AdBlue Nedir?
Avrupa’da üretilen ürün veya hizmetlerin, Euro normları olarak ifade edilen bir dizi kritere uyması gerekiyor. Belirli periyotlarla bu kriterler değişikliğe uğruyor. Bu kısıtlamalar ile en sık karşılaşan şirketler ise genellikle otomotiv sektöründe yer alıyor. Euro 6 olarak adlandırılan norm ile bu terim hayatımıza girdi.
Özel bir yapıya sahip olan ve şu an için sadece dizel araçlar için üretilen sıvı, aslında karışım olarak nitelendiriliyor. İçerisinde %32,5 oranında işlemden geçmiş üre ve %63,5 oranında da saf su bulunuyor. Zaten açılımı da Sulu Üre Çözeltisi veya İngilzicesi ile Aqueous Urea Solution şeklindedir.
AdBlue Ne İşe Yarar?
AdBlue, Seçici Katalitik İndirgeme adıyla anılan (SRC) tarafından kullanılıyor. AdB pompası, tankında yer alan sıvıyı egzoz çıkışından önce SRC’ye iletiyor. SRC, dizel partikül filtresi ile katalitik konventörden yardım alarak, egzoz gazı içerisinde yer alan nitrojen oksit ile sıvıyı tepkimeye sokuyor.
Tepkime sonucunda da azot ve su buharı ortaya çıkıyor ve egzoz vasıtasıyla salınım gerçekleşiyor. Yani temel olarak çevreye daha az zararlı gaz salınımı yapılması sağlanıyor. Peki, bunun “Euro 6 normları ile ne alakası var?” diyebilirsiniz.
Euro 6 normları ile beraber araçların dışarıya salınım yapabileceği gaz miktarında daha geniş bir kısıtlamaya gidilmişti. Yani kısıtlama büyümüştü. Bu nedenle de otomotiv üreticileri, daha az salınım yapılabilmesi için SRC gibi bazı parçaları daha işlevsel kullanmaya başladı.
Yakıt Tasarrufu Yapar mı?
Şehir efsanesinin askine AdBlue’nun yakıt tasarrufu ile hiçbir ilgisi yoktur. Sadece atık gazların daha zararsız hale getirilmesine katkıda bulunuyor. Bunun dışında herhangi bir görevi bulunmuyor.
Nerede Satılır?
İnternet siteleri aracılığı ile AdBlue satın almanız mümkün olduğu gibi otoshoplar veya benzin istasyonlarında yer alan market gibi alanlarda da tedarik edilebiliyor. Ancak öncesinde hangi standartta AdBlue kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Bunun için kullandığınız aracın kullanım kitapçığına bakmanız gerekiyor. Burada doğrudan marka ve seri numarası olabileceği gibi almanız gereken ürünün ISO numarası da yer alabiliyor. Otomotiv üretici marka ve seri numarası vermişse mutlaka bu ürün alınmalıdır.
ISO numarası paylaşılmışsa da ürünlere tek tek bakın ve kontrol edin. Genellikle ISO numarası, ürünün paketinin üzerindeki ve içindekiler gibi kısımların etiket bölümünde.
AdBlue Fiyatları Ne Kadar?
Marka, model ve hacim gibi bir dizi parametreye göre AdBlue fiyatları büyük değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle de net fiyat vermek doğru olmaz. Ancak fiyat skalası genellikle 50 TL civarından başlıyor. Tıpkı benzin ve motorin fiyatlarında da olduğu gibi döviz kurlarında yaşanan değişimlere göre de artıp azalması mümkün.
AdBlue Arızası Nasıl Anlaşılır?
AdBlue ile ilgili bir arıza varsa gösterge panelinde akaryakıt arızasında da yer alan simgenin mavi renkli formu yanıp sönüyor. Bazı araçlarda ise gösterge panelinin ortasında “ADB Arızası” gibi bir ifade de görülebiliyor. Böyle bir durumda ya sulu üre çözeltisinin tankı veya pompası gibi bir parçada sorun vardır ya da depoda yeteri kadar kalmamıştır.
Ne Kadar Süre Kullanılır?
Sulu üre çözeltisinin kullanım süresi ortalama 15 bin kilometredir. Ancak bazı durumlarda yoğun kullanım gibi nedenlerle bu süre düşebiliyor. Genel itibarıyla araçların periyodik bakım sürelerinin altına düşmez. Bu nedenle de periyodik bakımlarda takviye yapılıyor ve bir dahaki bakıma kadar tekrar takviye yapılmasına da gerek kalmıyor.
AdBlue Bittiğinde Ne Yapılmalı?
AdBlue bittiğinde en yakın akaryakıt istasyonuna gidip almak mümkündür. “ADB Bitti” gibi bir ibare dijital gösterge panelinde görülüyorsa vakit kaybedilmeden de takviye yapılması öneriliyor. Çünkü araç, takviye yapılmadığı takdirde istenen verimle çalışamayabiliyor.
Akaryakıt istasyonundan AdBlue aldıktan sonra depo dolum kapağının açılması gerekiyor. Burada bir tanesinin üzerinde “dizel”, “diesel” veya “motorin”; diğerinde ise “AdB”, “ADB” veya “AdBlue” yazılı iki kapak görebilirsiniz.Bunlardan mavi renkli olan ve AdBlue tankına giden kapağı açıp takviye yapmanız gerekiyor. Bunun dışında ekstra bir işleme gerek duyulmuyor.
Ayrıca bir hususa daha değinmemiz gerekiyor. Birçok marka, sıvı üre çözeltisinin kapağını aracın deposuna kolayca dökebileceğiniz şekilde tasarlıyor. Ancak bazı markalar, huni gibi ekstra bir aparatı daha kutunun etrafına yerleştiriyor. Sıvı kaybı olmaması için bu huninin kullanılması gerekiyor.
Kiralık Araçlarda AdBlue Bulunur mu?
Araç dizelse ve son yıllarda üretilmiş bir modelse kiralık araçlarda da AdBlue bulunabiliyor. Ancak kiralık araçların periyodik bakımları aksatılmadığı için takviye veya arıza gibi sorunlarla çok nadir karşılaşılıyor. Böyle bir durumla karşılaşan sürücülerin ise öncelikle araç kiraladıkları şirketi araması ve problemi iletmesi öneriliyor.
AdBlue ile İlgili İçeriklere Göz Atın
Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle