National Geographic Traveller geçen yılın gezilecek en iyi 35 yerin listesini yayınladı. Beş ayrı başlık altında toplanan yerler arasına bu sene Türkiye’den antik Karia Yolu dahil oldu. Maceraseverlerin arasında son derece popüler rota, Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olma özelliğini taşıyor. Trekking için Türkiye’nin yürüyüş yollarını araştıranlara bu yazı ilaç gibi gelecek. Peki “Karia yolu nerede?” cevabı yazımızda…
Likya Yolu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! yazımız için tıklayın.
Antik Karia Yolu Nerede?
Bozburun Yarımadası, Datça, Gökova Körfezi, İç Karia ve Muğla çevresinde ki yol 850 kilometre uzunluğundadır. Dört ana ve bir ek bölümden oluşan rotayı yürümek için istediğiniz yerden başlayabilirsiniz. Hem Akdeniz hem de Ege bölgesinde yer alan yol çeşitli zorluklar barındırıyor. Buradaki doğal manzara bu zorlukları çekmeye değiyor.
Karia Yolu Nasıl Keşfedildi?
Türkiye’nin yürüyüş yolları arasında önemli bir yere sahip olan Karia yolu, trekking meraklılarının uğrak yeri haline gelmiş durumda. 2009 yılında gezgin Altay Özcan’ın liderliğinde Yunus Özdemir, Dean Livesley ve Volkan Demir, yaklaşık 4 kış boyunca yürüyerek bu yolu keşfetti. Yol üzerinde bulunan işaretlemeler de bu ekibe ait. Altay Özcan’ın Karia Yolu’na dair iki rehber kitabı mevcut. Eğer burada yürüyüşe karar verdiyseniz bu kitapları okumanızı tavsiye ederiz. Özcan her sene bu yol üzerinde patika temizliği ve levha düzenlemesi yapıyor.
Karia Yolu Tarihi Bir Rota Mı?
Adı Karya Uygarlığı’ndan gelen Karia yolunda M.Ö. 7000 yılına kadar uzanan kalıntılar yer alıyor. Yol üzerinde Knidos’tan Amos’a, Halikarnassos’tan Alinda’ya kadar sayısız bilinen antik şehir ve isimsiz harabeleri var. Likya yolunun alternatifi olarak anılan bu rota, tarihi yerleri ile de büyüleyici.
Karia Yolu Tek Seferde Yürünür Mü?
Trekking severler üzmek istemeyiz ama bu yolu tek başına yürümek neredeyse imkansız. Türkiye’nin yürüyüş yolları arasında hem uzunluğu hem de zorlu parkurları nedeniyle oldukça zorlu bir rota olarak karşımıza çıkıyor. Rota üzerinde bisiklet ve kano gibi doğa sporları yapmak mümkün. Bu nedenle öncelikli olarak görmek istediğin bölümü belirleyip, buna göre hazırlık yapmak en sağlıklı yöntem olacaktır.
Rotanın Parkurları Neler?
Karia Yolu’nda 46 etap var ve toplamda beş bölüm. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:
Bozburun Yarımadası: İçmeler’den başlayan yol, tüm yarımadayı sahil tarafından dolanarak ilerliyor. Hisarönü’nde biten etap toplam 145 kilometre kadar sürüyor. Turistik kalabalıktan uzak olan bölgeye ulaşımın zor olması sakinlik sevenler için bir avantaja dönüşüyor.
Datça Yarımadası: Bu bölüm rotada yer akan en favori bölümdür. Eski Datça’dan yola çıkıp yarımadanın burun kısmında bulunan Knidos Antik Kenti’ne ulaşılıyor. Akdeniz ile Ege Denizi’nin kesiştiği nokta olan Knidos, mutlaka görülmesi gereken antik kentlerden biridir. Knidos’tan yukarıya doğru devam eden rota yarımadanın üst kıyısından içeriye doğru ilerliyor. Bu bölüm, son zamanlarda Ege’nin gözdesi konumunda olan Akyaka’da sona eriyor.
Gökova Körfezi: Enfes körfez manzaraları, denize girmelik ıssız koylar ve kıvrımlı yollara sahip bu bölümde diğerlerine nazaran daha az sayıda etap yer alıyor. Akyaka’da başlayan rota, yine sahil şeridini takip ederek Bodrum’a ulaşıyor.
İç Karia: Muğla’da başlayarak Aydın’da sonlanan bu bölüm diğerlerinin aksine deniz manzarası sunmuyor. Bafa Gölü etrafında dolanan yolun temeli Beşparmak Dağları’dır. Karia Uygarlığı’nın başkenti Milas’tan geçen rota körfezin ortasından yukarı doğru ilerler. Trekking için en ideal rotalardan olan bu kısım, kano meraklıları için de doğru bir tercihtir.
Muğla ve Çevresi: Ek bölüm olarak bilinen rota, Akyaka’da başlayan eski bir Kervan yolunun izini sürüyor. Bozburun Yarımadası ile benzer rotalara sahip olan bu yolda eski Muğla’dan izler görebilirsin.
Karia Yoluna Nasıl Gidiliyor?
“Karia yolu nerede?” sorusunun cevabını az önce yukarıda cevapladık. Peki “Karia yoluna nasıl gidiliyor?” Şimdi tane tane anlatalım. Karia yolunun pek çok farklı kısmı olduğu için asıl soru ‘Karia yolunun ilgili kısmına nasıl gidebilirim?’ olacaktır. Eğer Bozburun Yarımadası’nı yürümeyi planlıyorsan İçmeler’den yola çıkabilirsiniz.
Datça Yarımadası bölümünü yürüyeceksen ise önce birkaç gün Datça’da konaklayarak buranın tadını çıkarabilirsin. İstersen rotaya Akyaka tarafından başlayarak Eski Datça’da da bitirebilirsiniz.
Gökova Körfezi bölümüne ise ister Bodrum ister Akyaka’ya ulaşarak yürümen mümkün. Başlangıç için doğru bir nokta yok. Burada seçim tamamen size kalıyor kısacası. Her iki yere de bir otobüs bileti uzaklığındasın.
İç Karia bölümü de ulaşım için en zorlayıcı kısım. Bozalan’dan başlayıp Karpuzlu’da biten yolda yürümek için Muğla Belediyesi’nin şehir içi ulaşımına bakabilirsin. Dönem dönem değişen seferlerin yönleri ve saatleri için yol planı yaparken kontrol etmeni öneririz.
Karia Yolu’nda Konaklama
Karia yolu üzerinde kamp kurulabilecek pek çok nokta yer alıyor. Hem kamp üzerinde hem de yol üzerinde bir tesise bağlı olarak çadır kurulabilir. Tabii ki kamp alanları ve diğer konaklama seçenekleri duş, elektrik gibi ihtiyaçlarını karşılaman için çok daha iyi oluyor. Etap etap yürüyeceğin konaklama alanlarını işaretleyerek günlük yürüyüş miktarını belirleyebilirsiniz.
Karia Yolunda Tek Başına Yürünür Mü?
Uzun ve zorlu parkurlarda tek başına trekking yapmak pek akıllıca olmaz. Oluşabilecek acil durumlarda yanında en az bir kişinin olması önemli. Üstelik yalnızlığı sevsen bile bazı işler için birden çok kişi gerekebiliyor. Bu neden bu yolu tek başına yürümek pek akıllıca bir tercih olmaz. Fakat kesin kararın tek başına yolu yürümek ise ve ilk trekking maceran değilse rotanı bir yakınına haber verip yürümeye başlayabilirsiniz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle