Isofix nedir diye merak ediyorsanız, içeriğimizde her detaya yer verdik.
Çocuklar ve bebekler, araba içerisinde seyahat ederken normalden daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bedenleri, yetişkinlere göre çok daha hafif olduğu için savrulma gibi istenmeyen sorunlar yaşanabiliyor. Geçmişte, çocuk koltuğu gibi koruyucu ekipmanlar olmadığı için hiç beklenmeyen sorunlarla karşılaşılabiliyordu. ISOFIX ise bu sorunların üstesinden gelebilmek için ortaya çıktı.
Isofix Ne Demek?
Birçok pakette veya ürün açıklamasında görebileceğiniz ISO ibaresi, International Standards Organisation sözcüklerinin kısaltılmasıdır. Türkçesi ise Uluslararası Standartlar Organizasyonu olarak çevrilebiliyor.
ISO, 2000’li yılların başlarından itibaren büyük bir önem verilmeye başlanan çocuk oto koltukları ile ilgili çalışmalar yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Bu dönemde ISOFIX adını verdikleri yeni bir standart ortaya çıkardılar.
Açılımı International Standards Organisation FIX olan bu ekipman, Türkçeye ise Uluslararası Standartlar Organizasyonu Sabitlemesi olarak geçiyor. Günümüzde neredeyse tüm araçlarda bulunan sistem ile araçta bulunan çocukların güvenle seyahat etmesi sağlanıyor. ISOFIX ile çocuk koltuğu, ana kucağı veya bebek koltuğu gibi ekipmanlar araca sabitlenebiliyor ve güvenlik önlemleri maksimuma çıkarılıyor.
En iyi aile arabaları içeriğimize göz atmaya ne dersiniz?
Ne İşe Yarar?
Araçlarda hava yastıkları gibi aktif ve şasi gibi pasif güvenlik sistemlerine ek olarak çocukları koruyabilmek için geliştirilen özel koltuklar bulunuyor. Koltukların tam olarak sabitlenip kaza sırasında hareket etmemesi için bu ekipman kullanılıyor.
Isofix Nasıl Bağlanır?
ISOFIX, koltuk minderleri arasında kalan özel başlıklardır. Bazı araçlarda bağlantı yuvaları, emniyet kemeri yuvaları gibi açıkta olabiliyor. Ancak emniyet kemerinden farklı olarak kırmızı yerine mavi veya beyaz gibi farklı renkler ile işaretleniyorlar.
Volkswagen gibi bazı markalarda ise ISOFIX yuvalarının girişi plastik bir kapakla örtülü olabiliyor. Bu nedenle de yuvalara ulaşmak için kapağın kaldırılması gerekiyor.
Bazı araçlarda ise ISOFIX bağlantı yuvaları, koltuk minderlerinin içerisinde yer alıyor. Minderlerin birleştiği noktanın iç tarafında görünmeyecek şekilde konumlanıyorlar. Bu nedenle de elle kontrol edilmeleri ve tam olarak nerede olduklarının bulunması gerekiyor.
Bağlantı yuvaları bulunduktan sonra ise montaj sistemi oldukça basittir. Çocuk veya bebek koltuğu, araç koltuklarının minderleri arasında sabit olarak yer alan ISOFIX apartına bağlanıyor.
Çocuk koltuğunun sabitleme düzeneğinin tam olarak oturup oturmadığını anlayabilmek için ise dinleme ve kontrol aşamalarının uygulanması gerekiyor. ISOFIX bağlandıktan sonra “klik” sesi çıkıyor. Eğer bu sesi duymadıysanız bağlantı noktasını tekrar kontrol etmeniz gerekiyor.
Klik sesini duyduktan sonra elle koltuğun kontrol edilmesi öneriliyor. Böylece herhangi bir problem yaşanmadan çocuk koltuğu araca bağlanabiliyor.
Son olarak çocuk koltuklarının ISOFIX’e ek önlemlerle de araca bağlanabileceğini söylememiz gerekiyor. Çocuk koltuklarının bağlantıları yapıldıktan sonra kanca veya kemer gibi farklı materyallerden yararlanıp ebeveynler güvenliği artırabiliyor.
Kanca olarak tabir edilen sistem, genellikle hatchback arabalarda kullanılıyor. ISOFIX bağlantıları yapıldıktan sonra varsa çocuk koltuğunun kancası, minderler arasından geçirilip koltuğun arkasında yer alan bağlantı noktasına sabitleniyor.
Bir diğer yöntem ise emniyet kemerinden yararlanmak. Yine çocuk koltuğu bu ekipman ile sabitlendikten sonra emniyet kemeri, çocuk koltuğunda işaret ile gösterilen yerlerden geçiriliyor.
Ancak hem kanca hem de kemer ile yapılan sabitlemeler, tek başlarına yeterli olmuyor ve ISOFIX kadar yüksek koruma sağlayamıyor. Bu nedenle de mutlaka ISOFIX kullanılması öneriliyor.
Aşağıda yer alan Volkswagen’in “ISOFIX Çocuk Koltuğu Sabitleme” videosunu izleyip detayları görebilirsiniz.
Hangi Araçlarda Isofix Var?
2006 yılından eski araçlarda ISOFIX aparatı bulamayabilirsiniz. Ancak her ihtimale karşı aracın kullanma kılavuzunu incelemek yararlı olabiliyor. 2006 ila 2013 yılları arasında ise markadan markaya değişen bir sistemdi. Günümüzde bu ekipman araba koltuğunun minderleri arasına gizlenmeye ve donanım paketlerine girmeye başladı.
Bu nedenle de 2006 ila 2013 arasında üretilen bir araç kullanılacaksa mutlaka kılavuzdan araç içerisinde ISOFIX bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.
2013 yılından sonra üretilen tüm otomobillerde ISOFIX bağlantı yuvaları var. ISOFIX bağlantı yuvası bulunmayan araçlara ise oto koltuğu işi ile ilgilenen şirketlerden yardım alınıp gerekli tadilatları yaptırmak ve aracı çocuk koltuğu eklenebilecek hale getirmek mümkün.
Hangi Çocuk Koltukları Tercih Edilmeli?
150 santimetreden kısa ve 36 kilodan hafif çocukların yasal olarak kendilerine özel koltuklar ile seyahat etmesi zorunlu. Eğer çocuk, bu şekilde seyahat etmezse trafik cezası gibi yaptırımlarla karşılaşılabiliyor.
Çocukların yaş gruplarına göre tercih edilmesi gereken koltuklar şöyle sıralanıyor:
- 0-13 kg arasındaki bebekler için ana kucağı
- 9-18 kg arasındaki bebekler için bebek koltukları
- 15-36 kg arasındaki çocuklarınız için çocuk koltukları
Kiralık Arabalarda Çocuk Koltuğu Bulunuyor mu?
Kiralık araç filolarının genellikle yaşı 2 ila 3 arasında ortalama bir değerdedir. Bu nedenle de hemen hemen her kiralık araçta çocuk koltuğu bulabilirsiniz. Ancak koltuğun konumu veya yuva kapağı gibi nedenlerle ISOFIX’e ulaşamadınız mı? O zaman aracınızı kiraladığınız şirkete başvurabilirsiniz. Ayrıca 0850 360 5 360 numarasından Yolcu360 Misafir Merkezine ulaşabilirsiniz.
Araç kiralama işlemi sırasında talep edilmesi durumunda araç kiralama şirketleri ücret karşılığı çocuk koltuğu temin edebiliyor.
Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle