Yolcu360 Blog
istanbuldan-izmire-tasinmak-0.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İstanbul’dan İzmir’e Taşınmak

İstanbul’dan İzmir’e Taşınmak

İstanbul’dan İzmir’e taşınmak gibi bir hayaliniz var mı? Siz de İstanbul’dan İzmir’e yerleşmenin hayalini kuruyorsanız bu makaleyi mutlaka okuyun. Çünkü İstanbul’dan İzmir’e yerleşmiş kişilerin deneyimleri ile yazdık. İstanbul İzmir farkı, olumsuz ve olumlu yönleri ve daha fazlası burada. Dikkat! Epeyce şaşıracağınız bir deneyim alanına giriyorsunuz 🙂

İstanbul’da Yaşam

Dünyanın en metropol kentleri listesinde ilk onda yer alan İstanbul, efsanevi bir şehir. Tarihi, doğası, konumu, onca karmaşanın içinde sunduğu çeşitlilik inanılmaz. Bu kentten etkilenmemek imkansız. Ayrıca tüm o kalabalığa ve plansız büyümeye karşın alt yapısı da olabildiğince iyi. İstanbul’da eleştirilecek çok şey bulabilir ve bu kentte yaşamının çok zor olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bunca kalabalığın ve bunca yıldır kontrolsüzce büyüyen bir kentin yine de oldukça formunda olduğunu kabul etmelisiniz. Kabul edelim ki; İstanbul, ona yaptığımız tüm kötülüklere rağmen güzel. 

Diğer yandan çok kalabalık bir kent. Elbette bunca kalabalık içinde bir yerden diğerine ulaşmak, herhangi bir şeye sıra beklemeden ulaşmak, basit ihtiyaçları basitçe karşılamak imkansızlaşabiliyor. Bu zorluklara da alışılıyor ama yine İstanbul’da yaşamak, zor. İşte tam da bu nedenle bazılarımız, “şöyle sakin bir sahil şehrine yerleşsem de kafam rahat etse” diye hayal ediyor. Bu hayallerin durağı da genellikle İzmir oluyor. Peki, İzmir’i yeterince tanıyor musunuz? İstanbul’dan İzmir’e taşınmak mantıklı mı? Belki de sandığınız kadar yaşanası değildir ya da İzmir sizin sandığınız gibi bir balıkçı kasabası değildir:) Ey, İstanbul ile sınanmış plaza insanları, İzmir’de sizi neler bekliyor bi’ bakalım mı? 

İstanbul’dan İzmir’e Taşınmak: İzmir Nasıl Bir Yer ve İzmir’de Yaşanır mı?

İzmir’in geçmişi şu savaşçı kadın kabilesi Amazonlara dayanıyor. Rivayete göre kenti bu savaşçı kadın toplumu kurmuş. Laf aramızda İzmirli kadınlar gerçekten de savaşçıdır 🙂 Etrüsk, Yunan, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye yönetiminde bulunan kent; bu tarihi dönüşümlerin her birinin izlerini taşır. Konumu itibari ile Ege denizinde güzel koylar ve sahillere sahiptir. Ama İzmir, önyargıların aksine küçük, sakin bir balıkçı kasabası değildir 🙂 Bu konunun üstünde duruyoruz çünkü İzmir’e gelip de “eee burada da trafik var” diyenlerin hayal kırıklıklarına çok şahit olduk 🙂 Peki, İzmir’de sizi neler bekliyor?

Bir şehirden nasıl bir etki alacağınız tamamen sizin hayata bakış açınızla ilgili. Ama genel olarak İzmir’de yaşam hakkında size fikir verecek bazı bilgiler paylaşabiliriz. 

İstanbul’dan İzmir’e Taşınmak: İzmir Hakkında 10 Bilgi

İstanbul’dan İzmir’e kaçmak için hayal kuranlara İzmir hakkında mutlaka bilmeleri gekenleri listeledik. Bu on bilgiyi dikkate alın, deriz 🙂

  • İzmir Bir Büyük Şehirdir

istanbuldan-izmire-tasinmak-2.jpg

İzmir; Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Alsancak, Konak, Buca gibi merkezi ilçelerle oldukça kalabalık bir büyük şehirdir. Bu bölgelerde çok katlı binalar, gökdelenler ve oldukça sıkışık bir trafik; size bir şehirde olduğunuzu hissettirir. Ayrıca yıllar içinde aldığı göçlerle oldukça kozmopolit bir yapıdadır. Özellikle Kemalpaşa, Torbalı gibi fabrikaların yoğun olduğu bölgelerde Anadolu göçü, net olarak hissedilir. Kendinizi pek de Ege’de hissetmezsiniz. 

  • Ulaşım İstanbul’a Göre Kolaydır

İzmir’de de trafik yoğun olsa da bir İstanbul değildir. Bir yerden diğerine ulaşım, İstanbul’a nazaran kolay ve konforludur. Metro ağı ile hemen hemen her yere gidebilirsiniz. Havalimanı içine bile. 

  • Yeni Ev Bulmak Zordur

istanbuldan-izmire-tasinmak-3.jpg

İzmir, İstanbul kadar hareketli bir inşaat sektörüne sahip değil. Burada 40 yıldır tamamen aynı kalan mahalleler oldukça fazla. İstanbul’da 4 yıl hiç gitmediğiniz bir semtin tüm çehresi değişmiş olabiliyor. Bu da İstanbul’da yeni bir dairede yaşama olasılığını artırıyor. Özellikle kentsel dönüşüm 2009- 2015 arasında İstanbul’da çok sayıda mahallenin yenilenmesini sağladı. Ne kadar iyi bir dönüşüm olduğunu tartışmıyoruz. Ama İzmir’de “şöyle pırıl pırıl yeni yapılmış bir evde oturmak” isterseniz, o iş çok kolay değil. Özellikle merkezi ilçelerde 40 yıllık binalarda ev bulursanız şanslı hissedebilir ve “olsun canım nostalji iyidir” havalarına geçebilirsiniz 🙂

  • Tatil Bedava Sayılır

İzmir’in merkez ilçelerinden birinde oturuyorsanız sadece 1 ya da 2 saat içinde şahane güzellikte sahiller, koylar, plajlar ayağınızın ucunda olur. Bazılarına tek dolmuş, otobüs ile ulaşmanız da mümkün. Yani isterseniz yazın her hafta sonunu güzel Ege sularında yüzerek geçirebilirsiniz. Sabah evden çıkın ve akşam eve dönün. Bir de piknik çantası hazırlarsanız, gerçekten bedava gibi bir fiyata her hafta sonu tatil garanti 🙂 Aracınız yoksa günlük araç kiralama da yapabilirsiniz. 

2022’nin En İyi Yurt İçi Yaz Tatili Lokasyonları için tıklayın.

  • İş Bulmak Zor

İstanbul, öyle büyük ve öyle kalabalık ki her şeyin bir alıcısı var. Dolayısıyla iş bulmak, çok zor sayılmaz. Ama İzmir, öyle çok çeşitlilik sunan bir kent değil. İş bulmakta zorlanabilirsiniz. Buna hazır olun. 

  • Hafif Tempoya Alışmak Gerekebilir

İstanbul’da sabah 08:00’de saçınıza fön çektirecek açık kuaförü bulursunuz. Çünkü işe giden insanlar için bu hizmet düşünülür ve uygulanır. İstanbul’da sabah 08:00’de açık çiçekçi, kahve dükkanı, pastane…bunlar normal şeyler. Ama İzmir’de sabah sabah dükkan açmak mı 🙂 Öyle sabahın köründe kalkmaya gerek yok, kahvaltı vs derken dükkanların açılması öğleyi bulabilir. Bu durum, başlarda tempoya alışkın İstanbullular’ı biraz zorlayabiliyor. 

  • Sosyal İlişkiler Harikadır!

İstanbul’a nazaran İzmir’de insanlar sosyaleşmeye, tanışmaya, birlikte vakit geçirmeye çok açıktır. Kısa sürede yaşadığınız mahalledeki esnaf ile yakınlık kurabilirsiniz. Kendinizi köşedeki bakkalın önünde laflarken, mahalle kuaförü ile akşamları çay içerken bulabilirsiniz. İzmir’de sosyal statünün keskinliğini hissetmediğiniz bir sosyal esneklik fark edeceksiniz. 

  • Hayat Ucuz Filan Değil!

İstanbul’da yaşayan pek çok insan, şu yanılgıya sahip “ İzmir’de hayat daha ucuz”. Emlak istatistiklerine de bakarsanız İzmir hiç de ucuz bir şehir değil. Hatta emlak bazında hem satın alma hem de kiralama konusunda İstanbul’da daha pahalı olduğunu söylemek bile mümkün. Bu konuda hayal kırıklığı yaşamamak için satılık ya da kiralık ev fiyatlarını iyi analiz edin. 

  • Klimasız Yaşamak İmkansız

İzmir’in bir diğer özelliği de yaz aylarındaki boğucu sıcak havasıdır. Öyle camı açmakla filan çözüm bulamazsınız. İzmir’de klimanızın olmaması, ayda oksijen tüpünüz yok gibi bir şeydir.  Evlerde genellikle her odada bir klima takılı olur. Buna karşın kış mevsimi, lokum gibi geçer. İnce bir montla bütün kışı geçirebilirsiniz. 

  • İzmir’in Suyu İstanbul’un Suyundan Kötü 🙁

istanbuldan-izmire-tasinmak-5.jpg

Su kalitesi verilerine de bakarsanız bu şaşırtıcı bilginin doğruluğu ile karşılaşırsınız. İzmir’i hiç kirlenmemiş, bakir ve temiz bir balıkçı köyü sanan önyargı, İzmir’in suyunun İstanbul’dan iyi olduğunu düşündürür. Oysa İzmir 1980’lerde başlayan kötü sanayileşme sonucunda su kaynaklarını hunharca kirletmiş bir kent. Ayrıca su, aşırı derece kireçli. İzmir’de çok yeni evlerde ya da yeni yapılmış banyolarda bile lavabo ya da klozetlerin eski görünmesi tesadüf değil. Çünkü sudaki yüksek kireç oranı, bu tarz malzemelerin hızlı bozulmasına neden oluyor. Kireç önleyici kullanmayı ihmal ederseniz bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, elektrikli çaydanlık gibi cihazların da ömrü kısalıyor. Aklınızda olsun 🙂

İzmir’de Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle