Yolcu360 Blog
Kars

Kars Gezi Rehberi

Kars gezi rehberi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Kars hakkında bilgiler, Kars tarihi ve Kars’lı ünlüler gibi bilgiler için okumaya devam edin.

Kars Gezi Rehberi

Bu yazımızda son zamanlarda adını “Doğu Ekspresi” ile sıkça duyduğumuz Kars şehri hakkında bilgiler, şehrin gezilecek yerleri, şehre özgü lezzetler, şehrin tarihi gibi birçok bilgiyi bulabileceksiniz. Kars gibi mucize güzellikleri olan doğu illerine bakış açımızı değiştirmemiz bu şehirlerin ve toplum olarak kaderimizi değiştirebilir…

Kars Şehri Hakkında Genel Bilgiler

Kars, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda kalan bir şehirdir. 8 ilçe, 9 belediye ve 380 köy bulunmaktadır. Kırsal bölgelerinde 160 bin, şehirde de 130 bin civarında olmak üzere toplam 300 bin civarında nüfusu bulunmaktadır. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi insanlar geçimini kırsal alanlardaki faaliyetlerinden sağlar. Şehrin kuzeyinde Ardahan, Doğusunda Ermenistan bulunmaktadır. Kars- Ermenistan arasında Akyaka sınır kapısı bulunmaktadır. Fakat kapı 1993 yılından beri kapalıdır.

Şehrin ekonomisini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Tarım alanında en çok üretilen Arpa, buğday gibi tahıllardır. Kars’ta hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Sanayi çok fazla gelişmiş olmasa da şehirde “Kars Et Kombinası”, “Kağızman Tuz Rafinerisi” gibi büyük tesislerde bulunmaktadır.

Kars Şehrinin İklimi ve Bitki Örtüsü

Karasal İklimin hüküm sürdüğü Kars, Türkiye’nin en soğuk illerinden birisidir. Hatta sıcaklık bazı ilçe ve köylerde -39 dereceye kadar düşmektedir. 1700 civarındaki rakımında bu durumda büyük etkisi bulunmaktadır. Bu koşullar ve iklim yüzünden şehrin bitki örtüsü bozkırlardır. Şehrin büyük bir kısmını yaylalar oluşturmaktadır.

Kars Şehrinin Tarihçesi

Kars, Türkiye’de yer alan en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan çalışmalardan elde edilen verilere bakılarak Kars’ın tarihinin 2 milyon yıl öncesine kadar uzandığı tespit edilmiştir. Urartu Krallığı’nın sınırlarına bile dahil olan Kars’ta Kimmerler, İskitler, Persler, Roma İmparatorluğu, Bizans, Arap, Safevi gibi beylikler ve devletler hüküm sürmüştür.  Kanuni Sultan zamanında Osmanlı Devleti’ne geçen Kars şehri üzerinde birçok antlaşma yapılmıştır. (Mondros Ateşkes, Brest- Litovsk)

Son olarak da Türklerin eline geçen Kars şehrinin Moskova ve Kars Antlaşmasıyla sınırları belirlenmiştir.

Kars Şehrinin Yöresel Lezzetleri

Kars denildiği zaman akla direkt olarak Kars kaşarı ve Cağ Kebabı gelmektedir. Fakat lezzet bakımından onları hiç aratmayacak birçok yiyecek bulunmaktadır. Onlardan birkaçı:

Hingel: Hamur kaynatılıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılır.

Kaz Dolması: Hindi dolmasından ayıran özelliği kaz eti kullanılmasıdır.

Umaç Helvası: Bu helvada un kavrulmaz yoğurulur. Yoğurulan hamur kızgın yağda pişirilir. Şekerli suyunda eklenmesiyle harika bir lezzet ortaya çıkar.

Kars KaşarıKars Kaşarı: Kars’a giden herkesin almadan dönmediği büyük tekerleğe benzeyen bir peynir türüdür. Üçgen dilimlerle servis edilen kaşarın yıllandıkça değeri artar. Kemik erimesi, ülser, tansiyon, diş çürümesi, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi gelir.

Kars Şehrinde Gezilmesi Gereken Yerler

Kars-Sokak-HeykelleriKars, Türkiye’de en çok heykelin bulunduğu ildir. Şehrin geçmişinden gelen birçok tarihi eserler ve yapılar bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasında hem yazın hem kışın mükemmel zamanlar geçirebileceğiniz Çıldır Gölü, kayak yapmak için en ideal alanlardan olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Ermenistan’ın dibinde olan tarihiyle büyüleyen Ani Harabeleri, zamanını yaylada geçirmek isteyenler için mükemmel yayları, Kümbet Camii, Menüçihr Camii gibi tarihi mekanlar bulunmaktadır.

Son yıllarda Kars’ın turizmi Doğu Ekspresi ile canlanmış. Kars’a ve Doğu Anadolu’ya ilgi artmıştır.

Kars Doğumlu Ünlüler

Kars’lı ünlüler de çok… Bunlardan adını sıkça duyduğumuz Talat Bulut, Gökhan Saki, Sinan Şamil San, Tamer Karadağlı, Çağla Şikel, Peker Açıkalın gibi ünlü sanatçılar Karslıdır.

 

Yorum ekle