Yolcu360 Blog
Air Photos
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Boyabat gezi rehberi / Sinop / Karadeniz

Boyabat gezi rehberi / Sinop / Karadeniz

Boyabat son dönemlerde Karadeniz’in gözde noktalarından biri olmaya başladı. Özellikle Sinop sahillerinin deniz tatili için tercih edilmeye başlaması, Boyabat ‘ın da yeni bir gezi ve keşif rotası olmasını sağladı. Peki son yıllarda giderek cazibesi artan Boyabat ‘a nasıl gidilir, ne yenir ve ne yapılır? Sizin için Sinop’un yeniden keşfedilen hazinesini mercek altına aldık…

Boyabat : Başka bir Karadeniz’in mümkün olduğu yer

Boyabat Sinop’un merkezine 85 km uzakta kalmakta ve nüfusunun büyük bölümü dışarıda yaşamakta. Yine de buna rağmen, Sinop ilinin en kalabalık ilçesi olma özelliğini yıllardır kaptırmıyor. Köklü bir geçmişe sahip olan ilçede çok sayıda tarihi yapı ve kalıntı bulunuyor. Klasik bir Karadeniz ilçesi olmayan Boyabat özellikle pirinci ve panayırıyla meşhur. Burası aynı zamanda Sinop’un en güzel sahillerine yakın olmasıyla, ayrı bir cazibeye sahip.

 

Boyabat’a gitmeden önce uygun fiyata kiralık araç kiralamak için Yolcu360’ı ziyaret etmenizde fayda var. Çünkü ancak araçla ulaşabileceğiniz mesafede pek çok güzellik keşfetmeniz için sizi bekliyor olacak.

Kaybolmaya yüz tutan bir değer : Boyabat Panayırı

Her yıl, Ekim ayının, ikinci Çarşamba günü, bir hafta süre ile Boyabat panayır düzenleniyor. Panayırın: 100 yıldan fazla mazisi olduğu bilinmekte. Çeltik hasadı yapılıp, ambara konulduktan sonra, köylüleri büyük bir sevinç kaplıyor. Bu sevinçle, kasabaya indiklerinde, pazara gidenler, ekonomik güçleri oranında: alış-veriş yapıyorlar. Panayırda: pehlivan güreşleri başta olmak üzere, çeşitli oyun ve eğlenceler düzenleniyor.

Son yıllarda lunapark ile canlandırılmaya çalışılsa da her geçen yıl panayır biraz daha küçülmekte. Bunda ilçenin büyük şehirlere göç vermesi büyük bir etken.

Boyabat ‘ta nerelere gidilir?

Kaya Mezarı ilk görülmesi gereken nokta olarak ön plana çıkıyor. İlçeye 15 km uzaklıkta bulunan Salar Köyünün güneydoğusunda yer alan bu tarihi yapı, 200 metre yüksekliğindeki kalker kayalara oyularak yapılmış. Kaya mezarı üç sütundan oluşmakta ve üzerinde bulunan kabartmalar oldukça dikkat çekici. MÖ. 7. Yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapılan Kaya Mezarı günümüzde oldukça iyi durumda olan eserler arasında yer alıyor.

 

Boyabat denince akla ilk gelen yerlerden biri de Boyabat Kalesi. Gökırmak Vadisinde karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulmuş olan kalenin üzerinde bulunduğu tepe aslında bir yer altı şehrinin dış çeperlerinden oluşuyor. Bu yer altı şehri belediye tarafından temizlenip, ışıklandırılarak ziyarete açılmış. Kesinlikle bu tarihi noktayı ıskalamayın.

Boyabat’ın kelime anlamı: Uzun ovadır. Boy ve abat kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Boyabat yöresi: Danişment hükümdarı Gümüş Tekin tarafından Bizanslılardan alınıp, 1175 yılında, Selçukluların eline geçmiştir. Selçuklulardan da, 1309 yılında, Candaroğlu Süleyman Paşa alır.

Daha sonraki süreçte, Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Boyabat, Ankara Savaşından sonra, tekrar Candaroğullarının eline geçmiş. 1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet, yöreyi tekrar ele geçirdikten sonra Osmanlı Devleti yıkılana kadar ilçede başka bir hükümdarlık egemen olamamıştır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Sinop’a bağlı bir ilçe olarak günümüzde varlığını sürdürmektedir. İlçede yer alan tarihi evler Osmanlı Döneminden kalmış ve gerçekten görülmeye değer. Genellikle ahşaptan yapılan bu tarihi evler Osmanlı sivil mimarisini yansıtmakta olup, Anadolu’nun özgün yapılaşma örneklerinden biri olma özelliğini taşırlar.

İlçe merkezine 15 km uzaklıkta Kurusaray Köyü civarında Fındıklı Mevkiinde yer alan Bazalt Kaya Sütunları 30-40 metre yüksekliğe sahip olup, yine görülmesi gereken noktalardan biridir.. Yapılan araştırmalara göre bu kaya sütunları 3-5 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Kayalıklardan akan şelaleler muhteşem bir görünüme sahip olup, bölgeye gelen turistlerin uğrak noktaları arasındadır.

 

Boyabat’ta aynı zamanda muhteşem bir baraj manzarası sizleri bekliyor. Fakat bu manzara karşısında içinizden denize girmek gelirse işte o zaman kiralık araç ile yola düşüp Boyabat’a yakın ve enfes Sinop sahillerine kendinizi bırakabilirsiniz. Keyifli bir Karadeniz yolculuğunun ardından Gerze gibi size Ege-Akdeniz sahillerini aratmayacak bir tatil noktasında kendinizi bulabilirsiniz.

 

Boyabat ‘ta ne yenir?

Sırık Kebabı: Bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi temizlenir. Uzunca bir sırığa, tam ortadan geçirilerek, özel olarak hazırlanmış, çöplerle kuzunun karnı dikilir. Ocakta yakılan ateşin başında çevrilerek pişirilir. Lezzeti anlatılmaz yaşanır.

Tarhana: Bildiğiniz tarhana çorbası, ancak burada yapılanın lezzeti muhteşem. Sinop tarhanasını tatmadan dönmeyin.

Pilav: Boyabat’ın meşhur pirincinden yapılan pilavı da mutlaka tatmalısınız. Tereyağlı pilav seviyorsanız. Doğru yerde olduğunuzu anlayacaksınız.

 

Yorum ekle