Merzifon tarihi, huzurlu dokusu ve gezi rotalarıyla Amasya’nın şüphesiz en popüler noktalarının başında geliyor.
Merzifon Amasya’nın yaklaşık 45 kilometre uzaklığında tarihi eski bir kent. Tarihimizde yetiştirdiği vezirlerle ün yapmıştır. Kent Anadolu ve Karadeniz’e açılan bir kapı görevindedir.. Merzifon eski bir geçmişe sahip M.Ö 700 lü yıllara dayanan ilk kurulumunu öğrenince ise hayranlığımı gizleyemedim. Frigler, İskitler, Pontuslular, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Danışmentler, Selçuklular ve Osmanlılar Amasya tarihine iz bırakan devletler olmuş. Çoğu olmasa da bazı eserler hala ayakta kalabilmeyi başarmış.
Merzifon’a nasıl gidilir?
Merzifon’u rahat rahat gezmenin şüphesiz en rahat yolu Yolcu360’tan bir araç kiralamak. Amasya Merzifon araç kiralama seçeneği ya da Amasya araç kiralama seçeneği ile rahatlıkla gezi rotanızı belirleyip yola çıkabilirsiniz.
Merzifon’un nesi meşhur?
Kentin diğer önemli hatırlanabilir özelliklerinden biri Merzifon eşeği ve keşkeği. Eşek kentin aslında simgesi olabilecek ileriki zamanda. Belediye Başkanının bu konuda büyük bir emeği var. Kentin en büyük değerlerinden biri ise Kara Mustafa Paşa. Paşa aslen Merzifonlu olup Viyana kuşatması sırasında başarısız olunca idam edilmiş. 7 yıl boyunca sadrazamlık yapan Sadrazam Kara Mustafa Paşa kentine bir çok yapı kazandırmış, şu anda bir çok eseri koruma altındadır.
Kentin en güzel yerlerinden biri Bedesten ve çevresidir. Benim çok etkilendiğim bir yer olan Bedesten kentin en dikkat çeken eserlerinden biri olmuş. İçerisindeki Bedesten restoran ise tarihi özellikleri tekrar yapılarak mimarisi ile ilgi çekici bir yer olmuş. Burada meşhur olmuş ama aslen kökeni Tokat olan Topuz kebabını deneyebilirsiniz. Farklı sunumuyla kesinlikle denemeye değer.
Merzifon gezi rehberi
Bedestenin yanında ise Taşhan o kadar güzel bir yapı ki yapılan restorasyona nedense hiç şaşırmadım. Onlarca ülkede gördükten sonra ülkemizde yapılan restorasyonların ne kadar kötü olduğunu anlayabiliyorum. Burası tarihi zamanında kervanların dinlendiği hanlardanmış. Kentin ziyaret edilebilecek noktalarından biri tarihi saat kulesininde olduğu Çelebi Mehmet Medresesi.
1414 yılında Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan bu tarihi yapının girişine ilave ettirilen saat kulesi ise 1865 yılında Amasya valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmış. Merzifon ziyaretinde uğradığım noktalardan biride Piri Baba türbesi. Nusratiye mahallesindeki bu ziyaretgah bir çok gelenin uğradığı bir yer.
Piri baba Hoca Ahmed Yesevi tarafından Anadolu’ya gönderilen halifelerinden olduğu ve Merzifona yerleştiği bilinmekte. Şehrin en dikkat çekici eseri ise Kara Mustafa Paşa cami. Kentin merkezinde yer alan cami kentin en büyük camisidir, etrafındaki büyük ve geniş park ise camiyi ön plana çıkarmakta. Cami kadar benim dikkatimi çeken ise caminin avlusundaki şadırvan. Kubbesine doğru başınızı kaldırdığınızda üzerindeki orijinal süslemeler hala durmakta. Kentin denenebilecek lezzetleri ise Bedesten restaurantta topuz kebabı ve Kültür kafede çömlek kebabıdır.
Merzifon’u ziyaretimde Karatepe köyü ile ilgili biraz bilgi gelince köyü ve köyü güzelleştiren muhtarı Rumi abiyi ziyaret etmek istedim. Efendim muhtarımız İtalya’dan köyüne memleketine hizmet için gelmiş. Sayesinde yapılan düzenlemelerle ki çok mutlu oldum köyünü daha güzel bir yaşanabilir alan haline getirmiş. Ne gibi derseniz,
- Haftada bir gün salı günleri köy kahvesini kadınlara tahsis etmiş.
- Köy içinde 20 km’den fazla hız yapmak yasak.
- Köy içinde korna çalmak yasak.
- Köyde tüm piller ve aküler ayrı ayrı toplanılmakta.
- Köyün her yerinde Atatürk büstü çokça görmek mümkün.
Böyle güzel insanların ülkemize büyük ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Tekrar tebrik ederim sevgili Rumi abicim. Amasya’ya geldiğinizde günü birlik ziyaret edebileceğiniz keyifli bir Anadolu kenti Merzifon. Merzifon’a İstanbul’dan yaklaşık 55 dakikalık bir uçuş sonrası Merzifon havalimanına varabilir ve 5 kilometre uzaklıktaki şehre ulaşabilirsiniz. Keşfetmeniz dileğiyle…
Add comment