Muğla gezilerinin olmazsa olmazlarından biri Keramos Antik Kenti turu oluyor. Peki, Keramos Antik Kenti nerede? Bu yazımızda Keramos Antik Kenti hakkında önemli bilgiler paylaştık. Bölgede kazı çalışmalarına katılmış sanat tarihçilerinden bilgi aldık. Ayrıca Keramos Antik Kentine nasıl gidilir gibi soruların yanıtları da var. Okumaya devamn edin…
Keramos Antik Kenti Gezisi ve Tarihi
Keramos Antik Kenti Muğla’da yer alan ve geçmişi arkaik dönemlere kadar tarihlenen ünlü bir arkeolojik sit alanıdır. Antik kent aslında Muğla Milas bölgesinin de en eski yerleşim alanı olarak bilinmektedir. Şehir buradan kurulmuş ve genişlemeye başlamıştır. Kentte yoğun bir kalıntı bulunması burada yapılan çalışmaları da daha aktif ve yoğun bir hale getirmektedir.
Kent geçmişi 3000 yıl kadar geriye gitmektedir. Bu yoğun geçmişte pek çok önemli yapı bulunmaktadır. Bunlar arasında Keramos Zeus Tapınağı en öne çıkanlardan olmaktadır. Keramos Antik Kenti gezisi ve tarihi incelendiğinde ayrıntılar bölge tarihi hakkında da bilgi vermektedir. Kıyıdan biraz daha içeride olan antik kent dönem dönem farklı yöneticilerin etkisi altında olmuştur. Keramos “çömlek” demektir ve kentte yoğun bir çömlek üretimi olması bu adlandırma için destekleyici olmuş olmalıdır. Ancak elbette başka ihtimaller de mümkün olup bu Keramos Antik Kentine olan ilgiyi daha da arttırmaktadır.
Kentin Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi haline gelmesi de ileriki yüzyıllarda öne çıkmasına neden olmuştur.
Keramos Antik Kenti Nerede?
Keramos Antik Kenti, Türkiye’de Muğla’da Milas ilçesinde yer almaktadır. Milas ilçesine 40 kilometre güneyde bulunan kent Ören köyü içerisindedir. Buraya gidebilmek için Milas ilçesinden 1 saat kaddar Ören Köyüne araçla gitmek gerekmektedir. Gidilen araç bu süreyi değiştirmektedir. Burası aynı zamanda Gökova Körfezinin bulunduğu yerde Kuzey sahilde yer almaktadır. Antik kent modern yerleşimlerin arasında yer almakta ve buna karşın bugün hala varlığını koruyabilmektedir. Alan, bugün kıyı şeridinde yer almasa da ilk dönemde kıyı şeridinde yer aldığı düşünülmektedir. Çünkü burada toplanan alüvyonlar kentin önüne geçmiş ve kıyı şeridi ile olan bağlantıyı yüzyıllar içerisinde kesmiş olmalıdır. Buradan akan Karaçay, deniz ile buluşmaktadır.
Doğu bölümünde ise Kıran Dağı yükselmektedir. Kent iki kent arasındadır. Bunlar Halikarnassos ve Idyma kentleri olmaktadır. Bunlar bir yol ile birbiri ile bağlanmış olmalıdır. Keramos Antik Kenti nerede sorusu sıkça sorulmaktadır. Kent hali hazırda Ören Köyünde yer aldığından ulaşım mümkündür.
Knidos Antik Kenti yazımız için tıklayın.
Keramos Antik Kenti Tarihi Süreci
Keramos Antik Kenti tarihi ile öne çıkan bir kenttir. 3000 yıl kadar geriye gidilebilen kentte bunu belgeleyecek pek çok kalıntı bulunmaktadır. Kentin kökeni Kar’lara kadar inmektedir. Kar kökenli olduğuna inanılan kentte tarihlendirme mümkün olsa da kuruluş süreci ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulunmamaktadır. Keramos Antik Kentinin Attika – Delos Deniz Birliği’nin bir üyesi olup buraya vergi de ödemektedir. Bir buçuk talent olarak ödenen vergi birliğin dağılması ile yok olmuştur.
Ardıllar döneminde ise Keramos Antik Kentinin kim ait olduğuna dair net bir kanıt bulunmamaktadır. Ptolemaioslara mı yoksa Seleukoslara mı ait olduğu milattan önce 3.yüzyıl için bir tartışma konusudur. Milattan önce 2.yüzyılda ise kentte sikke basılmaya başlandığına dair kalıntılar bulunmaktadır. Sikkerlerde kentin de baş tanrısı olan Zeus yer almkatadır. Ancak tek tanrı Zeus olmayıp adı bilinmeyen yerel bir tanrı da yer almaktadır. Milattan önce 189 yılında kent Rhodos hakimiyeti altına girmiştir. Kent yakın bir tarihte, milattan önce 129’da Asia Eyaleti’nin bir parçası haline gelmiştir. Roma’ya dahil olan Keramos Antik Kenti özellikle Roma ve Bizans döneminde daha yoğun bir nüfusa sahip olmuştur.
Kent ile ilgili ilk araştırmaları Wood, Newton, Paton ve Hicks gerçekleştirmiştir. Kent ile ilgili ilk çalışmalar da Osmanlı devrinde 19.yüzyılda başlamıştır. Burada edinilen bilgiler ile ilgili yayınlar da yapılmıştır. Bugün ise Keramos Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı arkeolojik sit alanları içerisinde yer almaktadır.
Keramos Antik Kenti Yapıları
Keramos Antik Kenti yapıları bugün kalıntılar halinde yerinde durmaktadır. Ancak bunlar tahrip edilmiştir. Tahrip süreci özellikle yerel halk tarafından gerçekleşmiş olmalıdır. Bunun dışında kentin içerisinde Roma ve Bizans yapıları da bulunmaktadır. Elbette bunun öncesine dair kalıntılar da söz konusudur. Bugün dahi surların kalıntıları durmaktadır. Su duvarları Meşe Kayısı Dağı üstünde yer almaktadır ve Ören Köyü’nün arkasında bulunmaktadır. Surların tabanı çokgen taşlardan elde edilmiştir. Üst kısımları ise çok daha düzenli görünüme sahip katlardan olan bir duvar tekniği ile örülmüştür.
Surda toplamda 13 kule olduğu düşünülmektedir. Burada aynı zamanda teraslama yöntemi ile yapılan bir alan da bulunmaktadır. Halk buraya “Bakıcak” adı vermektedir. Burada 25 metreye kadar çıkan bir uzunluğa sahip olan tapınaklar iki adettir. Teras güney ve batı bölümle özgünlüğünü korurken doğu için aynısını söylemek mümkün olmamaktadır. Terasın bir bölümünde de hem İon hem de Korinth yapı unsurları bulunmaktadır. Bunların tapınak ile ilişkili olduğunu düşünmek mümkündür. Burada su kemerleri ile karşılaşmak da mümkündür. Kulelere girişte 5 kapı yer almaktadır. Bu kapılar, farklı yönlerde olacak şekilde sıralanmıştır. Kapı 1 limana çıkmakta ve ticareti sağlaması nedeni ile yoğun olarak kullanıma sahip olmuş olmalıdır.
Zeus Tapınağı ve Tiyatro
Alanda önemli bir cadde güzergahı da bulunmuştur. Bu cadde kuzey ve güney yönünde ilerlemektedir. Buranın ana cadde olduğu düşünülmektedir. Kuzey bölümde modern evler olduğu düşünülmektedir ki bu evler bugün tahrip edilmiş durumdadır. Kentte bir gymnasion bulunmaktadır. Erkeklerin spor yaptığı ve eğitildiği bu mekan agoranın önüne konumlandırılmıştır. Tiyatro ise yamaç üzerinde yer almakta olup kayaya oyulmuş biçimde tasarlanmıştır.
Tapınaklardan biri Zeus Khrysareos Tapınağı’dır. Kentin dışında tepenin hemen üzerindedir ancak hiçbir kalıntı bulunmamaktadır. Bir kabartma burada Zeus Tapınağının olduğunu düşündüren tek unsurdur. Burada yer alan “Kurşunlu Yapı” ise halk ağzında bu ada sahiptir. Aslında bir tapınak olan bu yapının iki sütunu ele geçmişir ve Iustinianus Dönemi’ne ait olmaktadır. Aynı zamanda pek çok şehirde olduğu gibi bir nekropol de şehrin parçası olarak öne çıkmaktadır. Su depoları, kiliseler ve agorayı oluşturan diğer yapılar da kent siluetinin bir parçasıdır.
Keramos Antik Kenti İçerisinde Neler Yapılabilir?
Keramos Antik Kentine nasıl gidilir ve kentte neler yapılabilir sorular arasında yer almaktadır. Kent ulaşım açısından uygun bir yerdedir ve Milas’dan 1 saat araba yolculuğu ile görülebilmektedir. Kente gidildiğinde bir ücret ödemeye gerek yoktur. Buraya giriş ile birlikte kentte pek çok kalıntı görmek mümkündür. Bu kalıntılar birçok farklı döneme ait olup her birini görmek mümkündür. Ancak Keramos Antik Kenti kayalık bir alanda olmakta ve geniş bir bölgeye yayılmaktadır. Bu nedenle gezerken buna uygun giyinmek ve dikkatli olmak oldukça önemlidir.
Kente gitmek için araca ihtiyacınız olabilir. Bu amaçla araç kiralama seçeneklerine de bakabilirsiniz. Muğla merkezden bölgeye yapacağınız 1 saat yolculuğu daha konforlu kılabilirsiniz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle