, 22 kubbeli Başkalaşım Kilisesi ve 9 kubbeli Meryem’in Şefaati Kilisesi olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Kubbeleri kavak ağacından yapılan yapının hiçbir yerinde çivi kullanılmamış. O dönem 80 tane marangozun buranın inşaatında çalıştığı düşünülüyor.

Daha küçük olan Meryem’in Şefaati Kilisesi ise Rus Ortodoks Kilisesi’nin renkli ve tipik motifleri ile süslenmiş. Rusya’nın en eski ahşap kilisesi olan Murom Manastırı yine Kizhi Adası’nda bulunuyor. Murom Manastırı’nın temelini oluşturan keşiş Lazar tarafından inşa ettirilen Lazarus Diriliş Kilisesi‘de hala varlığını sürdürüyor.Hatta rivayete göre kilise, hastalıkları iyileştiriyormuş. Her yıl 23-24 Haziran tarihlerinde hac ibadetini yerine getirmek isteyenler, Lazarus Diriliş Kilisesi’ni ziyaret ediyor. Kiliselerin ve manastırın dışında ise ada içerisinde çiftlik evleri, tahıl ambarları ve değirmenler bulunuyor. Bu güzel ada 1990 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilerek, koruma altına alınmış.

Rusya vize

Rusya Federasyonu’na kısa süreli veya uzun süreli seyahat etmek isteyenler,  Rusya vize işlem başvurularını, Rusya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Rusya Vize Başvuru Merkezleri ve akredite olmuş acenteler aracılığı ile gerçekleştirmeli. Rusya vizesi için gerekli evraklar:

  • Rusya vizesinin işleneceği pasaportun Rusya seyahati dönüş tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliğinin olması ve Rusya vizesinin basılması için 2 boş sayfasının bulunmalıdır. Rusya Konsolosluğu yırtık ve aşınmış sayfaları olan pasaportları kabul etmemektedir.
  • Rusya vizesi ölçülerine göre, açık beyaz fonda çekilmiş, güncel fotoğraf, uçak ve konaklama rezervasyon bilgilerini içeren belgeler de başvuru dosyasında bulunmalıdır.
  • Rusya vize başvuru formu Rus Konsolosluğunun vize başvuru sahibi daha detaylı bilgi alması için oluşturulmuş bir formdur. Bu formda vereceğinizi kişiler bilgilerinizin pasaportunuz ve kimliğinizdeki bilgilerle çelişkili olmaması gerekmektedir. Formda yanlış bilgilerin beyan edilmesi Rusya vizesi başvurunuzun retle sonuçlanmasına neden olur. Formda seyahat tarihleri, konaklama bilgileri ve Rusya’da seyahat edilecek şehir bilgisi seyahat planınızla uyum içinde olmalıdır. Rusya vizenizin olması Rusya’ya herhangi bir bölgeden giriş yapacağınız anlamını taşımaz. Rusya’ya ilk giriş yapacağınız şehrin formda belirtilmesi ve uçak ve otel rezervasyonlarının bu doğrultuda yapılması gerekmektedir.
  • Rusya vize başvuru formunda ilk giriş yapılacak şehir adının yanında Rusya’da seyahat edilecek diğer yerlerinde adlarının yer almalıdır.
  • Rusya ticari vize başvurularında Rusya’daki firmadan davet mektubu alınmalıdır. Rusya vize davetiyesinin orijinalinin ibraz edilmesi zorunludur. Davetiyenin Rusya Dışişleri Bakanlığından onaylı olması gerekmektedir. Davetiye davet eden şirketin, organizasyonun ya da yetkili kişinin adı-soyadı ve ünvanı bulunmalıdır. Firma ve eğitim kurumlarının gönderdiği davetiyelerde ulaşım bilgisinin yer alması gerekmektedir.
  • Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların ikamet belgelerini başvuru sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir. Yabancı uyruklu vatandaşların pasaportları seyahat sonrası en az 6 ay geçerliliğe sahip olmalıdır.
  • Rus Konsolosluğu Rusya vizesi için gereken evraklarda değişiklik yapma ve gerektiği durumlarda ek evrak talep etme ve vize başvuru sahibini mülakata çağırma hakkını saklı tutar.
Kizhi Adası’na Nasıl Gidilir?

Türkiye üzerinden direkt Kizhi Adası’na uçuş seferi maalesef yok. Ama zaten adaya ulaşım kısıtlı olduğundan başka ülkelerden de direkt adaya ulaşılamıyor. Kizhi Adası için öncelikle Rusya’nın başkenti olan Moskova’ya uçak bileti alabilirsiniz. Bunun için Vnukovo Havalimanı‘nı tercih etmelisiniz. Buradan Karelya’ya otobüs veya uçakla geçerek Karelya’dan da Kizhi Adası’na yine otobüsle varabilirsiniz.

Kizhi Adası gezisi sonrasında İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için en uygun seçenekleri sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Kizhi gezilecek yerler listesi bittikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Kizhi Adası gezi rehberi için gezilecek yerleri keşfettikten sonra İzmir’e dönecek olan gezginler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle