Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi / Kahramanmaraş’ta görülecek yerler

Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi / Kahramanmaraş’ta görülecek yerler

Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi, cennet vatanımızın düşman işgaline karşı nasıl direndiğini bize yeniden hatırlatan özel ziyaret noktalarından biri. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, milli duygularımızı iliklerimize kadar hissettiren bu özel gezi rotasını Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizin için gezdi gördü ve yazdı…

Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi ile ilgili birkaç bilgi anlatmadan önce kısa bir Kahramanmaraş bilgisi vermek isterim. Maraş Kurtuluş savaşında şehre yapılan işgalde gösterdiği üstün direnişle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1925 yılında İstiklal madalyası verilmiş. Maraş ili 1973 yılında ise isminin önüne  Kahraman adını alarak Kahramanmaraş olmuş.

Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi nerede?

Şehri keşfetmeye geldiğimde şehrin değerinden fazlasıyla etkilenmiştim. Kaleye çıktığımda harika bir şehir manzarasını izledikten sonra kalenin içerisinde yer alan küçük müze olan 1920 Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi’ni ziyaret ettim. Küçük bir alanda şehrin Kurtuluş zamanında yaşadığı tüm olayların minyatürler ile yansıtılması gerçekten etkileyiciydi. İnanın o anları yaşıyor gibi oldum. Bilen bilir yurt içi ve de yurt dışında en büyük keyif aldığım şeylerden birisi müze gezmektir, ama bu kadar çok minyatür ile bu kadar keyifli bir müze anlatımı hiç görmedim.

Kahramanlık olayların özenli bir şekilde anlatıldığı müzede tüylerimi diken diken eden bir söz var ki hiçbir zaman unutamam. Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar (gül bahçesi) olamaz.  Müzede İngilizler’in şehre ilk gelişlerini anlatan sahne olayları  ile devam eden anlatımlar Fransızların şehirde ki hareketleri, şehrin kurtuluşu ile son buluyor.

Canlandırmaların içinde diğer sahnelenen oyunlar ise, Maraş’ın işgali, Sütçü İmam’ın ilk kurşunu atması ve şehrin kurtuluşu dikkatimi çeken sahnelerdi. Kurtuluş savaşının hikayesini minyatür eşliğinizde gezdiğiniz de eminim sizler de etkileneceksiniz. Ülkemizin o zamanlar yaşadığı büyük sıkıntıların minyatürlere yansıtılarak anlatılması hüzünlü olduğu kadar önemli. Her zaman derim geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez diye.

Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi ‘ne nasıl gidilir?

Müzeyi ücretsiz gezebileceğinizi belirtmek isterim. Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi’ne Yolcu360‘tan kiralayacağınız aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kahramanmaraş Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmadan yola çıkmayın. Son zamanlar da gördüğüm en güzel müzelerden birisi oldu. Belki de beni etkileyen olay şehrin geçirdiği süreci çok iyi anlatılmasıydı. Girişinde ayrıca şehrin geçirmiş olduğu olayların anlatımı mevcut okumanızı isterim.

Yolunuz Maraş’a düşerse mutlaka Kahramanmaraş Kurtuluş müzesini ziyaret edin. İnanın geçen zaman boşa geçmemiş olacak. Müzeyi düzenleyen ve destekleyen Kahramanmaraş Belediyesi’ne teşekkürlerimle, yüreklerine sağlık. Keşfetmeniz dileğiyle..

 

Yorum ekle