Dünyada gezilip görülecek heyecan verici birçok seyahat rotası var. Kuzey ışıkları da bu muazzam yerlerden bir tanesi! Herkesin imkanı olsa gezip görmek isteyeceği bir yer. O kadar büyülü bir atmosfere sahip ki yalnızca gezginlerin değil hepimizin hayallerini süslüyor. Peki Kuzey Işıkları Turu nasıl yapılır?
İçindekiler
Kuzey ışıklarının bilimsel bir açıklaması elbette var. Fakat eski zamanlarda gökyüzünde hareket eden bu ışıkların, tanrıdan gelen bir işaret olduğuna inanılıyor. Bunun dışında ruhların dans ettiğini düşünenler ve kutsal sayanlar da mevcut.
Fotoğraflarda bile olağanüstü gözükmeyi başaran kuzey ışıklarını herkes daha yakından görmek, o anı yaşamak istiyor. Bu nedenle insanların kuzey ışıkları turu yapmakla ilgili kafasında birçok soru dolaşıyor.
Biz de bu yazımızda, kuzey ışıkları turu nasıl yapılır sorusuna cevap vermek istiyoruz. Kuzey ışıkları nedir, kuzey ışıkları nerede, kuzey ışıkları nasıl oluştu, kuzey ışıkları turu nasıl yapılır, kuzey ışıkları ne zaman gözüküyor gibi konular hakkında bir araştırma yaptık. Haydi kuzey ışıklarının masalsı dünyasına giriş yapalım!
Kuzey Işıkları Nedir? Nasıl Oluşur?
Kuzey ışıkları yani diğer bir adıyla söylemek gerekirse kutup ışıkları, kutup bölgelerine gittikçe görülüyor. Bunun yanında kuzey ışıkları, kutup aurorası olarak da adlandırılıyor.
Kuzey ışıkları, doğal bir ışıma ürünü. Bu ışık yeryüzündeki manyetik alanın güneşten iletilen elektrik yüklü parçacıklarla etkileşime girmesi yoluyla açığa çıkıyor.
Ortaya çıkan bu ışımalara kuzey enlemlerde, aurora borealis veya kuzey ışıkları deniyor. Güney enlemlerinde olanlara ise aurora australis veya güney kutup ışıkları adı veriliyor.
Bu ışıklar genelde geceleri gözüküyor. Çoğunluk olarak ışımalar iyonosferde meydana geliyor. Işımalar, 60 – 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında seyredilebiliyor.
Kuzey ışıkları yani aurora borealisin görülme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna doğru gidildikçe artıyor. Ayrıca güneşte patlamaların sık olduğu dönemlerde, aurora borealis yani kuzey ışıkları daha belirgin ve güçlü gözüküyor.
Aurora kelimesi Yunan mitolojisinden geliyor. Yunan mitolojisinde aurora, şafak tanrıçası anlamına tekabül ediyor. Ayrıca boreal da Yunanca bir kelime ve kuzey rüzgarı demek.
Güney ışıkları da tıpkı kuzey ışıkları kadar mucizevi ve göz alıcı. Ancak kuzey ışıkları daha meşhur ve popüler. Ayrıca bu ışımalar, dünyamızdan görülebildiği gibi diğer gezegenlerden de görülebiliyor.
Kuzey Işıklarının Rengi
Güneşten kopan parçacıklar, atmosferde gaz molekülleri ile etkileşime geçiyor. Bu etkileşim sırasında parçacıklar, renkli şekilde gökyüzüne yayılıyor.
Kuzey ışıklarının rengini de bu etkileşim belirliyor. Etkileşime giren atomun türü bu konuda oldukça belirleyici. Ayrıca etkileşimde kazandığı enerji de önemli.
İnternette, televizyonda, dergilerde kuzey ışıklarını hep yeşil renklerde görüyoruz. Yeşil renk kuzey ışıkları, oksijen atomuyla girilen bir etkileşimin sonucu. Ayrıca soluk sarımsı yeşil renk, kuzey ışıklarının en sık görülen rengi.
Kuzey ışıkları yeşilden farklı renklerde de görülebiliyor. Nitrojen atomu ile etkileşim sonucu kırmızı, azot molekülleri ile etkileşim sonucu mavi ve iyonlaşmamış azot atomu ile etkileşim sonucu mor kuzey ışıkları gözüküyor.
Kuzey Işıklarının Şekilleri
Bu olağanüstü ışıma olayının hala gizemini koruyan yanları var. Kuzey ışıkları farklı şekillerde gözükebiliyor. Bilim insanları bu gizeme net bir açıklama yapmış durumda değil.
Net bir bilgimiz olmasa da manyetosferde farklı alanlarda oluşmalarından kaynaklı olarak farklı şekillerde kuzey ışıkları olduğu düşünülüyor. Kuzey ışıkları farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Fakat çoğunlukla üç farklı şekil karşımıza çıkıyor.
Ark Şeklindeki Kuzey Işıkları
Ark şeklinde olan kuzey ışıkları, yüksek enlemlerde gözüküyor. Görünüşleri adeta kuzeydoğudan kuzeybatıya uzanan bir gökkuşağı biçimine benzer.
Şerit Şeklindeki Kuzey Işıkları
Kuzey ışıklarının kıvrımlı olanları bu gruba giriyor. Kuzey ışıklarının yoğunluğu arttıkça şeritler, orta hızda hareket ediyor. Bu durum da kuzey ışıklarının dans edermiş gibi bir görüntüye sahip olmasını sağlıyor.
Sütun Şeklindeki Kuzey Işıkları
Kuzey ışıklarının bu türü büyük ve renkli ışık sütunları gibi. Sütun şeklindeki kuzey ışıkları, düşük jeomanyetik enlemlerde ortaya çıkıyor ve oldukça görkemli bir görünüme sahip.
Kuzey Işıkları Ne Zaman Görünür?
Elbette kış ayları gecelerin daha uzun sürmesi bakımından kuzey ışıklarını görmek için bir avantaj. Fakat bu yeterli değil. Kuzey ışıkları, özellikle ayın geceyi çok aydınlatmadığı zamanlar daha belirgin gözüküyor.
23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem, kuzey ışıklarını görmek için oldukça iyi bir tercih. Ama gökyüzü oldukça açık ve karanlık olmalı.
Mart ve Eylül aylarında yaşanan ekinokslarda, dünyanın manyetik alanı etkileşim için daha elverişli oluyor. Bu durum da kuzey ışıklarının keyfini çıkarmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsata dönüşüyor.
Kuzey Işıkları Turu Yapacaklar İçin İpuçları:
Kuzey ışıklarını görmek herkes için olağanüstü ve heyecan verici bir deneyim olsa gerek. Bu güzelliği görebilme şansını belki de hayatımızda bir defa yakalıyoruz. Bu nedenle her türlü ipucuna ihtiyacımız var.
Biz de sizler için bir araştırma yaptık. Kuzey ışıkları turu yapmak isteyenler için belli başlı ipuçlarını madde madde sıraladık. Gelin hep birlikte kuzey ışıklarının keyfini çıkarmanız için nelere dikkat etmeniz gerekiyor, bir bakalım.
- İlk tavsiye, kuzey ışıkları turuna ne zaman çıkmanız gerektiğiyle ilgili. Tüm araştırmalarınızı ve hazırlıklarınızı yapıp kuzey ışıklarının en belirgin ve güçlü gözüktüğü dönem için bir tur planı oluşturmalısınız.
- Hangi zamanlarda hangi bölgede kuzey ışıklarının daha iyi gözlemlendiğini belirlemelisiniz. Bunun için çeşitli uygulamalar ve web sitelerinden destek alabilirsiniz.
- Hiç kamp yaptınız mı? Ormanda gece olunca yıldızlar, şehirde göründüğünden daha belirgin ve güçlü gözüküyor. Bunun sebebi şehir ışıklarının olmaması. Siz de kuzey ışıklarının keyfini çıkarmak için şehir merkezlerinden uzak, daha sakin yerleri tercih etmelisiniz.
- Kendi ulaşım aracınızın olması her bakımdan kuzey ışıkları turunuz için faydalı. Çünkü böylece herhangi bir bağımlılığınız olmadan istediğiniz yere seyahat edebilirsiniz. Unutmayın kuzey ışıkları en iyi gecenin kör karanlığında görünüyor. Eğer kendi aracınız yoksa bir araç kiralama şirketiyle anlaşarak bu sorunu çözebilirsiniz.
- Kuzey ışıklarını daha iyi deneyimlemek için gökyüzüne bakışı engellemeyen, açık ve geniş bir alan seçmelisiniz.
- Kuzey ışıklarının gecenin ilerleyen saatlerinde daha belirgin gözüktüğünü söylemiştik, bunu unutmamalısınız. Uykusuz kalmayı göze almak istemiyorsanız bu duruma göre bir plan yapmalısınız. Kuzey ışıklarını görebileceğiniz saate alarmınızı kurmayı unutmamalısınız!
- Kuzey ışıklarını gördüğünüz anın büyüsüne kapılarak fotoğraf çekmeyi atlamamalısınız. Bu mükemmel deneyimi, sonrasında fotoğraflara bakarak anımsamak isteyebilirsiniz.
Kuzey Işıkları Turu Nasıl Yapılır?
Kuzey ışıkları birçok ülkeden izlenebiliyor. Biz de sizler için bu ülkeleri araştırdık ve listeledik. Kuzey ışıklarını deneyimlemek için yapacağınız turda nereye gitmek istersiniz, seçim tamamen sizin!
Kuzey ışıklarını görebileceğiniz büyüleyici seyahat rotalarını sizler için listeledik:
-
Norveç, Tromsø
Norveç’in kuzeyinde bulunan Tromsø isimli şehir, kuzey ışıklarını seyretmek için oldukça iyi bir tercih. Genelde yılın Kasım ve Mart aylarında şehir çok kalabalık oluyor. Yerli ve yabancı turistler, kuzey ışıklarını görebilmek için şehre geliyor. Siz de kuzey ışıklarını turunuzda burayı tercih edebilirsiniz.
-
Norveç, Svalbard
Svalbard, Norveç’e bağlı olan bir ada. Dünyanın en kuzeyinde konumlanıyor. Burası kuzey ışıklarını seyretmek için oldukça ideal bir yer. Ayrıca harika bir doğası var.
-
İsveç, Abisko
Abisko insanların Avrupa’da kuzey ışıklarını görmek için en çok tercih ettiği yerlerden biri. Abisko Ulusal Parkı çoğunlukla kuzey ışıklarını görmek isteyenlerle dolup taşıyor. Ayrıca Abisko’da hava açık ve gökyüzü karanlık olduğu için kuzey ışıkları belirgin, güçlü gözüküyor.
-
İsveç, Kiruna
Kiruna isimli kasaba, Norveç’in Tromsø isimli şehriyle aynı enlemlerde bulunuyor. Kuzey ışıkları bu bölgeden oldukça iyi gözüküyor.
Farklı bir bakış açısından kuzey ışıklarına bakmak için Jukkasjarvi Köyü’ne de gidebilirsiniz. Bunun dışında farklı bir deneyim yaşamak isterseniz Kiruna bölgesi, buz hotelleriyle de meşhur.
-
İzlanda, Reykjavik
Kuzey ışıklarını seyretmek isteyenler için bir başka seçenek de İzlanda’nın başkenti Reykjavik. Oldukça renkli bir şehir olan Reykjavik’te kuzey ışıklarının tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Mavi Lagün’ü ve Game of Thrones’un çekildiği yerleri görmek, kulağa oldukça heyecan verici geliyor.
-
İzlanda, Thingvellir Milli Parkı
İzlanda sınırları içerisinde kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz tek yer Reykjavik değil. Thingvellir Milli Parkı da mükemmel bir seyir deneyimi sunuyor.
Thingvellir Milli Parkı, UNESCO mirası listesinde bulunan harika bir yer. Şubat ve Kasım aylarında kuzey ışıklarını seyretmek için çok ideal bir milli park.
-
Danimarka, Grönland
Kuzey ışıkları turu yapmak isteyenler ve macerayı sevenler buraya! Grönland kuzey ışıklarını izlemek için harika bir yer seçimi. Kasım ya da Şubat aylarında Grönland’ı ziyaret ederek kuzey ışıklarının görkemli dansına tanık olabilirsiniz.
-
Danimarka, Faroe Adaları
Faroe Adaları, Danimarka’ya bağlı bir adalar grubu. Bu adalarda kuzey ışıklarını farklı bakış açılarından görebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Ayrıca doğası ve coğrafi konumu bakımından, kuzey ışıklarının en belirgin gözüktüğü yerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
-
Finlandiya, Fin Laplandı
Finlandiya’nın Fin Laplandı bölgesi de kuzey ışıklarını izlemek için oldukça ideal bir yer. Özellikle Iglo Köyü’nü tercih edebilirsiniz. Onun dışında Rovaniemi, Ivalo ve Lousto kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz diğer alanlar.
-
Finlandiya, Kakslauttanen
Kakslauttanen Finlandiya’nın Laponya bölgesinde bulunan bir köy. Kuzey ışıklarını izlemek isteyenler için oldukça iyi bir tercih. Çünkü gerek doğası gerek bulunduğu konum itibariyle bu duruma oldukça elverişli.
Laponya bölgesinde bulunan Kakslauttanen Köyü’nde eskimo evleri mevcut. Tamamen cam bir tavana sahip bu evlerde kalarak kuzey ışıklarının tadını çıkarabilirsiniz. Kuşkusuz harika bir deneyim!
-
Kuzey İskoçya, Birleşik Krallık
İskoçya da coğrafi yapısı nedeniyle kuzey ışıklarını izlemek için oldukça iyi bir tercih. Eğer kuzey ışıkları turu yapmak için İskoçya’yı tercih edecekseniz, Aviemore ve Cairngorms Ulusal Parkı’nı seçebilirsiniz. Ayrıca Caithness Sahili de rağbet edilen bir başka yer.
-
Rusya, Sibirya
Rusya isimli ülkenin bir kısmı, kuzey kutup dairesinin içinde bulunuyor. Bu nedenle Rusya da kuzey ışıklarını izlemek isteyenler için oldukça uygun bir seyahat rotası. Özellikle soğuklarıyla kötü bir şöhrete sahip Sibirya, kuzey ışıklarını izlemek isteyenler için harika bir yer.
Kuzey ışıklarının dansını izlemek için Murmansk, Arkhangelsk, Petrozavodsk gibi yerleri tercih edebilirsiniz. Fakat soğuğa karşı önleminizi almayı unutmayın demeden geçmeyelim!
-
Kanada, Calgary
Kanada isimli ülkede kuzey ışıklarını görebileceğiniz çok fazla yer bulunuyor. Hatta isterseniz şehirden çok uzaklaşmadan kuzey ışıklarını seyredebilirsiniz. Calgary bunun için oldukça ideal bir tercih.
-
Kanada, Yellowknife
Burası Kanada’nın kuzey ışıklarıyla meşhur olan alanı. Kuzey ışıklarını izlemek isteyen yerli ve yabancı turist, genellikle Wood Buffalo Ulusal Parkı’nı ya da Jasper Milli Parkı’nı tercih ediyor. Buraya kuzey ışıkları turu yapmak için Ağustos ayından Nisan ayına kadar olan zaman oldukça ideal.
-
Alaska, Fairbanks
Alaska bulunduğu konum ve doğası nedeniyle iyi bir tercih. Kuzey ışıklarını izlemek için özellikle Yukon Bölgesi’ni seçebilirsiniz. Ayrıca Denali Milli Parkı da kuzey ışıkları gözlemlemek için uygun bir alan.
Yurt Dışında Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? İlk Yurt Dışı Kiralamanıza %10 İndirim!
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, araç kiralama platformu Yolcu360 ile 100 ülkede, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Üstelik ilk yurt dışı kiralamanıza özel %10 indirim sizi bekliyor. Kampanya detaylarını incelemek için tıklayın!
Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle