Yolcu360 Blog
kaz-daglari-gezisi-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kaz Dağları Gezisi: Kaz Dağları Hakkında Her Şey

Kaz Dağları Gezisi: Kaz Dağları Hakkında Her Şey

Türkiye’nin oksijen bakımından en zengin yerlerinden biri olan Kaz Dağları, muhteşem doğasıyla herkesi cezbediyor. Orman manzaraları ve doğayla iç içe bir tatilin yanında kültürel olarak da sizi doyuracak bir yer. Kaz Dağları’nda tatil yapmak ya da kamp kurmak isteyenler için bir yazı hazırladık. Tarihi, efsaneleri, doğal güzellikleri… Karşınızda için Kaz Dağları gezisi ve Kaz Dağları hakkında merak ettiğiniz her şey!

Biga Yarımadası civarındaki en yüksek zirvenin de dahil olduğu Kaz Dağları, bir sıradağ. Bu dağa İda Dağları da deniyor. Kaz Dağları, Yunan mitolojisinde epey önemli bir yere sahip. Kaz Dağları birçok hayvanın yaşam alanı. Ayrıca yöreye has çok sayıda bitkiye ev sahipliği yapıyor, zengin bir floraya sahip. Kaz Dağları civarında gezilip görülecek çok yer var. Yöre halkının yaptığı lezzetli yemekler de insanın iştahını açacak cinsten. 

Gelin hep birlikte Kaz Dağları nerede, Kaz Dağları’nda nerede konaklanır, Kaz Dağları otelleri nerede, Kaz Dağları efsanesi nedir, Kaz Dağları gezilecek yerler nerede gibi konulara şöyle bir bakalım. 

Kaz Dağları Gezisi: Nerede?

kaz-daglari-gezisi-3

Kaz Dağları, Ege ve Marmara bölgesinin sınırları içinde bulunuyor. Balıkesir ve Çanakkale illeri arasında geniş bir alana yayılıyor. 

Oksijen deposu olan Kaz Dağları, muhteşem bir doğaya, yüksek tepelere ve engin bir geçmişe sahip. Yunan mitolojisinde birçok yerde ismi geçiyor. 

Kaz Dağları Gezebileceğiniz Yerler

kaz-daglari-gezisi-1

Muhteşem doğasıyla göreni kendine hayran bırakan Kaz Dağları’nda gezilecek yer çok. Üstelik bulunduğu konum itibariyle Kaz Dağları civarında da birçok seyahat rotası bulunuyor. 

Kaz Dağları, UNESCO tarafından seçilmiş sayılı biyosfer alanlarından bir tanesi. Ayrıca Truvalılar, Persler, Atinalılar, Romalılar, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok sayıda medeniyetin izlerini bulmak mümkün. 

Sizler için hazırlamış olduğumuz Kaz Dağları gezilecek yerler listemizde neler var, bir bakalım. 

Kaz Dağları Gezisi: Kaz Dağları Milli Parkı

kaz-daglari-gezisi

Kaz Dağları Milli Parkı, yirmi bir bin hektarın üzerinde bir alanı kapsıyor. Milli Park tam anlamıyla bir doğa harikası. 

Oksijen cenneti olan Kaz Dağları Milli Parkı, birçok hayvana ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında ormanda endemik bitki türleri de mevcut. Bu endemik türlerin en önemlisi Kazdağı Göknarı. 

Kaz Dağları Milli Parkı’nda Kazdağı Göknarı hariç başka endemik türler de yaşıyor. Hatta yapılan bir çalışmada, Türkiye’nin iklimine özgü yetmiş yedi adet bitki türü tespit ediliyor. Bunlardan yirmi dokuz tanesi sadece Kaz Dağları’na özgü. 

Doğasının muhteşemliği ve çeşitliliği haricinde Kaz Dağları Milli Parkı’nda Pınarbaşı ve Hasanboğuldu piknik alanları bulunuyor. Mehmetalan Köyü de yine milli park sınırları içerisinde yer alıyor. 

Kaz Dağları Milli Parkı’nın içinde bir de Sarıkız mezarı var. Bu bir Kaz Dağları efsanesine dayanıyor. 

Kaz Dağları Efsanesi: Sarıkız

kaz-daglari-gezisi-2

Kaz Dağlarına ait birçok efsane var. Hatta daha önce de dile getirdiğimiz gibi Yunan mitoslarında da bu dağ sıkça anılıyor. Sarıkız efsanesi de meşhur bir hikaye ve yöre halkı tarafından hala kabul görüyor. 

Hikaye annesinin ölmesi üzerine Sarıkız ve babasının Kaz Dağları’nın eteğindeki Kavurmacılar Köyü’ne taşınmasıyla başlıyor. Mutlu bir sürüyorlar ve Sarıkız büyüyüp güzel bir kız oluyor. 

Babası hacca gitmek için köyden ayrılıyor. Babasının yokluğunda Sarıkız’a çok fazla talip çıkıyor. Fakat Sarıkız kimseyi istemiyor ve kendi işiyle gücüyle meşgul olmaya devam ediyor. 

Gel zaman git zaman Sarıkız’ın reddettiği kişilerin nefreti köyde birtakım dedikoduların çıkmasına yol açıyor. Sarıkız’a iftira atılıyor. 

Hacca giden babası dönüyor ve bu dedikoduları öğreniyor. Köylü ahalinin ondan beklediğini yapmaya yüreği el vermiyor. Kızını öldürmek yerine kazlarla birlikte Kaz Dağları’nın tepelerine çıkarıp bırakıyor. 

Sarıkız’ın dağda bir başına hayatta kalamayacağını düşünen babası hayatına devam ediyor. Fakat belli bir zaman sonra köyde yine söylentiler dolaşmaya başlıyor. 

Kaybolanlara yardım ediyor:

Bayramiç yolundan geçenlere Kaz Dağları’nda kayboldukları vakit Sarı bir kızın yardım ettiğini söylüyorlar. Ayrıca bu kızın kazları olduğunu anlatıyorlar. 

Bu olaya inanmayanlara ise Bayramiç köylülerinin mahsullerine kazların zarar verdiğini söylüyorlar. Sarıkız’ın gelip taşları saçarak bir avlu yaptığını ve köylüleri kazlardan koruduğunu belirtiyorlar. Ek bir bilgi olarak bu taş avlu günümüzde hala varlığını sürdürüyor. 

Sarıkız’ın babası durumu anlıyor ve Kaz Dağları’nın eteklerine gidiyor. Kızını bıraktığı tepede buluyor fakat kızı kendisiyle konuştuktan sonra kayboluyor. Baba kızının iftiraya kurban gittiğini fark ediyor. 

Günahsız kızının başına gelenlere üzülen baba, köy halkına beddua ediyor. Ayrıca Sarıkız’ın öldüğü tepeye mezar yapılıyor. Bu olaydan sonra Kavurmacılar Köyü’nde yaşayan kimse kalmıyor. Hatta köyün adı kütükten siliniyor. 

Bu ilginç efsane hala yöre halkı tarafından anlatılıyor. Her yıl Ağustos ayında Sarıkız’ı anmak için öldüğü tepeye çıkılıyor. 

Adatepe Köyü

Adatepe Köyü, Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. Köyün tamamı taş evlerden oluşuyor ve aynı zamanda bir sit alanı. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Adatepe Köyü, görülmeye değer seyahat rotalarından bir tanesi.

Zeus Altarı

Zeus Altarı, yöre halkı tarafından Zeus Mağarası olarak da isimlendirilir. Adatepe Köyü’nde. Oldukça güzel bir manzaraya sahip. 

Bir rivayete göre Zeus, Truva Savaşı’nı oturup bu tepeden izliyor. Manzarayı görünce büyülenebilirsiniz fakat aman dikkat çok yüksek bir tepe!

Yunan mitolojisine göre Zeus Altarı ile ilgili birçok rivayet var. En çok bilinen ve kabul görenlerden biri de Tanrı Zeus’un karısı Hera’ya burada aşık olduğuyla ilgili. Ayrıca burada bir antik sunak alanı da mevcut. 

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe sınırları içinde bulunan Zeytinyağı Müzesi, iki katlı ve oldukça geniş bir bahçesi var. Ayrıca taş bir değirmene sahip. 

Müzede zeytinyağı ve sabunun nasıl yapıldığına tanık oluyoruz. Malum zaten Kaz Dağları ve civarında zeytin, zeytinyağı çok meşhur. Birbirinden güzel zeytin ağaçlarının üzerinde oynaşan sincaplar bile görebilirsiniz. 

Müzenin çıkışında zeytinyağı ya da zeytinyağı özlü sabun alabileceğiniz hediyelik eşya tezgahları var. Dilerseniz sevdiklerinize buradan hediye alıp götürebilirsiniz. 

Darıdere 

Kızılçamlar ve meşe ağaçlarıyla bezeli harika bir yer Darıdere. Bir mesire alanından kesinlikle daha fazlası. 

Sakinliğin ve doğanın tadını çıkartmak için bire bir. Ayrıca sınırları içerisinde bir de gölet mevcut. Görülmeye değer bir yer olduğunu söylemeden geçmeyelim! 

Kaz Dağları Gezisi: Kamp Alanları

kaz-daglari-gezisi-4

Kaz Dağları gibi bir doğa harikasında kim kamp yapmak istemez ki! Şehrin gürültüsünden kurtulup doğayla iç içe bir tatil herkesin hayali. 

Oksijen deposu Kaz Dağları milli park statüsüne sahip olduğu için her yerde kamp yapmak mümkün değil. Milli park koruma görevlileri devamlı etrafı geziyor. Dolayısıyla kamp alanı olmayan bir bölgede çadır kurmak da karavanla kamp yapmak da yasak.

Elbette Kaz Dağları’nda kamp seven tatilciler için yerler mevcut. Sizler için en popüler kamp alanlarını sıraladık: 

  • Akaleos Ağaç Evler Kamp Alanı
  • Çamlaraltında Kamp Alanı
  • Endes Kamp Alanı

Kaz Dağları Lezzetleri:

Kaz Dağları ve civarında özellikle zeytin ve zeytinyağı çok meşhur. Ayrıca yöreye has peynir çeşitleri de var. Mesela tepme peynir, zeytinyağı ile pişiyor ve yeniyor.  

Kahvaltılık ürünlerin yanı sıra ot çeşitleri ve bu otlarla yapılan börekler de mevcut. Ayrıca midye çorbası, kabak çiçeği dolması, kalamar dolması, lokma tatlısı, kızılcık şurubu ve koruk suyu, börülce ekşilemesi, zerde, kulak mantısı gibi yemekler bu bölgeye ait lezzetleri oluşturuyor. 

Kaz Dağları Gezisi: Konaklama – Kaz Dağları Otelleri

Kaz Dağları ve çevresinde, her şey dahil beş yıldızlı oteller gibi yerler çok yok. Fakat pansiyonlar, butik oteller ve oteller elbette mevcut. 

Sizler için en popüler konaklama yerlerini ve Kaz Dağları otellerini listeledik: 

  • Simurg Inn Otel
  • İda Blue Hotel
  • Hünnap Han 
  • Mavras Taş Otel
  • Pincecone Butik Otel
  • Karye Müze Otel
  • Zeytinbağı Otel
  • İmbat Otel

Kaz Dağları’na Gitmek İçin Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle