Yolcu360 Blog
knidos-antik-kenti-1

Knidos Antik Kenti Gezisi

Knidos nerede diye araştıranlar için bölgeyi tanıtan bir gezi rehberi hazırladık. Knidos Antik Kenti hakkında bilgi arayışında rehberimizi dikkate alabilirsiniz. Uzman sanat tarihçilerinden bilgi alarak Knidos hakkında öğrenmek istediklerinizi burada bulabilirsiniz. Gelin Knidos Antik Kenti’ni birlikte keşfedelim.

Knidos Antik Kenti Hakkında

knidos-antik-kenti-2.jpg

Knidos Antik Kenti Muğla’da Datça’ya yakın bir konumda yer almaktadır. Burgaz mevkii olarak bilinen bölgede yer alan kent milattan önce 4.yüzyıl gibi bir tarihe kadar geri gitmektedir. Birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapan kent denizi gören konumu nedeni ile stratejik bir yer olarak kullanılmıştır. Özellikle deniz ticaretini kontrol eden bir noktada olmaktadır. 

Xanthos Letoon Antik Kenti Gezisi yazımız için tıklayın.

 

Karya antik kentleri arasında yer alan kent uzun yıllar önemli bir merkez olmuştur. Öyle ki milattan önce 4.yüzyıldan bugüne kadar kesintisiz bir biçimde yerleşim merkezi haline gelmiştir. Knidos’un önemi aslında bulunduğu konum ile ilişkilidir. Ege ve Akdeniz bölgelerinin deniz ile buluştuğu noktada yer alan bu kent hem Akdeniz hem de Ege ticareti için önemli bir basamak olmaktadır. Bu da pek çok yeniliğin uğradığı gelişmiş bir yer haline gelmesine neden olmuştur. 

Karia içerisinde yer alan ve Kar’lardan oluşan kent sonrasında bir Dor kentine dönüşmüştür. Dorlar burada asıl Knidos Antik Kentini kurmuş ve burada yaşamı yerleşik bir biçimde başlatmıştır. Aynı zamanda bir dönem kentin 35 kilometre kadar taşınması kentin önemini de arttırmıştır. Bugünkü yerine gelen kent bu sayede ticaret ile çok daha içli dışlı bir hal de almıştır. 

Knidos Antik Kenti Nerede?

knidos-antik-kenti-4.jpg

Knidos Antik Kenti konumu itibari ile Muğla’da Datça ilçesinde yer almaktadır. Datça ilçe merkezinden hesaplandığında Knidos Antik Kenti 1.5 kilometre mesafede kuzey tarafa konumlanmıştır. Burgaz mevkii olarak adlandırılan bu bölgede yer alan kent sonrasında Tekür Burnu olarak nitelendirilen bölgeye taşınmıştır. Tekir Burnu, Yarımadanın batı kısmında ve ucunda yer almaktadır. İlk kurulan yer ile ikinci kurulan yer arasında 35 kilometre gibi bir mesafe bulunmaktadır. Şehrin neden tanıdığına dair  kesin bir bilgi bulunmasa da ticari alana daha yakın olma ihtiyacı bunu doğurmuş olabilmektedir. 

Şehrin konumunu oluşturan unsurları ise surlar, nekropol, tapınak gibi pek çok kalıntı yer almaktadır. Her biri farklı dönemlerde yapılan bu eserlerden bugüne sadece kalıntıları kalmıştır. Oldukça önemli bir antik kent olan bu kentte yaşam sürekli devam ettiğinden her dönemin izleri birbirinden farklıdır. 

Knidos Antik Kenti Tarihi

Knidos Antik Kenti hakkında merak edilen pek çok bilgi vardır. Bunlardan biri de tarihi süreci olmuştur. Knidos Antik Kenti kuruluşu için milattan önce 4.yüzyıla gitmek gerekmektedir. Bu tarih, yerleşik hayata geçişin ve kentin oluşuşunun tarihi olarak nitelendirilmektedir. Kent ilk olarak farklı bir bölgede bulunsa da bir süre sonra deniz ticaretine çok daha hakim olan bugünkü noktaya taşınmıştır. Kent esas gelişimini de bu aşama ile gerçekleştirmiştir. Özellikle sur temellerinin milattan önce 4.yüzyıla gitmesi bizlere tarihlendirme için imkan vermektedir. 

Knidos Antik Kentinin önemli bir kent olduğunu kanıtlayan unsurlar da oldukça fazladır. Bunlar arasında ressam Polygnotos, Doktor Euryphon ve mimar Stostratos gibi önemli isimler burada yetişmiştir. Kentin diğer kentler ile olan sosyal ilişkisi de pek çok açıdan etkili olmuştur. 

Kent özellikle 19 ve 20. Yıllarda yeniden ilgi görmeye başlamıştır. Batılı araştırmacılar ve gezginler buraya birden fazla kez ziyaret gerçekleştirmiştir. 1881 yılında ilk olarak Bendorf ve Niemann’ın yaptığı çalışmalar sonrasında genişlemiş ve birden fazla araştırması gelmiştir. Öyle ki esas kazılar British Museum tarafından gerçekleştirilmiştir. British Museum adına buraya gelen C. Newton 1857-59 yılları arasında kazı çalışmalarını yürütmüştür. Knidos Antik Kenti bugün Selçuk Üniversitesi tarafından kazılmaktadır ve araştırmalar hala devam etmektedir. 

Knidos Antik Kenti Gezisinde Görülecek Şeyler Nelerdir?

knidos-antik-kenti-3.jpg

Antik kentte görülecek pek çok unsur yer almaktadır. Bunlar farklı dönemlerde yapıları da yıllardır süren yüzey araştırmaları bugün bunları ortaya çıkarmaktadır. Bunlar arasında Korinth Tapınağı, Meclis Binası, Güneş Saati, Limanlar, Dionysos Tapınağı, Yuvarlak Tapınak, Apollon Tapınağı, Apollon Sunağı, Nekropol, Cadde, Gymnasium, Odeion, Tiyatro gibi yapılar yer almaktadır. 

Gynasium geç klasik dönemde inşa edilmiş bir yapıdır. Dor Tapınağı ise 23  13.50 metre ölçülerinde olup milattan önce 2.yüzyıla tarihlenmektedir. Apollon Tapınağına giden güzergah üzerinde yer alan tapınağın ayrıntıları pek fazla bilinmemektedir. Çünkü üzerinde bir erken Hristiyanlık devri kilisesi bulunmaktadır. Ancak Dor Tapınağı’nın da Apollon’a adandığını düşünmek için birtakım kalıntılar yer almaktadır. Aynı zamanda yaşama dair yapı kalıntıları da yer almaktadır. Burada Helenistik döneme ait olan bir villa bulunmaktadır. Bunun güneyinde yer alan Odeion ise hala kalıntıları ile dikkat çekmektedir. 

Antik kentin belki de en sevilen alanlarından biri Dionysos Terası olmaktadır. Buradaki Stoa Limon Caddesi’ne kadar uzanmaktadır ve hemen batı tarafta bir kilise yer alırken başka bir tarafta çeşme olduğu düşünülen bir yapı görülmektedir. Çeşmede bir yazıt yer almaktadır ve Boulakrates tarafından yaptırıldığı da yazmaktadır. 

Knidos Antik Kenti, dört farklı dönemde kazı evresi geçirmiştir. Knidos Antik Kentini ziyaret ederken bunları görmek de mümkün olmaktadır. Bugün Knidos nerede sorusu sıkça sorulmaktadır. Knidos Antik Kenti son yılların ilgi çeken antik kentleri arasında olup birçok kalıntıya sahip olması nedeni ile oldukça etkileyicidir. Buraya giriş çıkış saatleri 08.30 ile 19.30 arasındadır. Her gün açık olan müze kapanış saati ise 19:00. Knidos Antik Kenti’ne ulaşmak için toplu taşıma biraz zahmetli olabilir. Özellikle farklı şehirlerden gelen ve aracı olmayanlar için araç kiralamak büyük konfor sunabilir. Kendi aracınızla Knidos Antik Kenti’ni çok daha rahat bir biçimde gezebilirsiniz. Bütün gününüzü burada geçirmek isterseniz herhangi bir saatte kiralayacağınız araç ile en kısa sürede burada olabilir ve bölgenin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle